VAŽNA JE UMERENOST

Iako su zdrave, NE PRETERUJTE: 5 namirnica koje škode kada ih previše konzumiramo

0

Postoji hrana koja je veoma zdrava za nas i ima važne benefite po organizam, ali samo kada se unosi ograničeno, posebno kada su u pitanju trudnice i deca. Ovih 5 namirnica slobodno konzumirajte, ali pazite na dnevni unos!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Određene namirnice su veoma zdrave i nužno je konzumirati ih, ali moramo zapamtiti da više nije uvek i bolje. Neka hrana je za nas dobra dok je jedemo u veoma ograničenim količinama, pa budite pažljivi kada su u pitanju velike porcije.

 

 

Ovih 5 namirnica jesu superzdrave, ali škode kada se prečesto i previše konzumiraju:

 

1. Omega-3 masne kiseline

 

Omega-3 masne kiseline su veoma važne za naše zdravlje. One se bore protiv upala u našem telu, a igraju i važnu ulogu naš mozak, kao i smanjivanje rizika od bolesti srca. Suplementi igraju veliku ulogu u ishrani, s obzirom na to da je ishrana većine ljudi niska kada su omega-3 masne kiseline u pitanju. Ipak, previše omega-3 masnih kiselina može biti i štetno. Regularna dnevna doza ide od 1 do 6 grama, dok bi 13-14 grama dnevno moglo da ima negativan efekat na razređivanje krvi i kod zdravih pojedinaca. Velike količine ribljeg ulja, na primer, mogu rezultirati prekomernim unosom vitamina A, čega bi posebno trebalo da budu svesne trudnice. 

 

Tuna pripada masnim ribama i obično se smatra veoma zdravom. Dobar je izvor omega-3 masnih kiselina i bogata je proeinom. Ipak, ona može sadržati visok nivo žive, što ima loš uticaj na zdravlje, posebno kod dece.

 

Manje tune sadrže manje količine žive i najverovatnije su konzervisane. 

Trudnicama i deci se savetuje da ograniče unos morske hrane koja sadrži živu na maksimalno dva puta nedeljno.

 

Drugi tipovi ribe koje su bogate omega-3 kiselinama, ali je manje verovatno da sadrže živu, jesu losos, pastrmka, skuša...

 

Cimet
foto: Profimedia

2. Cimet

 

Cimet je ukusan začin koji se koristi na bezbroj načina, ne samo u ishrani, već i za mršavljenje, lepotu, negu kože... On je bogat antioksidansima, dobar u borbi protiv upala i smanjuje nivo šećera u krvi. Takođe se smatra da konzumiranje cimeta ima veze i sa smanjivanjem rizika od bolesti srca, karcinoma i neuroloških poremećaja. Ipak, cimet sadrži veliku količinu kumarina, koja može škoditi u velikim dozama. Dva su tipa cimeta, s drugačijim količinama kumarina, kasija i cejlonski. Kasija cimet ne bi trebalo konzumirati u količini većoj od 2 grama dnevno, a jedna kašičica cejlonskog cimeta na dan sasvim je dovoljna. Nije strašno ponekad jesti više od toga, kada iziskuje recept, ali ne jedite često velike količine.

 

kupus salata, Kupus
foto: Shutterstock

3. Kupusasto povrće

 

Porodica zeleniša koja uključuje kelj, kupus, prokelj, brokoli itd. naziva se kupusastim povrćem, a ono ima velike benefite po naše zdravlje, poput smanjenog rizika od karcinoma ili bolesti srca. Odlično je i u raznim varijantama smutija i sokova od povrća, ali ne preterujte.

Iako je veoma zdravo, može uticati na sposobnost našeg tela da apsorbuje jod. To može dovesti do hipotireoze, čiji simptomi uključuju uvećanu štitnu žlezdu, gojenje, suvu kožu, manjak energije... Ako imate problema sa štitnom žlezdom, pripazite na unos ovog povrća.

 

Kafa, Kafa i cimet, Kafa sa cimetom, Domaća kafa, Turska kafa
foto: Shutterstock

4. Kafa

 

Iako mnogi povezuju kofein s negativnim uticajem, kafa je zapravo bogata antioksidansima i ima benefite po zdravlje. Dnevni unos od 400 mg kafe se, generalno, smatra dovoljnim, a već 500 ili 600 mg se smatra preteranim. To može da negativno utiče na nervni sistem i izazove nervozu, insomniju, grčeve u stomaku...

 

5. Muskatni oraščić

 

Ovaj začin ima veoma specifičan ukus. Koristi se u kuvanom vinu, ali i u različitim kolačima, pudinzima i pićima. U manjim količinama, muskatni oraščić daje poseban ukus hrani bez bojazni po zdravlje. U većim količinama, može da izazove vrlo negativne efekte, od aritmije, preko mučnine, do bolova i vrtoglavice. Ne jedite više od 10 grama muskatnog oraščića.

 

 

makonda-tracker