važno je

Izjutra ili uveče, uz obrok ili na prazan stomak? Evo KADA i KAKO piti različite vitamine i minerale

1

Ukoliko koristite suplemente različitih vitamina i minerala kako biste ojačali imunitet, treba da imate u vidu da se njihov efekat pojačava u različito doba dana. Ako želite da iskoristite sve dobrobiti koje pružaju, idealno je da ih pijete na ovaj način.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Bez obzira na to želite li da nadoknadite nedostatak nekog vitamina ili minerala ili samo jačate opšte stanje svog organizma, suplementacija je veoma važna, naročito ukoliko se ne hranite raznovrsno i izbalansirano.


Različite materije deluju na različite načine, što znači da ulogu u tome kako će delovati ima i to kada se, kako i sa čime unose u organizam. Iako nauka ima određene preporuke o tome kako konzumirati suplemente, ne postoje dokazi da je ključno piti vitamine i minerale u posebno doba dana. Najvažnije je da ih koristite svakodnevno, naročito ako pouzdano znate da imate manjak nekog vitamina ili minerala.

 

Kako da deluju najbolje moguće?

 

Vitamini, Minerali, Suplementi
foto: Shutterstock

Vitamini rastvorljivi u vodi


Vitamini rastvorljivi u vodi ne stvaraju se niti prirodno skladište u organizmu, zbog čega je važno unositi ih kroz hranu i piće biljnog i životinjskog porekla i, ako je neophodno, suplementima. To podrazumeva vitamin C i većinu vitamina iz B kompleksa.

 

  • Vitamin C

 

Mandarina, Mandarine
foto: Profimedia

Kako kažu stručnjaci, vitamin C je bezbedno uzimati u bilo koje doba dana, u preporučenim količinama, a idealno je, ukoliko ga unosite hranom, činiti to u manjim dozama tokom dana. To znači da je uvek bolja ideja pojesti po jednu mandarinu posle svakog obroka nego odjednom pojesti tri.

 

  • Vitamini B kompleksa

 

Ovaj kompleks čine tiamin, riboflavin, vitamin B6, niacin, biotin, vitamin B-12, folna kiselina i vitamin B5, a svaki od njih ima svoju funkciju u telu. Smatra se korisnim da se unese više vitamina B kompleksa istovremeno, a zbog toga što pružaju energiju idealno je piti ih čim se probudite.


Uz to, istraživanja su pokazala da vitamin B6 može u nekim slučajevima negativno da utiče na kvalitet sna i, štaviše, izazove lucidne snove ako se pije kasnije u toku dana.


Pored toga što ćete biti energičniji ako vitamin B popijete izjutra, stručnjaci ističu da ćete biti i boljeg raspoloženja.


Vitamini rastvorljivi u mastima

 

vitamin D
foto: Shutterstock

Veruje se da je konzumiranje ovih vrsta u velikim dozama potencijalno toksično i štetno za ljudski organizam, pa se preporučuje da se unose manje količine. Među njima su vitamini A, D, E, K, a pošto se rastvaraju tako kako im samo ime kaže, preporučuje se da se konzumiraju uz obrok kako bi se pojačala apsorpcija.


Većina ljudi koja preferira uravnoteženu ishranu unosi ove vitamine kroz namirnice, ali u nekim slučajevima je potrebna suplementacija, posebno vitamina D, koji se dobija još i izlaganjem sunčevim zracima, što nije u dovoljnoj meri moguće u jesenjim i zimskim mesecima.

 

Ukoliko koristite suplemente, idealno je da razvijete neki vid rutine: recimo, da pijete uvek tik posle doručka, kako ne biste zaboravljali i rušili kontinuitet.


Minerali


Koliko su bitni vitamini, toliko nam koriste i minerali, koje, takođe, dobijamo i kroz ishranu i kroz suplemente, a među najvažnijima su gvožđe, kalcijum, magnezijum i cink (iako su i ostali veoma, veoma bitni i svaki igra važnu ulogu u organizmu!).

 

Eksperti napominju da suplementaciji minerala treba pristupiti pažljivo kako ne biste preterali s količinom, kao i da se oni uvek unose uz obrok jer "na prazan stomak" mogu da izazovu probleme s varenjem.
 

 

Gvožđe u ishrani
foto: Shutterstock

Ovaj esencijalni mineral (koji žene najviše gube tokom menstruacije) treba piti na jedan od ova dva načina:

  1. ujutro s vitaminom C, kako bi se pojačala njegova apsorpcija i
  2. na prazan stomak 1-2 sata pre obroka.

Imajte u vidu da na apsorpciju gvožđa negativno utiču određene namirnice, pa bi trebalo da izbegavate da ga unosite ako ste nedavno uneli ili planirate da unesete žitarice od celog zrna, sir, kafu, čaj ili mleko.

 


Većina lekara preporučuje da se ovaj mineral pije uz obrok jer može da deluje kao laksativ, odnosno da izazove dijareju kada se pije na prazan sotmak. Idealno je da podelite svoju dozu na dva dela i da jednu popijete posle doručka, a drugu odmah posle večere. Inače, poznat je pozitivan efekat magnezijuma na kvalitet sna, pa ga slobodno možete piti i samo uz večeru.

 

 

Veruje se da je cink najefikasniji ako se konzumira najmanje jedan sat pre obroka, ali ako primetite da imate stomačne tegobe, onda ga pijte uz obrok.

 

 

vitamini
foto: Shutterstock

Kako biste iskoristili maksimalno dejstvo kalcijuma, pijte ga u dve manje doze. Kalcijum karbonat unosi se s hranom jer se tako lakše apsorbuje, a kalcijum citrat može i na prazan stomak i s hranom.
 

Omega-3 masne kiseline


Kiseline kao što su eikozapentaenoinska kiselina (EPA) i dokozaheksaenoinska kiselina (DHA) su veoma korisne za zdravlje srca, moždanu funkciju i imunitet, al u nekim slučajevima može da izazove gorušicu, pa se preporučuje da se doza podeli na dve manje i da se jedna popije ujutro, a druga popodne. Da bi delovala još bolje, konzumirajte je uz obrok koji je bogat mastima.

 

 

makonda-tracker