raj za nepca

3 najbolja recepta za PUNJENE TIKVICE: Mogu s mesom, mogu i bez njega, a ukus je uvek PREDIVAN

0

Bez obzira kakav nadev odaberete, punjene tikvice su garantovano ukusan i zasitan ručak koji se priprema na brzinu

foto: Volurol, Shutterstock
foto: Volurol, Shutterstock

Sezona tikvica je u punom jeku, a među najpopularnija jela proleća i leta spadaju punjene tikvice.

 

Postoji mnogo načina da ovako pripremite ukusan obrok koji vas dugo drži sitima, a mogućnosti za filovanje su razne. Mi vam predstavljamo najbolje recepte za tikvice punjene mlevenim mesom, sirom i tunjevinom.

 

Tikvice punjene mlevenim mesom

 

Sastojci:

 

  • pola litra pavlake za kuvanje
  • pola kilograma junećeg ili svinjskog mesa
  • 200 grama trapista
  • 1 glavica crnog luka, veća
  • 1 čen belog luka
  • 5 tikvica, srednje veličine
  • ulje
  • peršun, so, biber po želji

 

punjene tikvice
foto: Shutterstock

Priprema


Očistite crni i beli luk i iseckajte ga što sitnije, ali ih nemojte mešati.


U dubok tiganj sipajte ulje, a kad se zagreje smanjite temperaturu i dodajte crni luk. Kad se dobro izdinsta, dodajte beli (on obavezno ide kasnije kako ne bi zagoreo), onda sipajte meso.


Nakon što sve dobro promešate, stavite biber i so po želji, pa dinstajte sve dok meso lepo nepromeni boju.


Potom dodajte polovinu odvojene pavlake za kuvanje, odnosno oko 250 mililitara, promešajte i dodajte peršun.


Tikvice operite, presecite na pola i izdubite, ali nemojte ih ljuštiti spolja.
U veći pleh stavite pek-papir, poređajte tikvice, a potom ih napunite smesom od mesa.


Nakon toga dobro izrendajte trapist preko smese i, na kraju, sve prelijte ostatkom od 250 mililitara pavlake za kuvanje.


Peći u unapred zagrejanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, najmanje 40 minuta.

 

Tikvice punjene sirom

 

Tikvice punjene sirom, Tikvice punjene sirom i jajima, Punjene tikvice
foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 3 tikvice
  • 1 jaje
  • 200 grama slanog sitnog sira
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 100 grama kačkavalja
  • so i biber po ukusu
  • kašičica peršuna
  • 100 mililitara vode
  • 50 mililitara ulja

 

Priprema


Tikvice očistite, pa presecite po dužini. Izdubite kašičicom, pa ih poređati po dnu vatrostalne posude koja je prethodno nalivena uljem. Slažite tikvice tako da ne mogu da se pomeraju i budu zaglavljene da tokom pečenja sadržaj ne bi procureo.


U dubljoj činiji umutite jaje, pa dodajte sir, pavlaku, so i biber, pa filujte tikvice.
Pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pri kraju pospite peršunom.

 

Tikvice punjene tunjevinom

 

Punjene tikvice, Tikvice punjene tunjevinom
foto: Irina Rostokina/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 velike tikvice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 konzerve tunjevine
  • 1 kašika ajvara
  • so i biber po ukusu
  • origano po želji
  • 1 paradajz
  • 4 masline bez koštice
  • maslinovo ulje


Priprema


Tikvice očitite, pa presecite po dužini. Izdubite kašičicom, pa ih poređati po dnu vatrostalne posude koja je prethodno nalivena uljem.


Na malo maslinovog ulja prodinstajte izvađenu sredinu tikvice sa sitno seckanim crnim lukom, pa kad luk bude staklast dodajte tunjevinu, so i biber, po želji origano, ajvar. Posle nekoliko minuta sklonite s vatre, pa filujte tikvice.
Zatim dodajte po dve masline, pa preko stavite paradajz sečen na tanke kolutove.


Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

 

 

makonda-tracker