Lepše taljatele sigurno niste jeli!
Sastojci:
- 400 gr taljatela (dugački, debeli rezanci)
- 2-3 kašike ulja
- 3 crvene paprike
- 1 tikvica
- 2 glavice crnog luka
- 3 paradajza
- 3 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica origana
- 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera
Priprema
Slobodno odmah stavite veliku šerpu punu vode da proključa, dodajte kašičicu soli u nju. Ako voda provre, a niste zadovoljni kako napredujete s povrćem, samo smanjite na jedinicu, lako ćete pojačati posle, a da ne čekate na testo…
Očistite papriku od semenki, operite je i isecite je na veće kocke. Takođe, očistite luk, operite ga i isecite na režnjeve. Tikvicu oljuštite i isecite na kocke. Paradajz dobro operite, prepolovite, pa isecite na kocke.
U veliki tiganj stavite ulje da se zagreje, ringlu uključite na srednju jačinu. Dodajte na ugrejano ulje crni luk, samo ga malo propržite (ne treba čekati skroz da omekša) i odmah dodajte i papriku, kao i tikvicu. Pržite povrće na srednjoj jačini ringle da malo omekša (ne jako).
Nakon toga, dodajte na luk, papriku i tikvicu paradajz. Kada dodate paradajz, pojačajte ringlu na otprilike 2/3 jačine (da baš ne zagori), kako bi se povrće što pre upržilo, pošto će paradajz pustiti sok, pa taj sok treba da ispari. Kada ispari sva tečnost koju je paradajz pustio, dodajte začine i sklonite tiganj s ringle.
Usput, ukuvajte taljatele u provrlu vodu.
U drugom tiganju, ispržite 3 ulupana jajeta (pomešana sa 2 prstohvata soli i malo bibera, tek na vrh noža) na malo ulja (1 kašika). Ne treba da bude skroz suvo jaje. Isprženo jaje dodajte u povrće, pa sve sjedinite.
Kada je povrće s jajima spremno, dodajte skuvane taljatele na povrće, lagano promešajte (može uz pomoć 2 viljuške ili slično), pazeći da se testo ne raspadne. Kada ste dodali svu testeninu u povrće, vratite tiganj na srednju jačinu ringle, pa sve zajedno ispržite koji minut, stalno mešajući.