radila je to nehajno

Zvali su je – BAHATI SNOB: Kako je sestra kraljice Elizabete za sat vremena razjarila najlepše žene Holivuda

1

Neposlušna, neobuzdana, divlja, svojeglava, princeza Margaret često je dovodila do ludila čitavu svoju porodicu, a u jednom trenutku je naljutila i Holivud

foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nedavno preminula kraljica Elizabeta II bila je poznata po tome što se uvek ponašala dostojanstveno, neko bi rekao gotovo hladno, a nismo imali mnogo prilike da vidimo njen prisan odnos s bilo kim, pa čak ni sa njenom decom. Međutim, poznato je da je prema jednoj osobi uvek bila beskrajno pažljiva, nežna i tolerantna, čak i kada bi preterala.


U pitanju je njena sestra Margaret, za koju su mnogi tvrdili da je osoba koju je Elizabeta najviše volela u životu.

 

Princeza Margaret, Sestra kraljice Elizabete II
foto: STF / AFP / Profimedia


Princeza Margaret bila je mlađa, lepša i daleko slobodnija od kraljice, a mnogima na dvoru nije bila po volji jer je, jednostavno, radila šta je htela.


Bila je bahati snob koji se rođenoj baki rugao jer je nižeg staleža – jednom prilikom je izjavila jedna zaposlena u Bakingemskoj palati.

 

Ona se budi u devet, doručkuje u krevetu i onda dva sata čita novine, koje razbaca po sobi. Kupa se sat vremena, oblači svaki dan novu haljinu i pije votku oko 11. Nešto kasnije popodne silazi na lagani ručak od tri jela tokom kojeg ona i njena majka popiju flašu vina – ispričao je Margaretin bivši batler sedamdesetih.


Ipak, iako je zaposleni i javnost nisu obožavali, porodici je princeza Margaret bila miljenica: majka i otac su joj sve dopuštali, pa čak je i Elizabeta tolerisala njene ispade. Imala ih je mnogo i obožavala je provod, flertovanje, alkohol i imala je mnogo afera, od kojih je najpoznatija ona s apetanom Piterom Taunsendom, koji se zbog nje razveo od supruge s kojom je imao dvoje dece. Sestra, koja je tada tek postala kraljica, branila joj je da stupi u brak s njim, što je Margaret slomilo srce, ali je na kraju i sama shvatila čega bi sve morala da se odrekne ako bi se udala za razvedenog muškarca.

 

princeza Margaret, Sestra kraljice Elizabete II
foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Kasnije je 18 godina bila u braku s lordom od Snoudona Entonijem Armstrongom-Džounsom, a bila je prva članica britanske kraljevske porodice u proteklih 77 godina koja se razvela te davne 1978.


Život princeze Margaret bio je takav da bi se na osnovu njega moglo snimiti mnogo filmova jer je poznala svakoga, bila svugde i imala vatrene okršaje s mnogima, a jedan od najvećih skandala napravila je jedne večeri 1965. godine.

Naime, tokom tronedeljnog boravka u Americi, gde je bila na kraljevskoj turneji u ime svoje sestre Elizabete, Margaret je jedne večeri prisustvovala večeri u Holivudu koja je okupila sam tadašnji krem.

 

Lord Snoudon i Margaret su, naime, bili gosti na zabavi njene prijateljice Šarman Daglas, ćerke bivšeg ambasadora SAD u Britaniji. Pored njih, među zvanicama su bili Gregori Pek, Fred Ester, Ričard Barton, Elizabet Tejlor, Džudi Garland, Frenk Sinatra, Mia Farou, Grejs Keli...


Kako se tih dana pisalo, više gostiju je zbog princeze Margaret zabavu napustilo uvređeno, ali ona, istini za volju, nije ničim direktno povredila Ričarda Bartona i Liz Tejlor. Naime, oni su samo bili uvređeni jer nisu bili u centru pažnje, budući da su navikli da uvek i svugde budu najveće zvezde, a kako su svi gledali i slušali samo Margaret, besno su napustili večeru ranije.

Takođe, smetalo im je i to što nisu bili smešteni za sto s princezom, jer su sebe smatrali svojevrsnim holivudskim plemstvom i nekim ko je rame uz rame s njom. Kako je napisala Bartonova biografkinja Kiti Keli, glumac je bio "ekstremno pijan" i "besan".


Pored Tejlorove i Bartona, Margaret je, doduše direktno, uvredila Džudi Garland. Princeza je, naime, iz čista mira tražila glumici da joj peva,što je Garlandova smatrala neukusnim.

 

Recite joj da ću pevati ako ona prvo krsti neki brod – drska je bila holivudska zvezda, koja nije želela da je posmatraju kao još jednu zabavljačicu.

Na istoj večeri našla se Grejs Keli, nekadašnja holivudska glumica, koja je u tom trenutku uveliko bila princeza od Monaka. Margaret joj je navodno tokom ćaskanja ležerno rekla: "Ti ne izgledaš kao filmska zvezda", na šta joj je Kelijeva rekla: "Pa, nisam rođena kao filmska zvezda".

 

Grejs Keli
foto: Profimedia

Inače, iako te večeri nije imala priliku direktno da naljuti Ričarda Bartona i Elizabet Tejlor, to joj je pošlo za rukom dve godine kasnije. Naime, princeza Margaret i glumci su se 1967. godine našli na jednom događaju, kada je Liz Tejlor nosila raskošni dijamantski prsten od 33,19 karata. Margaret je bacila pogled na prsten i rekla:


Je li to taj poznati dijamant? Tako je veliki! Kako vulgarno!


Inače, iako nije impresionirala Holivud, princeza Margaret je prilikom posete Americi ostavila sjajan utisak na predsednika Lindona B. Džonsona, koji ju je nazvao "anđelom".

Preminula je 2002. godine od moždanog udara, a kremirana je na 50. godišnjicu sahrane njenog oca kralja Džordža, pa je uz njega i sahranjena. Njena i Elizabetina majka umrla je samo sedam nedelja posle Margaretine smrti.

 

 

makonda-tracker