Život španskog kralja

Ubio je rođenog brata, varao kraljicu s hiljadama žena: Filmski život osramoćenog i ozloglašenog bivšeg španskog kralja

0

Vremena su se promenila za Huana Karlosa, nekada najpopularnijeg kraljau Evropi. On ne živi u  raskošnoj madridskoj palati Zarzuela, već u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sebe naziva Rei Emerito.

Kralj Felipe i bivši kralj Huan Karlos
Kralj Felipe i bivši kralj Huan Karlosfoto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Primoran da abdicira 2014. godine, Huan Karlos se suočio s optužbama za finansijsku proneveru - iako ništa nije dokazano protiv njega - i još se suočava sa višemilionskom tužbom bivše ljubavnice, piše Daily Mail.

 

Kralj je rođen u Rimu, 5. januara 1938. godine. Njegov otac, princ Huan, imao je veliku želju da njegov sin stekne obrazovanje u Španiji, pa je zbog toga u jednom susretu sa generalom Frankom uspeo da dobije dozvolu diktatora da Huan Karlos otpočne školovanje u Španiji.

 

Godine 1945. princ Huan je najavio proglas pod nazivom "Manifest iz Lozane" u kom oštru kritikuje Frankov režim. To je bio razlog što je Franko, umesto don Huana, proglasio Huana Karlosa svojim naslednikom.

Ubistvo brata

 

 - Mislim da to objašnjava mnogo toga. Oskudica njegovog detinjstva i adolescencije mogla bi se smatrati delom srebroljublja, da tako kažemo, poriv da prikupi novac na ovaj ili onaj način -  rekao je njegov britanski biograf, profesor Pola Prestona za podkast Corinna and the King prošle godine.

 

Bivši španski kalj Huan Karlos I
Bivši španski kalj Huan Karlos Ifoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Prvi susret Huana Karlosa sa skandalom dogodio se kada je imao 18 godina 1956. godine nakon što je slučajno ubio svog 14-godišnjeg brata Alfonsa.

 

Šokantni incident se, kako se navodi, dogodio kada je Huan Karlos, čistio revolver kući uoči Uskrsa. Metak je pogodio Alfonsa u čelo i on je preminuo na licu mesta.

 

Nakon što je bio primoran da se zakune da to nije namerno uradio, Huan Karlos se vraća na akademiju. Don Huan nikada nije oprostio svom sinu, ali je neumorno pokušavao da vrati španski presto u njegovo ime.

 

 Javnost je ostala iznenađena kada je Franko 1969. nominovao Huana Karlosa za svog naslednika. Na početku svoje vladavine, Huan se odmah ogradio od Frankove diktature. Bio je od velikog značaja za mirnu tranziciju Španije u demokratiju.

 

 

Poznat kao veliki ljubavnik

 

Sa suprugom, kraljicom Sofijom, bivšom grčkom princezom, Huan Karlos ima troje dece, dve ćerke i sina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DNARoyals (@dnaroyals)

 

Imao je dobar odnos sa kraljicom Elizabetom i britanskom kraljevskom porodicom.

 

Postoji i fotografija na kojoj Huan razgovara sa princezom Dajanom dok mu mladi princ vilijam sedi u krilu.

Skoro tri decenije, kralj je uspeo da sačuva detalje svog privatnog života samo za sebe. Postojala je priča da se kralj udvarao princezi Dajani, međutim, Dajana je tu optužbu demantovala, ali je rekla da je umeo da bude "malo previše pažljiv".

 

Huan Karlos i Sofija na početku braka
Huan Karlos i Sofija na početku brakafoto: Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pored toga što ga je pratio glas omiljenog kralja bio je poznat i po svojim ljubavnicama. Španski pisac Amadeo Martinez Ingles je tvrdio kako je kralj spavao sa 62 žene u periodu od šest meseci, i da je navodno u krevet odveo više od 2.000 partnerki između 1976. i 1994. godine. 

 

I pored toga kralj je ostao u braku sa kraljicom Sofijom, iako je opšte poznato da dvoje nisu delili krevet od sredine sedamdesetih.

 

Upravo je jedna od njegovih mnogih veza dovela do propasti ovog nekada obožavanog kralja. To je veza  sa glamuroznom nemačko-danskom aristokratkinjom Korinom. Međutim, nije to jedina ljubav koja ga je koštala titule, neobična ljubavlju prema lovu na krupnu divljač, na kraju je dovela do njegovog pada.

 

Korina je  prekinula njihovu vezu kada je saznala da je on u dugogodišnjem braku i da potajno ima još jednu ljubavnicu.

 

Huan Karlos i Sofija na početku braka
Huan Karlos i Sofija na početku brakafoto: Eric Vandeville / akg-images / Profimedia

Kako je nije preboleo, Huan je 2012. godine bio uporan da mu se pridruži na lovačkom putovanju u Bocvanu kako bi proslavili rođendan njegovog sina.

 

Veče se završilo tako što je pijani kralj pao i Korina je morala da se odrekne svog privatnog aviona kako bi kralj mogao neprimećeno da se vrati u Španiju. Zvanični avion nije bio na kartama jer je putovanje sa svim troškovima platio sirijski biznismen i držao ga u tajnosti od vlade.

Kada su u javnosti procurele fotografije Huana Karlosa pozira sa mrtvim slonom kojeg je ubio tokom ranijeg putovanja, izazvalo je bes kod Španaca

jer se njihov kralj upustio u raskošan izlet koji je koštao oko 35.000 funti kada je zemlja prolazila kroz strašnu recesiju, a nezaposlenost mladih iznosila 50 odsto.

 

 

Huan Karlos je uputio javno izvinjenje zbog svog putovanja u Bocvanu i odrekao se svoje jahte vredne 20 miliona funti. Međutim, to nije bilo dovoljno za španske medije pa je tada pukao njihov sporazum o tome  da ignorišu prljave detalje privatni život. Tako je reputacija Huana Karlosa nastavila da opada.

 

Par meseci pre nego što je predao krunu pre abdikacije, dosta se pričalo o njegovoj budućnosti. Zdarvlje kralja bilo je narušeno, oba kuka morala su da se zamene i bila mu je potrebna pomoć štapa tokom nastupa.

 

Dodatna sramota pogodila je špansku kraljevsku porodicu 2013. godine kada je ćerka Huana Karlosa, Kristina bila pod istragom zajedno sa svojim mužem zbog korupcije.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by El Capote (@elcapote)

 

Istraga je trajala više od tri godine, a Kristina je oslobođena optužbi, iako je njen muž bio u zatvoru, a njen brat joj je oduzeo titulu. Ona je postala prvi član španske kraljevske porodice koji se pojavio na sudu.

 

Huan Karlos je 18. juna 2014. formalno abdicirao. Svojim podanicima je rekao:

 

- Odlučio sam da okončam svoju vladavinu i abdiciram krunu Španije. Nova generacija sasvim opravdano zahteva da preuzme vlast. -  oratio sew princu Čarlsu rekavši: " Ne želimo da moj sin vene čekajući kao princ Čarls.'

 

U avgustu 2020, nakon šest godina van reflektora, odlučio je da napusti Španiju, rekavši da ne želi da njegovi lični poslovi potkopaju vladavinu njegovog sina kralja Felipea VI.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Snimak španske kraljice Leticije

 

makonda-tracker