(recept)

POSNI MEDENJACI gotovi dok ste rekli "SLATKIŠ": Aromatični, mekani i neodoljivi poklončići za male i velike slatkoljupce

0

Ako želite da izmamite nekome osmeh, spakujte nekoliko medenjaka u prozirnu foliju, vežite mašnicom i sigurno ćete uspeti!

Posni medenjaci su uvek dobar izbor za brz domaći slatkiš
Posni medenjaci su uvek dobar izbor za brz domaći slatkišfoto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Medenjaci su slatkiš s kojim nema greške – u njemu uživaju svi, a savršeni su zalogaji i uz kafu, i posle izdašnog ručka, i ako želite da počastite ekipu na poslu!

 

Laki za pripremu, dekorativni, a božanstvenog mirisa i ukusa, oni su s razlogom među omiljenim poslasticama već mnogo, mnogo godina.

 

Mogu se praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti, a ovo je najjednostavniji recept.

Sastojci:

 

  • 400 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 3 kašike šećera
  • 2-3 kašike meda
  • 100 ml ulja
  • 100 ml vode


Priprema

 

  1. Sipajte u jednu šerpu vodu, ulje, šećer i med, pa zagejte dok se otope šećer i med (ali ne do ključanja jer ne treba da prokuva).
  2. Potom sklonite s vatre, pa umešajte, malo po malo, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet, pa sve lepo promešajte.
  3. Sačekajte da se prohladi, pa vadite kašikom, oblikujte malo rukama da bi ličili na kupovne medenjake, pa ređajte po pek-papiru, kojim ste obložili pleh za pečenje (imajte u vidu da će narasti u rerni). Po potrebi dodajte još brašna za lakše oblikovanje.
  4. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 10-15 minuta, dok ne budete zadovoljni bojom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Tajne majstora za gulaš

 

makonda-tracker