Pravi se brzo i lako, ukus i miris su mu božanstveni, a nema šanse da ne uspe
Neko ga zove sutlijaš, a neko sutlija, neko bi radije sipao malo šećera, a neko voli da mu bude presladak, jedni dodaju mlevene orahe, dok je drugima cimet odozgo dovoljan.
U svakom slučaju – svi ga obožavamo!
Omiljeni starinski dezert od pirinča nezaobilazan je u balkanskoj kuhinji i jedan od onih koji nas podsećaju na dane provedene u detinjstvu kod bake, a spada u poslastice koje su u posnoj varijanti maltene iste kao i u mrsnoj.
Sastojci:
- 200 g pirinča
- 5 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 800 ml vode
- cimet po ukusu
Priprema
- Dobro operite pirinač, pa ga sipajte u hladnu vodu i stavite da se kuva. Potrebno je da vatra bude tiha, kako biste izbegli lepljenje zrna pirinča.
- Kad nabubri i upije vodu – gotovo je.
- Tek tada dodajte šećer i vanilin šećer (po ukusu manje ili više šećera), pa vratite na ringlu i mešajte još minut.
- Odmah sipajte u činijice za serviranje, pa dodajte cimet po ukusu preko. Služite i hladno i toplo, po želji.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Zdrav rolat bez brašna