icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

na brzinu

Ni pire nije tako ukusan! Kremasti KROMPIR U SOSU OD SIRA koji ćete praviti često (RECEPT)

Podeli:

Gratinirani krompir nije bez razloga stekao popularnost u celom svetu — priprema se jednostavno, a ukus je neverovatan!

foto: FotoFoodTeam/Foodies/Profimedia
foto: FotoFoodTeam/Foodies/Profimedia

Krompir au gratin zapravo je krompir pečen u kremastom sosu od sira i mleka, prekriven ponekad mrvicama hleba. Obično se za to koristi i crni luk.


Kada pravite gratinirani krompir, obavezno odaberite sir jačeg ukusa, kao što su parmezan, tvrdi čedar ili grijer. Francuski kuvari ne kriju svoj glavni trik za pripremu ovakvog krompira: umesto da koriste već izrendan sir, oni ga rendaju direktno, zbog čega se on još lepše topi na visokoj temperaturi.

 

Sastojci:

 

  • 4 crvena krompira srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • so i biber po ukusu
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike brašna
  • ½ kašičice soli
  • 2 šolje mleka
  • 1 ½ sira po želji

 

Krompir, Krompir u rerni, Krompir iz rerne
foto: Profimedia

Priprema


Zagrejte rernu na 200 stepeni i puterom premažite posudu za pečenje.


Polovinu krompira, prethodno isečenog na kriške tanke po pola centimetra, poređajte po dnu posude, pa preko stavite tanko sečene kriške crnog luka. Zatim poređajte preostali krompir. Začinite solju i biberom po želji.


U šerpi istopite puter na srednjoj vatri, pa umešajte brašno i so i mešajte žicom jedan minut. Zatim dodajte mleko i kuvajte, uz mešanje, sve dok se ne zgusne. Zatim narendajte sir i mešajte sve dok se ne istopi, od pola minuta do minut.
Prelijte krompir ovom mešavinom od sira, pa prekrijte posudu aluminijumskom folijom.


Pecite oko sat vremena.


Imajte na umu da, po želji, možete dodati začinsko bilje da biste pojačali ukus, ali to nije neophodno ako koristite kvalitetan sir.

 

 

Inicijalizacija u toku...