Iako su punjene tikvice zastupljenije jelo u našoj kuhinji, patlidžan je možda još ukusnija varijanta, a priprema se jednako jednostavno i brzo!
Ko kaže da je za kvalitetan i zasitan ručak neophodno meso? U letnjim mesecima radije biramo lagana jela, a povrće punjeno sirom, paradajzom, lukom i pravom mešavinom začina i više je nego dovoljno za kvalitetan i bogat obrok!
Iako su punjene tikvice najpopularnija varijanta ovog jela, punjeni plavi patlidžan pravi je dragulj balkanske kuhinje i nešto bez čega ovo leto ne sme proći.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 1 velika glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 veća paradajza
- 200 grama sira po ukusu
- 2 listića sveže nane
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje po potrebi
Priprema
Patlidžan presecite po dužini, pa ga kašičicom pažljivo izdubite. Potom dobro operite patlidžan, a izvađeno "meso" ovog povrća iseckajte na kockice i stavite da odstoji sa strane kako bi pustilo višak vode.
Izdubljeni patlidžan posolite po ukusu i stavite da se cedi na papirnom ubrusu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta nadole.
U međuvremeno, iseckajte crni i bei luk, paradajz i nanu.
Potom zagrejte maslinovo ulje, pa mu dodajte "meso" patlidžana i propržite dok ne dobije finu zlatnu boju. Zatim dodajte luk i pržite dok ne omekša. Sklonite s vatre, dodajte začine po ukusu, paradajz i nanu.
Napunite izdubljeni patlidžan ovom smesom, poređajte po podmazanom plehu, pa stavite da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
Posle 15 minuta, dodajte sir preko svega, pa pustite da se peče još 20 minuta.
Prijatno!