"ja ću biti kraljica engleske!"

Bila je JEDINA koja ga je razumela: Druga Čarlsova ljubavnica se nikad ne pominje, a njen život je zanimljiviji od filma

0

Zavolela je prestolonaslednika iako je bio prijatelj njenog muža, sinu je dala njegovo ime, patila zbog njegove afere s Kamilom, a skončala je na tužan i tragičan način

foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Kralj Čarls III oduvek je intrigirao svojim ljubavnim životom: najpre zbog veze s Kamilom Šand, koja je smatrana nedostojnom udaje za prestolonaslednika, a potom brakom s princezom Dajanom i aferom s Kamilom tokom njega.


Međutim, iako najvažnije, one nisu jedine žene koje je Čarls voleo, a u jednom trenutku je rame uz rame s Kamilom bila dama koja se retko pominje u medijima premda nije tajna da je bila ljubavnica aktuelnog kralja Velike Britanije.

 

U pitanju je Kanga Trajon, lepa Australijanka koja je privlačila mnogo pažnje tokom sedamdesetih jer niko nije bio do kraja siguran u prirodu njenog odnosa s prestolonaslednikom.

Rođena je kao Dejl Elizabet Harper, u Melburnu 1948. godine, kao najstarije od troje dece lokalnog štamparskog magnata Barija Harpera. Od detinjstva je imala zdravstvene probleme, najpre spinu bifidu, a potom i Leg-Kalve-Pertesovu bolest. Ipak, to što je kao dete provela mnogo vremena u bolnicama nije slomilo njen duh, pa je u mladosti bila u srcu svake žurke visokog društva.
Navaodno je kao mlada bila vrlo živahna i avanturističkog duha, a nakon što se preselila u Englesku odmah je upoznala budućeg supruga Entonija Trajona, barona i bliskog prijatelja prestolonaslednika Čarlsa. Iako je sina kraljice Elizabete na trenutak upoznala još 1966. godine u Viktoriji, zapravo je pravi kontakt s njim uspostavila preko svog muža i odmah ušla u uži krug Čarlsovih prijatelja.


S Entonijem je dobila četvoro dece, od kojih je Čarls krstio dvoje, a njen prvi sin, rođen 1976. godine, čak je dobio i ime po prestolonasledniku britanskog trona.

Nju danas svet uglavnom zna po nadimku "Kanga", što je ujedno i naziv njene modne modne kuće, koja je zabeležila ogromne uspehe na modnoj sceni. Malo je, međutim, poznat da je Kanga nadimak koji joj je dao – Čarls.
Odnos sadašnjeg kralja i Trajonove bio je dugo pbavijen velom misterije, ali je mnogo toga otkriveno u dokumentarnom filmu iz 2008. godine, u kom je dat bliži uvid u ovu ljubavnu priču. Prvi put je par doveden u vezu u čuvenoj ispovesti princeze Dajane koju je dala Endruu Mortonu ("Dajana: Njenim rečima"), ali je tada ovo tek pomenuto.

 

Navodno su se Kanga i Čarls viđali nakon što je on raskinuo s Kamilom tokom sedamdesetih, a nije poznato koliko je veza bila ozbiljna i da li je obećavala brak. U svakom slučaju, zna se da je Čarls jednom izjavio da je Kanga "jedina žena koja ga je u životu razumela", da je posetio njene roditelje u Australiji i da joj je pisao ljubavna pisma.

Međutim, Čarls se postepeno vraćao u Kamilin krevet, a razlike između dveju ljubavnica koje je prestolonaslednik voleo sedamdesetih bile su značajne. Na kraju krajeva, Kamila je odrasla kao članica najvišeg engleskog aristokratskog društva i dobro je bila upućena u to šta sme da se kaže naglas, a šta ne, kako se ponašati i šta očekivati od veze s princem. Ipak je čak i njena prabaka Alis Kepel imala aferu s princem od Velsa i budućim kraljem Edvardom VI.


Navodno je Kangi slomila srce Čarlsova veza s Kamilom, koja je bila javna tajna u njihovim društvenim krugovima, a patila je i zbog toga što nije volela svog supruga, koji je bio posvećen suprug i otac.

 

Iako je Kamilu mrzela iz dna duše, s princezom Dajanom, Čarlsovom suprugom, imala je dobar odnos, a njih dve su čak viđene tokom jednog izlaska na ručak.

Vremenom su počeli da se vraćaju i zdravstveni problemi, a dijagnostikovan joj je i rak materice. Zbog teških bolova postala je zavisna od analgetika, zbog čega je hospitalizovana 1996. godine.


Tada je usledila nova drama – dok je bila na lečenju, pala je s prozora i slomila kičmu, a dok se oporavljala uporno je ponavljala da ju je neko gurnuo. Drugi su, međutim, bili sigurni da je pokušala da izvrši samoubistvo.

 

Njena prijateljica Sara Majls u pomenutom dokumentarnom filmu pričala je kako je Kanga do poslednjeg trenutka tvrdila da je neko pokušao da je ubije, a bilo joj je sumnjivo to što je Kangin suprug baron Tajron pozvao njene prijatelje na ručak i sve vreme ih ubeđivao da je ona slučajno pala.

Nekoliko sedmica nakon nesreće, Tajron je zatražio razvod, a Kanga je po izlasku iz bolnice živela sama u hotelu "Ric". Nakon izlečene zavisnosti od lekova odala se alkoholu, a tokom jednog boravka u Indiji se razbolela i vratila kući. Ubrzo je dobila sepsu i preminula 15. novembra 1997. godine, tri meseca posle smrti princeze Dajane, a dva meseca pre svog pedesetog rođendana.


Pred smrt je, tvrdili su njeni prijatelji, postala opsednuta Čarlsom, a tokom jednog polo meča ga je proganjala u invalidskim kolicima, zbog čega je princ izdao saopštenje za javnost o tome kako se povremeno čuje s Kangom, ali više nisu bliski prijatelji. Iako je bilo jasno da Čarls pokušava da se distancira od Kange, ona je svojoj drugarici Sari svečalo rekla: "Ja ću biti kraljica Engleske".

 

 

makonda-tracker