sve je stavila na kocku

Zbog njega se osramotila, izgubila titulu, jedva izbegla zatvor: Poznatoj princezi muž je potom priredio ULTIMATIVNI BOL

0

Kraljica Leticija često je tema u španskim medijima proteklih godina, čime je zamenila najnesrećniju članicu ove porodice – zaovu Kristinu, ćerku osramoćenog kralja koja je i sama imala neoprostiv skandal

Španska princeza Kristina i njen suprug
Španska princeza Kristina i njen suprugfoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Španska kraljevska porodica proteklih dana našla se u centru skandala kada je bivši zet kraljice Leticije izneo tvrdnje da je bio s njom u vezi na početku njene ljubavi sa španskim kraljem Felipeom VI.


Palata se još uvek nije oglasila povodom ovih navoda, što nije iznenađujuće jer kraljevska porodica obično ne pridaje pažnju tračevima i govorkanjima.


Zato nismo čitali njihove komentare ni o mnogim drugim skandalima o kojima se pisalo, poput svih afera nekadašnjeg kralja Huana Karlosa I.


Iako možda nije zanimljiva svetskim medijima kao britanska kraljevska porodica, imala je familija na čelu Španije mnogo trenutaka koji su bili intrigantni za žutu štampu, a nekako je jedna od onih s najturbulentnijim životom uvek ostajal u senci. U pitanju je infanta Kristina, najmlađe dete kralja Huana Karlosa i kraljice Sofije, odnosno sestra aktuelnog kralja Felipea i Leticijina zaova.

Biografija princeze Kristine

 

Kristina de Borbon rođena je 1965. godine u Madridu, a od malih nogu je, kao što se očekuje od španske princeze, bila okružena luksuzom i dobila najprestižnije obrazovanje. Nakon školovanja na Madridskom univerzitetu Komplutense, studije je nastavila na Univerzitetu u Njujorku, gde je stekla master diplomu u oblasti međunarodnih odnosa, a zatim radila u Parizu u kancelariji Uneska i bila ambasadorka dobre bolje Ujedinjenih nacija.

 

Infanta Kristina sa ocem kraljem Huanom Karlosom I
Infanta Kristina sa ocem kraljem Huanom Karlosom Ifoto: DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia

Princeza Kristina vodila je manje-više miran život nakon što se 1997. godine udala za španskog rukometaša Injakija Urdangarina Lijebaerta, s kojim je dobila četvoro dece: Huana, Pabla, Migela i Irene. Zgodnog sportistu upoznala je na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996, a usledile su dve godine velike ljubavi koja je krunisana brakom na romantičnoj i tradicionalnoj ceremoniji.


Porodica je živela u Vašingtonu, a potom se Kristina skrasila s decom u Ženevi, kada je njen suprug ostao u Barseloni zbog skandala koji ih je najverovatnije koštao braka.

 

Venčanje princeze Kristine okupilo je svetski krem
Venčanje princeze Kristine okupilo je svetski kremfoto: JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP / Profimedia

Šta je uradila sestra španskog kralja Felipea?

 

Sve je počelo 2012. godine, kada su se pojavile optužbe da je Felipeova sestra sa suprugom Injakijem utajila porez i proneverila najmanje šest miliona evra državnog novca. Deo ovog iznosa navodno je završio na računu kompanije koju je par vodio i korišćen je za finansiranje luksuznog životnog stila.

 

Usledio je bes javnosti, opao je imidž kraljevske porodice, a veruje se da je ovo još jedan važan faktor u odluci Kristininog oca da abdicira i prepusti presto sinu 2014.

Nakon duge istrage, Kristina i Injaki optuženi su da su sa još 16-oro ljudi učestvovali u poreskoj prevari, ali je ona u međuvremenu proglašena nevinom. Kako je njen suprug, ipak, osuđen kao kriv, princeza je morala da plati kaznu od 265.000 evra, jer je profitirala od utaje koju je izvršio njen muž.

 

Princeza Kristina bila je u braku 24 godine
Princeza Kristina bila je u braku 24 godinefoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Injaki Urdangarin, koji je, inače, osvajač bronzane olimpijske medalje za Španiju, proglašen je 2018. godine krivim za utaju poreza, proneveru, trgovinu uticanjem i pranje novca, koji je prebačen preko njegove neprofitne organizacije Institut "Noos".

 

Tužilac je tvrdio da je sportista koristio svoje veze s kraljevskom porodicom da bi postigao ugovore vezane za sport, naplaćivao previše za organizaciju događaja, a potom krio novac u inostranstvu u periodu od 2004. do 2006.


U jeku ovog skandala, Kristini je brat Felipe VI, na njen zahtev, oduzeo titulu vojvotkinje od Palme, koju je dobila po udaji. Ona je, inače, bila prva članica španske kraljevske porodice koja je završila pred sudom, a trenutno je šesta u redu za tron.

 

Princeza Kristina bila je u braku s nekadašnjim olimpijcem 24 godine
Princeza Kristina bila je u braku s nekadašnjim olimpijcem 24 godinefoto: EPA-EFE/David Aguilar

Prošle godine, španski tabloid Lecturas objavio je fotografije na kojima se Injaki Urdangarin na jugu Francuske drži za ruke sa anonimnom ženom, za koju je kasnije otkriveno da mu je koleginica.


Takve stvari se dešavaju. Teško je sve podneti s krajnjim mirom i u zajedništvu kao što smo uvek činili – rekao je kraljevski zet.


Navodno princeza Kristina nije bila iznenađena aferom, a magazin ¡Hola! pisao je da je ona već znala da je suprug vara.

 

Princeza Kristina tražila je bratu da joj oduzme titulu vojvotkinje od Palme
Princeza Kristina tražila je bratu da joj oduzme titulu vojvotkinje od Palmefoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ubrzo potom, par je najavio da se rastaje posle 24 godine braka.

 

Od tada je Kristina uglavnom daleko od očiju javnosti, a mediji su pisali da i dalje živi u Ženevi sa svojom najmlađom decom.

 

BONUS VIDEO

Potez španske kraljice o kom se priča

 

makonda-tracker