savladala je tuga

Princeza Ana ispratila kraljicu iz Balmorala: Držala se stoički sve do jednog trenutka, a onda su je emocije preplavile

0

Svi članovi kraljevske porodice pate zbog smrti kraljice Elizabete II, a ona je posebno pogođena ovim gubitkom 

foto: Shutterstock / Art Babych
foto: Shutterstock / Art Babych

Princeza Ana, ćerka kraljice Elizabete II imala je danas vrlo težak i mučan zadatak. Ona je u zamku Balmorala ostala sve do poslednjeg trenutka, do onog momenta kada su njenu majku pogrebnim kolima odvezli iz njega.

 

Za nju su mnogi govorili da je jedna od najdostojanstvenijih članica kraljevske porodice, da po mnogo čemu podseća na svoju majku, ali i da emocije ne pokazuje gotovo nikada.

 

 

Ipak, majka je majka, bila kraljica ili obična žena, a emocije koje se prema njoj gaje jače su od svakog protokola i pravila ponašanja. Tako je i ona poklekla pred naletom emocija koje su je savladale dok je pratila automobil sa majčinin kovčegom na putu do Edinburga.

 

I dok su se kralj Čarls i šira kraljevska porodica vratili u Englesku uoči jučerašnje istorijske ceremonije proglašenja novog kralja Velike Britanije i šetnje ispred zamka u Vindzoru, princezi Ani (72) pripala je najteža uloga - da posmatra kako Elizabeta II odlazi iz svog voljenog Balmorala poslednji put.

 

Princeza Ana
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

 

Ona i njen suprug su put Edinburga u počasnoj koloni krenuli kraljevskim Bentlijem, a na pricezinom licu je sve vreme bila prisutna tuga. Put od Aberdinšira do Edinburga trajao je šest sati. A Ana bi samo povremeno pogledala u okupljene pored puta koji su u tišini ispratili povorku.

 

Glavni grad Škotske sutra će postati centar nacionalne žalosti, a kraljičin kovčeg će u povorci preneti od palate do katedrale Svetog Gilesa, gde se očekuje da će se održati bdenje.

 

Ispraćaj kraljice Elizabete II
foto: Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

 

Kraljičino potresno poslednje putovanje kako se simbolično naziva ispraćaj Elizabete II, završiće se u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, gde će biti sahranjena pored supruga princa Filipa, oca Džordža VI, kraljice majke i sestre princeze Margaret.

 

Kraljica Elizabeta II, koja je preminula u ćetvrtak, i princ Filip, vojvoda od Edinburga, ostavili su iza sebe četvoro dece, princezu Anu, prinčeve Edvarda i Endrua i novog britanskog kralja Čarlsa III.

 

 

makonda-tracker