Lagana, jednostavna za pripremu, slatka, ali ne previše, ova domaća poslastica je uvek dobro rešenje ako ne volite da provodite mnogo vremena u kuhinji.
S keks tortama nema greške – uz minimum truda dobićete nezaboravan slatkiš, a često vam ne treba ni mnogo materijala.
Upravo je takav ovaj jednostavan domaći dezert, koji je uvek zgodno imati pri ruci ako stižu iznenadni gosti ili samo želite da vas u frižideru uvek čeka nešto lagano i osvežavajuće posle ručka.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 60 g šećera
- 45 g gustina
- rendana korica jednog limuna
- 500 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake za šlag
- keks po potrebi
- mleko za umakanje
Priprema
- Umutite dva jajeta sa šećerom, mikserom ili žicom, pa dodajte gustin i dobro razmutite.
- Nalijte pola litra mleka i dodajte rendanu koricu limuna, pa promešajte i stavite na srednju vatru da se kuva, uz neprestano mešanje, sve dok se ne zgusne.
- Sipajte u hladnu činiju i pokrijte prozirnom folijom, pa stavite u frižider.
- U odvojenoj posudi umutite mikserom slatku pavlaku za šlag, pa kašikom u to pažljivo sipajte fil, malo po malo, i mutite dok se ne sjedini.
- Sipajte deo ovog fila u kalup, pa poravnajte.
- Umačite keks u mleko, pa ređajte preko fila po kalupu, a zatim stavite još jedan sloj fila i tako naizmenično dok ne potrošite sav materijal. Poslednji sloj treba da bude fil. Stavite u frižider da se stegne, pa kad izvadite pospite mlevenim ili izmrvljenim keksom.
BONUS VIDEO
Najzdraviji kolači sa iznenađujućim ukusima
( Glossy, T.S.R. )




