tajna je u mineralima

Jedite manje i češće: Hrana koja blagotvorno deluje na rad ŠTITNE ŽLEZDE

0

Jedna od prvih stvari koje će vam endokrinolog reći ukoliko imate problem u funkcionisanju tiroidne žlezde, čak i pre propisivanja terapije, jeste da je važno da promenite životni stil i, samim tim, način ishrane. Od čega početi?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Osobama koje imaju poremećaj u radu štitne žlezde stručnjaci obično preporučuju raznovrsniji jelovnik i češće i manje obroke. Veoma je važno da redovno posećujete endokrinologa i radite nalaze iz krvi kako biste detaljno upoznali svoje stanje i tip poremaćaja u funkciji štitnjače, odnosno specifičnosti lečenja i ishrane koji su vam potrebni.

 

  • Voće i povrće na prvom mestu


Jedan od prvih simptoma hipotireoze, smanjene funkcije štitn žlezde, jeste gojenje, zbog čega će od pomoći biti pojačan unos svežeg voća i povrća. Štaviše, veruje se da bi trebalo imati najmanje pet obroka dnevno koji sadrže voće ili povrće jer se tako telu pruža velika količina različitih hranljivih materija.

 

  • Jod ― ali ne uvek

 

mleko
foto: Shutterstock

Budući da jod učestvuje u sintezi hormona štitne žlezde, ponekad nedostatak ovog minerala može da bude glavni uzrok hipotireoze.


U svakom slučaju, o jodu morate da razgovarate sa svojim lekarom i postavite mu svako pitanje, koliko god vam zvučalo nevažno jer se uzimanje joda ne savetuje u slučaju da je žlezda tretirana radioaktivnim jodom ili kod njene jake hronične upale. Ipak, kada je ona iscrpljena potrebno joj je više joda, koji se može naći u mleku i mlečnim proizvodima, morskoj ribi i plodovima mora, ćuretini, belom luku, krompiru, blitvi...


Šta treba vi da radite ― najbolje zna vaš endokrinolog!

 

  • Namirnice bogate selenom

 

Pečurke, Šampinjoni
foto: Profimedia

Ovaj mineral utiče u konverziji hormona T4 u T3, a ako je snižen nivo selena, smanjuje se i T3 i pojavljuju se simptomi hipotireoidizma. Nije sam nedostatak selena uzrok poremećaja u radu štitne žlezde, ali u kombinaciji s drugim problemima ima uticaj na njeno stanje.


Iako nije čest kod odraslih, ovaj manjak može da se javi kod pacijenata kojima je dijagnostikovano neko gastrointestinalno stanje kao što je Kronova bolest.
Može se naći u pečurkama, celim žitaricama, semenkama suncokreta, bakalaru, tuni, brazilskom orahu, telećoj jetri...

 

  • Hrana s vitaminom D

 

Tunjevina, Tuna, Testenina, Pasta, Pasta s tunjevinom
foto: Profimedia

U slučajevima poremećaja rada štitne žlezde može da se dogodi da se zbog promene nivoa paratiroidnog hormona (PTH) lošije apsorbuje kalcijum i da se on nagomilava u krvotoku umesto da dođe do kostiju. Pored toga, ovaj hormon utiče na to koliko se kalcijuma gubi kroz urin.


Zbog toga je važno pojačati unos vitamina D, koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum kako bi kosti bile zdrave, ublažava upalne procese, reguliše krvni pritisak i smanjuje rizik za pojavu kardiovaskularnih bolesti.
Možete ga pronaći u masnoj ribi kao što su tuna, losos i skuša, potom u žitaricama, jajima, pomorandžama, šampinjonima, mleku i mlečnim proizvodima...

 

  • Namirnice bogate gvožđem

 

spanać
foto: Shutterstock

Jedan od faktora za razvoj hipotireoze je manjak gvožđa, koje skladišti feritin, protein koji se oslobađa po potrebi i neophodan je u optimalnom nivou da bi ćelije pravilno apsorbovale i obrađivale hormone štitne žlezde i gvožđe.


Ovaj mineral je važan za prenos kiseonika, proizvodnju hemoglobina i stimulaciju štitne žlezde, a pronaći ćete ga u džigerici, spanaću, živini, crvenom mesu, intergralnim žitaricama, suvom voću...

 

  • Hrana koja sadrži cink

 

piletina, pileća prsa, pileće grudi, pileće meso, meso, piletina s povrćem, ručak, živina
foto: Shutterstock

Jedna od brojnih uloga cinka u telu jeste i učešće u proizvodnji i obradi hormona štitne žlezde i njegov manjak može da bude povezan s nastankom hipotireoze.


S obzirom na to da se ovaj mineral unosi isključivo spolja, odnosno da se ne stvara u telu, trebalo bi pojačati konzumaciju svinjske i teleće džigerice, živine, intergralnih žitarica, plodova mora, orašastih plodova, mleka i mlečnih proizvoda, pasulja...

 

 

makonda-tracker