ne odbija se

Zbog njega je nastala izreka "prosto kao pasulj": Najjednostavniji recept za POSNO JELO koje se obožava i van posta

0

Prebranac bez mesa ćete moći da jedete i na veliki petak, a toliko je ukusan da će biti na meniju i kad nije vreme posta 

POSNI PASULJ PO NAJJEDNOSTAVIJEM RECEPTU
POSNI PASULJ PO NAJJEDNOSTAVIJEM RECEPTU foto: Shutterstock / P Kyriakos

Tokom posta ponekad nam ponestane ideja za pripremu ukusnih jela, a prebranac je vrlo često na meniju u mnogim domovima širom Srbije. Ako ste i vi puno puta čuli "prost kao pasulj" to je baš zbog ovog jednostavnog, a preukusnog jela. 

 

Ako volite posni pasulj koji se brzo sprema ovaj recept obavezno treba da zapišete, potom isprobate i oduševite se. Kad ga jednom probate on će se na vašem meniju naći i kad nije vreme posta. 

 

Evo recepta koji će biti broj jedan u vašem kuvaru i na vašem stolu.

Potrebno je:

 

  • 500 gr pasulja tetovca
  • 700 gr crnog luka (ili crvenog ili pola-pola)
  • 3 lista lovora
  • so i biber po ukusu
  • 2 dl ulja
  • 1/2 kašike mlevene paprike
  • 1/2 kašike dimljene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice ljute tucane paprike
  • 2 čena sitno isečenog belog luka
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA POSNI PASULJ
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA POSNI PASULJ foto: Shutterstock/AS Foodstudio

Priprema:

 

Pasulj operite i ostavite da odstoji preko noći da nabubri. Tu vodu procedite i stavite ga u šerpu da prokuva. Nakon toga tu prvu vodu bacite, nalijte drugui stavite ponovo da se kuva. U zavisnosti od pasulja biće potrebno oko sat vremena dok zrna lepo ne omekane. Ako je pasulj i dalje tvrd dodajte malo sode bikarbone. 

 

Nakon toga procedite, ali nemojte svu vodu da bacite. Pasulj preručite u posudu u kojoj će se kuvati u rerni. Potom propržite luk koji ste iseckali sitno na kocke sve dok ne postane staklast. 

 

Dodajte sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora. Dodajte dinstani luk u pasulj i nalijte vodu tako da pasulj ogrezne u njoj.

 

Stavite u rernu na 200 stepeni i dinstajte dok voda ne uvri. Zapecite ga da se uhvati lepa korica i tada je pasulj gotov, spreman za jelo. Prijatno. 

 

Bonus video:

Da li biste probali slatko od slanine?

 

makonda-tracker