Sastojci:
4 srednja patlidžana
3 dl maslinovog ulja
2 glavice luka
200 g paradajza
2 manja korena celera
70 g kapara
30 g seckanog peršuna
20 g seckanih crnih maslina
2 kašike pinjola
1 dl sirćeta
20 g šećera
so
biber
Prstohvat mlevene ljute paprike
listovi salate
Priprema:
Patlidžanima isecite peteljke, oljuštite ih i iseckajte na kockice. Luk očistite i sitno naseckajte, a korenove celera oljuštite i takođe iseckajte na kockice.
Četvrtinu maslinovog ulja zagrejte i prodinstajte patlidžan desetak minuta na srednjoj vatri uz neprekidno mešanje, dok ne omekša, a tada ga premestiite u drugu posudu. Na ostatku ulja prodinstajte iseckani luk, opran, oljušten i isečen paradajz i celer.
Zdravlje na tanjiru: Plavi patlidžan
Nakon toga dodajte kapar, peršun, masline, pinjole i patlidžan. U manjem lončiću mešajte na vatri šećer i sirće dok se šećer ne rastopi i dobijenu smesu sipšajte u jelo. Posolite, pobiberite i začinite ljutom paprikom. Poklopite jelo i na tihoj vatri dinstajte još 20 minuta. Jelo treba da bude gusto. Poslužite hladno.