važno je znati

UNESITE IH BAŠ KROZ OVU HRANU: 5 ključnih minerala za naš organizam

0

Ono što nam je, između ostalog, neophodno našem telu kako bismo normalno funkcionisali i razvijali se svakako jesu minerali.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Minerali imaju nemerljiv uticaj na zdravlje našeg organizma, kao i imunitet, a imaju niz različitih uloga: od regulisanja lučenja hormona, do učestvovanja u izgradnji tela. 

 

Možda niste ni znali koliki je značaj minerala: oni pojačavaju strukturu skeleta, važni su za koagulaciju krvi, nervni sistem, mišićnu snagu, zdravlje srca, štitne žlezde...

 

hrana, Zdrava ishrana, Ishrana
foto: Shutterstock

Minerale moramo unositi ishranom, te zato pažljivo voditi računa o tome da ona bude zdrava, a posebno važno je obratiti pažnju na to u letnjim mesecima, kada ih znojenjem gubimo.

 

Ovih 5 minerala od ključne su važnosti:

 

1. Gvožđe

 

Gvožđe je izuzetno važno jer se tako kiseonik prenosi kroz organizam. Ukoliko ne unosite gvožđe, slabi ste i umorni. Zapamtite: vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe, tako da jedite hranu koja ima oba nutrijenta, na primer, brokoli.

 

2. Kalcijum

 

Svi znamo da je kalcijum neophodan za jačanje kostiju, a posebno je važan za decu. Istraživanja su pokazala da unošenje dovoljno nutrijenata u ranoj fazi života pomaže ljudima da ostvare maksimum koštane mase do 18. godine, pa se, tako, smanjuje šansa za osteoporozu kasnije tokom života. Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom, ali i hrana poput spanaća i pasulja.

 

3. Cink

 

Vašem mozgu je potreban cink, za memoriju i kognitivne funkcije. On pomaže i vašem telu da stvara hormon tiroidne žlezde T3. Školjke su važan izvor cinka, a one sadrže i dosta selena.

 

4. Kalijum

 

Kalijum reguliše krvni pritisak i važan je za zdravlje srca. Banane su dobar izvor kalijuma, ali i sladak krompir, losos...

 

5. Magnezijum

 

Magnezijum je ključan za zdravlje kostiju i energiju. Jedno istraživanje je pokazalo da magnezijum smanjuje simptome PMS-a. Dobija se iz semenki bundeve, koja sadrži i cink, a to dodatno pomaže u sprečavanju grčeva!

 

 

makonda-tracker