DAR PRIRODE

Ovaj začin je kao LEK koristio još Hipokrat: Pogledajte kakva dejstva ima MOĆNI CELER na organizam

0

Celer je bogat različitim vitaminima i mineralima što ga sa razlogom drži na prvom mestu najlekovitijih biljki.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Celer je, uz šargarepu i peršun, veoma zastupljen u kuhinjama širom sveta, a njegova svojstva su primenjiva i u alternaativnoj medicini.

 

List ove biljke možete koristiti i kao dekoraciju jelima, a sam celer se u ishrani koristi svež ili termički obrađen.

 

Vitamini koje sadrži ova biljka ne mogu se ni pobrojati. Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom C i K, folnom kiselinom i kalijumom.

 

Konzumacija celera pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, a idealna je hrana i za pacijente sa visokim holesterolom.

 

Još je Hipokrat propisivao upotrebu soka od celera za lečenje nervne napetosti.

  1. Celer efikasno smanjuje upalu.

Seme celera sadrži oko 20 antiinflamatornih jedinjenja koji pomažu organizmu u toku zapaljenja.

 

  1. Reguliše probavu i pomaže u očuvanju digestivnog trakta.

Sadrži jedinjenja koja štite želudac i sprečavaju njegovo oštećenje. Dokazano smanjuje pojavu čireva na želucu. Osim ovoga, celer sadrži 95 odsto vode i omogućava normalnu probavu hrane i održava crevnu bakterijsku floru.

 

  1. Utiče na smanjenje nivoa holesterola.

Da biste sačuvali zdravlje srca, uvrstite celer u svakodnevnu ishranu. Dokazano je da ova biljka može smanjiti ukupnu koncentraciju holesterola i triglicerida.

 

sok od celera, zdrav napitak, smuti, Zeleni smoothie
foto: Shutterstock

Celer se preporučuje i osobama koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, najviše zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Još jedan bitna stavka jeste da ne sadrži mnogo natrijuma, jer se danas visok unos natrijuma povezuje sa visokim pritiskom. Magnezijum i gvožđe u celeru neutrališu kiselu hranu.

 

Postoji još mnogo dejstava celera zbog kojih treba da ga uvrstite u bar jedan obrok, a pocenite sami da li je ovo sve tačno ukoliko ste čuli staru narodnu izreku "celer leči svaki feler".

 

 

makonda-tracker