nije teško, a deluje!

Kako produžiti rok trajanja JAGODAMA? Pratite ova pravila i vaše omiljene bobice će duže ostati sveže, sočne i čvrste

0

Jedini problem s jagodama, slasnim kraljicama proleća, jeste taj što traju prekratko, ali uz nekoliko jednostavnih saveta mogu biti dugovečnije

Jagode mogu duže da ostanu sveže ako ih skladištite pravilno
Jagode mogu duže da ostanu sveže ako ih skladištite pravilnofoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Bobičasto voće obično predstavlja jedno od većih razočarenja kada pričamo o njegovom roku trajanja. Koliko god da su jagode, kupine i borovnice i druge sitne voćke ukusne, slatke, mirisne i zdrave, možemo ih jesti veoma kratko.


Kada se uzme u obzir da nisu jeftine, to nas samo frustrira još više – jedemo manje jer želimo da nam traju duže i onda na kraju bacimo pola!


Zato je važno naučiti neke cake za duži vek jagoda, najosetljivijih među bobicama!

Kako da jagode traju duže?

 

  • Izvadite sve pokvarene jagode. Čim ih donesete kući, sortirajte jagode i čim primetite neku koja deluje kao da je "načeta", odnosno počinje da se kvari, odmah je sklonite iz gomile. Samo jedna jagoda koja je počela da truli može da ubrza propadanje svih koje je okružuju, pa se odmah rešite svega što ima kašaste, suve ili mrtve delove.

 

Jagode mogu duže da ostanu sveže ako ih skladištite pravilno
Jagode mogu duže da ostanu sveže ako ih skladištite pravilnofoto: Halyna Bobyk/Shutterstock
  • Ne skidajte peteljke. Jagode traju duže ako su cele, što podrazumeva i listove i peteljke, sve što ste dobili s njima. Otkidanjem listova ili stabljike, "meso" jagode će biti izloženo vaazduhu i bakterijama i proces truljenja će se ubrzati.
  • Neka budu hladne i suve. Bobičasto voće treba držati u frižideru. Kada se prodaju na pijaci, uglavnom mogu da prežive na tezgi dan ili dva, ali bi ih trebalo skladištiti na hladnom mestu, potpuno suve.


U čemu treba držati jagode?


Nakon što ste pročitali deo o držanju suvih jagoda u frižideru, sigurno ste se setili starog saveta da potopite jagode u rastvor sirćeta i vode i čuvate ih u tome.

 

Ova metoda svakako je dobar način da se oslobodite insekticida i sićušnih insekata koji su možda zalutali među vaše voćke, ali zapravo će jagode čim se nađu u vodi polako početi da propadaju, čak i na hladnom, zbog čega je bolje skladištiti ih suve.

 

Sveže jagode su najlepše
Sveže jagode su najlepšefoto: Shutterstock/Yurchenko Iryna

Što se tiče same ambalaže, u kojoj se drže, najbolje je da budu u fioci za povrće i voće, u svojoj originalnoj plastičnoj posudi ili u plastičnoj kesi koja je otvorena na vrhu i izbockana da se održi vlažnost kroz rupe. Nije dobra ideja da jagode budu u zatvorenoj posudi jer će tako brže da se pojavi buđ zbog zarobljene vlage.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Poznati kuvaju u emisiji "Majke i snajke"

 

makonda-tracker