jedite je redovno

Nije skupa, a ukusna je i VEOMA efikasna: Hrana koja naučno dokazano POBOLJŠAVA VID

0

Usled starenja, vid neminovno slabi s godinama, a redovnom konzumacijom ovih namirnica mogli biste značajno da odložite neizbežno

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Izuzetno dobar vid je danas skoro pa retkost ― konstantno naprezanje očiju zbog korišćenja pametnih telefona, kompjutera i televizora jako utiče na dioptriju, pa sve više ljudi nosi naočare ili kontaktna sočiva. Osim tehnologije udeo u slabljenju vida ima i genetika, ali i, verovali ili ne, nezdrava, jednolična ishrana.
Ipak, naučnici su dokazali da konzumacija određenog voća i povrća može pomoći u zaštiti od bolesti oka i, uopšte, da poboljša vid!


Promene na oku usled starenja su, nažalost, neizbežne, ali mogu da se uspore. Neophodne minerale, vitamine, antioksidanse i druge biološki vredne materije koji pomažu vidu unosimo pravilnom ishranom. Takva hrana nije ni skupa: blagotvoran uticaj na zdravlje očiju i celokupan organizam imaju namirnice koje je stvorila priroda. Nije džabe rečena izreka da je u prirodi spas!
Evo koje namirnice utiču na bolji vid.

 

 

  • Narandžasto voće i povrće

 

Salata, Šargarepa
foto: Profimedia

Svima nam je poznato odmalena da šargarepa i drugo narandžasto voće i povrće poboljšavaju zdravlje očiju i štite vid. Tajna je u tome što ove namirnice sadrže beta-karoten i likopen. U telu se beta-karoten pretvara u vitamin A, koji se opire oksidativnom oštećenju na sočivu i sprečava degenerativne promene katarakte.

 

  • Bobičasto voće i citrusi

 

Pomorandža
foto: Shutterstock

Ovi plodovi su bogati vitaminom C i za njih se dokazalo da smanjuju rizik od očne mrene i katarakte.

 

  • Paradajz

 

Paradajz
foto: Profimedia

Likopen iz paradajza, slično kao lutein iz zelja pomaže vašim očima da se odbrane od štetne i prejake svetlosti. Paradajz je bogat i vitaminom C, koji podstiče brže obnavljanje ćelija oka.

 

  • Bademi

 

bademi
foto: Shutterstock

Imaju vitamin E koji služi za prevenciju od katarakte,a jedna šaka obezbeđuje oko pola dnevne doze vitamina E.

 

  • Kikiriki

 

mleko, Kikiriki, Mleko od kikirikija
foto: Shutterstock

Ključni sastojci kikirikija su vitamin E i omega-3 masne kiseline. Vitamin E dokazano štiti od mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju nizak nivo omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA), može da se desi da dobiju bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, oštećenja krvnih žila mrežnjače koja mogu da uzrokuju slepilo.

 

  • Riba
Orada, Riba
foto: Shutterstock

Tuna, losos, skuša, inćuni i sadrže omega-3 masne kiseline, takođe odlično utiču i na zdravlje oka. Riba je izvor EPA i DHA, dve omega-3 masne kiseline koje su važne za zdravlje ćelija oka. Može da zaštiti od sindroma suvih očiju i makularne degeneracije.

 

  • Zeleno lisnato povrće

 

spanać
foto: Shutterstock

Povrće iz ove grupe sadrži mnoštvo hranjivih materija poput kalcijuma, vitamina A, B12, C. Brokoli, spanać, zelena salata i kelj daju očima potrebne minerale i vitamine, a nivo antioksidanasa u njima je ogroman. Štite mrežnjaču od UV zračenja i sprečavaju degeneraciju oka. Redovna upotreba zelenog lisnatog povrća može smanjti probleme s vidom i kataraktom. Preporuka je da se to povrće ne prekuva kako se ne bi smanjila nutritivna vrednost.

 

  • Ostrige


Bogat su izvor cinka i minerala. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči i koji je povezan sa poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a tu količinu ćete naći u šest ostriga (76,3 mg cinka). Pored njih, namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grašak i orasi, ali ostrige su na prvom mestu po sadržaju ovog minerala.

 

  • Jaja

 

Jaja, jaja, Jaje
foto: Shutterstock

Odličan su izvor sumpora i cisteina, dve komponente tripeptida glutationa, koji čuva sočivo od oksidativnog oštećenja. Žumance je glavni izvor luteina, kao i esencijalne masne kiseline, cink i B vitamin.

 

  • Ćuretina


Isto kao i govedina, ćuretina je bogata cinkom, vitaminima B kompleksa, fosforom, proteinima i drugim zdravim sastojcima koji štite od nastanka katarakte.

 

  • Kinoa

 

kinoa
foto: Shutterstock

Takođe ima nizak glikemijski indeks i smanjuje rizik od senilne makularne degeneracije za osam posto. Uvrstite u ishranu integralne žitarice poput kinoe i zamenite njima rafinisane ugljene hidrate poput belog hleba.

 

 

makonda-tracker