Iako je vrlo važno da beli luk bude zastupljen u ishrani, ni slučajno ga ne konzumirajte na ovaj način
Beli luk spada u najmoćnije iz prirode jer ima brojna lekovita dejstva po organizam. On deluje antibiotski, antivirusno, antigljivično, antiupalno, antiparazitski, antioksidacijski, antikacerogeno...
Ipak, nije važno samo konzumirati beli luk već i kako se on unosi u organizam, a stručnjaci ističu da je jedan savet koji se može pronaći na internetu pogrešan.
Kako je nedavno istakla dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći u Beogradu, jedan deo pacijenata javljao se s bolovima u želucu, za koje nije bilo lako utvrditi zašto su se javile. Ispostavilo seda je krivac — upravo beli luk.
— Imali smo slučajeve da ljudi čitaju razne savete na internetu i primenjuju ih, a onda nam se javljaju sa raznim simptomima — objasnila je dr Stefanović za RTS. — Tako se raširio neki recept po kojem treba gutati po ceo čen belog luka. To za posledicu ima užasne bolove u želucu, treba nam vremena da ustanovimo otkud te tegobe, a onda otkrijemo da su gutali beli luk. To može da ih dovede dotle da budu disfunkcionalni i po 48 sati.
Kako je ona istakla, i pre upotrebe tzv. narodnih lekova je potrebno konsultovati se s doktorom.
Stručnjaci, inače, godinama ističu da je najbolje jesti beli luk izgnječen, jer se tako podstiče enzimska reakcija u kojoj se oslobađa alicin. U pitanju je supstanca koja je u najvećoj meri odgovorna za lekovito svojstvo ovog povrća, a koja se u znatno manjoj meri nalazi i u crnom luku.
Najbolje konzumirati izgnječen beli luk sirov, ali ako se termički obrađuje treba da se ubaci u jelo pred sam kraj pripreme, odnosno da on ne bude izložen visokim temperaturama više od 10 minuta.