Savršena kombinacija ukusa

Ovaj recept ćete rado sačuvati: Bećar paprikaš sa krajnje neobičnom mešavinom povrća

0
Novi način pripreme plavog patlidžana! U marinadi i mešavini začina rasplamsaće sva vaša čula...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

4 srednja patlidžana


3 dl maslinovog ulja


2 glavice luka


200 g paradajza


2 manja korena celera


70 g kapara


30 g seckanog peršuna


20 g seckanih crnih maslina


2 kašike pinjola


1 dl sirćeta


20 g šećera


so


biber


Prstohvat mlevene ljute paprike


listovi salate

 

Priprema:

 

Patlidžanima isecite peteljke, oljuštite ih i iseckajte na kockice. Luk očistite i sitno naseckajte, a korenove celera oljuštite i takođe iseckajte na kockice.

 

Četvrtinu maslinovog ulja zagrejte i prodinstajte patlidžan desetak minuta na srednjoj vatri uz neprekidno mešanje, dok ne omekša, a tada ga premestiite u drugu posudu. Na ostatku ulja prodinstajte iseckani luk, opran, oljušten i isečen paradajz i celer.

 

Zdravlje na tanjiru: Plavi patlidžan

 

Nakon toga dodajte kapar, peršun, masline, pinjole i patlidžan. U manjem lončiću mešajte na vatri šećer i sirće dok se šećer ne rastopi i dobijenu smesu sipšajte u jelo. Posolite, pobiberite i začinite ljutom paprikom. Poklopite jelo i na tihoj vatri dinstajte još 20 minuta. Jelo treba da bude gusto. Poslužite hladno.

makonda-tracker