Paradajz je prava riznica vitamina i minerala, a među njima je i najvažnija supstanca likopen, koje u ovom voću ima u izobilju.
Paradajz je omiljeno rešenje za salatu, dodatak jelima ili lagani obrok, naročito leti, a njegova lekovita svojstva su nam skoro i nepoznata. Likopen koji se nalazi u njemu je zaslužan za jarku boju i pomaže u zaštiti od ultraljubičastih zraka.
Šta je likopen?
To je antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala koji uništavaju naše ćelije i štete imunom sistemu. Ukoliko konzumirate paradajz, zahvaljujući ovoj suprstanci, smanjićete verovatnoću od dobijanja raka pluća, želuca ili prostate.
Likopen pomaže i u snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska. Paradajz je bogat i vitaminima B i E, ali i flavonoidima koji poboljšavaju zdravlje srca. Ovo nije kraj magičnim supstancama koje sadrži naše omiljeno voće.
Lutein i zeaksantin su dve supstance koje se nalaze u paradajzu, a pomažu u zaštiti očiju od plave svetlosti koju emituju različiti uređaji. Pored svega ovoga, ima značaj i za pluća tako što pomaže ljudima koji imaju astmu, a neka istraživanja govore da može učestvovati u sprečavanju pojave emfizema.
Moć likopena ide i do usne duplje, pa nam on tako pomaže u borbi sa bolestima desni, gingivitisa i parodontitisa. Međutim, važno je znati da preveliki unos paradajza može oštetiti zubnu gleđ zbog kiseline koju poseduje, a nije pametno rešenje ukoliko odmah nakon toga perete zube. Najbolje je da sačekate nekih pola sata kako ne biste sve više štetili zubima.
S obzirom da sad svi pakujemo kofere za more i spremamo se za sunčanje, pored svih krema, ulja i zaštitinih faktora, likopen će štiti naše ćelije iznutra, pa unos paradajza tokom vrelih dana nije na odmet ukoliko želite da zaštite kožu od spoljnih uticaja.