obratite pažnju

OD POČETKA PANDEMIJE SE NAJČEŠĆE PREPORUČUJE: Vitamin D je VRLO važan za organizam, ali koji odabrati ― D, D2 ILI D3?

0

Proteklih godinu smo svakih nekoliko dana slušali preporuke stručnjaka da koristimo suplemente ovog vitamina, a u ponudi se mogu naći njegovi različiti oblici

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vitamin o kojem se sada najviše priča i koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma, a kako sugerišu i brojne studije igra i važnu ulogu u prevenciji pojave težih oblika kovida-19, jeste vitamin D, piše Mondo.

 

Kako se ovaj nutrijent u našem telu sintetiše putem Sunca, a kako u zimskom periodu gorovo da nema sunčeve svetlosti, jedini način da organizmu obezbedimo dovoljnu količinu jeste putem suplemenata. Ono, pak, što mnoge buni kada ga kupuju jeste da li treba da uzmu vitamin D ili D3 i koja je razlika između njih.


Doktorka Elena Pereligina, terapeut, reumatolog i lekar preventivne medicine objasnila je za ruske medije u čemu je razlika.

 

 

Zapravo, radi se o tome da većina lekara kada preporučuje ovaj suplement, jednostavno ne završi naziv, pa izostavi 3. U apoteci nećete naći suplement pod nazivom "vitamin D". D3 je holekalciferol, nutrijent koji se proizvodi pod kožom pod uticajem sunca ― kaže dr Elena.

 

lepotice, Zdravlje, Dijeta, Osmeh
foto: Shutterstock

Vitamin unosimo u telo ili putem ultraljubičastih zraka ili suplementacijom, a tu su u ponudi D2 ili D3 ― objasnila je ruska doktorka.

 

Razlika između vitamina D2 i D3 je u poreklu. Prvi dolazi iz biljnih izvora, kao što su divlje pečurke, kao i od obogaćene hrane, poput mleka ili proizvoda od žitarica.

 

Vitamin D3 uglavnom dolazi iz životinjskih izvora kao što su riblje ulje, masna riba, jetra i žumance. Kada je vaša koža izložena sunčevoj svetlosti, ona proizvodi vitamin D3.

 

O tome kada je najbolje da se uzima i u kojoj dozi, objasnio je imunolog prof. dr Borislav Kamenov, doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

 

Može na kašičicu, može da se nakapa u sok, u supu, kako hoćete. Ujutru, takođe, uopšte nije bitno, nema razlike. Vitamin D je vrlo važan, ne postoji nutrijent koji je važan i moćan kao on. On prevenira autoimune bolesti, deluje protiv bakterija i virusa ― objasnio je dr Kamenov.

 

 

makonda-tracker