Predstavljamo vam brz i vrlo jednostavan recept za pripremu slasnih, zapečenih tikvica sa sirom koji možete služiti kao ručak, uz mnogo salate i hladan umak. Priprema traje tri minuta, a pečenje 12 i vrlo brzo će biti na tanjiru.
Jela od tikvica uvek su rado viđena na našim trpezama, a u prolećnim i letnjim danima su odlično rešenje za ručak i večeru.
Kako su niskokalorična namirnica, tikvice nam omogućavaju da pametno izbalansiramo obrok, ali su i kao glavna zvezda ručka vrlo ukusne i hranljive, posebno ako im dodajte prave začine.
Ovako pripremljene tikvice možete služiti uz bilo šta, a ako za vas nema ručka bez mesa, odlično će ići uz šnicle, ćufte, pečenu piletinu... Ukoliko vam meso nije neophodno, zapečene tikvice s parmezanom biće sasvim dovoljne uz hladan umak, zelenu salatu s mladim lukom i hleb.
Sastojci:
- 600 tikvica (4 velike ili 5 srednje veličine)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašike soli
- 1/2 kašike bibera
- 2 kašike prezli
- 2 kašike rendanog parmezana
Priprema
- Uključite rernu na 240°C da se greje.
- Dobro operite tikvice i odsecite im krajeve. Po dužini isecite tikvice na šestine, pa ih poređajte po dnu podmazanog pleha, tako da se dodiruju kako bi se kasnije spojile od sira prilikom pečenja.
- Poprskajte ih uljem, pa solju i biberom.
- Pospite tikvice prezlama, a potom i rendanim parmezanom, pa dodajte preko još malo maslinovog ulja.
- Pecite oko 12 minuta, dok parmezan ne dobije zlatnu boju, a tikvice budu mekane (ali pazite da ne počnu da se raspadaju!).
Služite odmah, najbolje uz neki mlečni, hladan umak, poput klasične grčke caciki salate ili samo ohlađene pavlake ili grčkog jogurta.
BONUS VIDEO
Kako se zasladiti... slaninom?!




