prste da poližete!

Lagani letnji ručak bez mesa: Brzi PUNJENI PATLIDŽAN od kog ćete satima biti siti (RECEPT)

0

Iako su punjene tikvice zastupljenije jelo u našoj kuhinji, patlidžan je možda još ukusnija varijanta, a priprema se jednako jednostavno i brzo!

foto: istetiana/Shutterstock
foto: istetiana/Shutterstock

Ko kaže da je za kvalitetan i zasitan ručak neophodno meso? U letnjim mesecima radije biramo lagana jela, a povrće punjeno sirom, paradajzom, lukom i pravom mešavinom začina i više je nego dovoljno za kvalitetan i bogat obrok!


Iako su punjene tikvice najpopularnija varijanta ovog jela, punjeni plavi patlidžan pravi je dragulj balkanske kuhinje i nešto bez čega ovo leto ne sme proći.

 

Sastojci:

 

 

patlidžan
foto: Profimedia

Priprema


Patlidžan presecite po dužini, pa ga kašičicom pažljivo izdubite. Potom dobro operite patlidžan, a izvađeno "meso" ovog povrća iseckajte na kockice i stavite da odstoji sa strane kako bi pustilo višak vode.


Izdubljeni patlidžan posolite po ukusu i stavite da se cedi na papirnom ubrusu, tako da unutrašnja strana bude okrenuta nadole.


U međuvremeno, iseckajte crni i bei luk, paradajz i nanu.


Potom zagrejte maslinovo ulje, pa mu dodajte "meso" patlidžana i propržite dok ne dobije finu zlatnu boju. Zatim dodajte luk i pržite dok ne omekša. Sklonite s vatre, dodajte začine po ukusu, paradajz i nanu.


Napunite izdubljeni patlidžan ovom smesom, poređajte po podmazanom plehu, pa stavite da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.


Posle 15 minuta, dodajte sir preko svega, pa pustite da se peče još 20 minuta.


Prijatno!

 

 

makonda-tracker