ukusni i superzdravi

I protiv KOVIDA i protiv ostalih infekcija: Evo šta sve treba da bude deo vaše ishrane da biste ojačali imuni sistem

0

Virus korona je svuda oko nas ― svakodnevno se samo u Srbiji dijagnostikuje više hiljada slučajeva i gotovo da niko ne zna osobu koja se nije zarazila. To, međutim, nije jedina respiratorna infekcija koja vreba, a za svaku od njih je ključno na vreme ojačati imunitet.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pravilna ishrana i korišćenje suplemenata su veoma važni za jačanje organizma i snažan imuni sistem, spreman da se izbori s bolestima, uključujući i kovid-19. Budući da ovo stanje prate simptomi slični onima koji se javljaju kod gripa, važno je u ovom periodu pojačati unos vitamina i minerala, a pored osnovnih koje ćete naći na ovom spisku obavezno se s lekarom konsultujte o tome traži li stanje vašeg organizma, odnosno neka hronična dijagnoza i sl, još neke hranljive materije.


Vitamin C


On pomaže da se lakše pobedi bolest, a deluje i tako što ublažava zapaljenske procese.


Gde se može naći? Crvena paprika, peršun, limun, grejpfrut, pomorandže, brokoli

 

Vitamin D


Njegova osnovna funkcija jeste uspostavljanje optimalnog nivoa kalcijuma i fosfora u organizmu, a dobija se i kroz sunčeve zrake, i kroz ishranu i kroz suplemente. Istraživanja su pokazala da vitamin D štiti od respiratornih infekcija, a od početka pandemije više puta je naglašavano koliko je on važan vitamin u borbi protiv kovida.

 

Gde se može naći? Šampinjoni, mleko i mlečni proizvodi, pomorandža, žumance, riba, žuitarice

 

Vitamin, Vitamin D, Vitaminska ishrana
foto: Shutterstock

Vitamini B kompleksa


Svi vitamini ovog kompleksa koristiće opštem stanju organizma, a vitamin B6 je ključan za održavanje imunog sistema.

 

Gde se može naći? Džigerica, meso, riba, jogurt, avokado, pasulj, zeleno lisnato povrće, jaja


Cink


Ovaj mineral ima brojne uloge u ljudskom telu, a utvrđeno je da pomaže proizvodnju i aktiviranje T-ćelija, koji pokreću odgovor tela na infekciju. Za brži oporavak, preporučuje se da se pojača unos cinka odmah na početku bolesti, ali i s njim treba biti oprezan: preporučena doza iznosi 75 miligrama dnevno.

 

Gde se može naći? Citrusi, kivi, brokoli, prokelj, karfiol, paprika, spanać, kupus, repa, bobičasto voće


Magnezijum


Malo je poznato da je ovaj mineral neophodan za aktivaciju vitamina D u organizmu, odnosno da telo ne može da koristi sve blagodeti vitamina D ako nema dovoljno magnezjuma. Istraživanja su pokazala da su bolesti poput gojaznosti, hipertenzije, dijabetesa i hronične opstruktivne bolesti pluća (a osobe koje ih imaju su sklonije komplikacijama usled kovida!) povezane s niskim nivoom magnezijuma.
 

Gde se može naći? Zeleno lisnato povrće, avokado, riba, crna čokolada, žitarice, orašasti plodovi

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker