braniće se kao bilo koji građanin

Elizabeta sinu oduzela SVE titule, Čarls i Vilijam tražili PROGON: Britanska kraljevska porodica odbacila princa Endrua

4

Britanski mediji javili su juče da je princ Endru od Jorka ostao bez kraljevske titule i vojnih činova, a sada javljaju nove detalje o tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata Vindzorskog zamka

foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia
foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

Sin kraljice Elizabete II (95) vojvoda od Jorka princ Endru (61) optužen je nedavno za seksualno zlostavljanje, a nakon mnogo spekulacija o tome kako će reagovati Kruna, odluka je donesena ― kraljica mu oduzima sve što mu je rođenjem garantovano.


Bakingemska palata saopštila je da je uz saglasnost britanske kraljice Elizabete Druge, vojvoda od Jorka vratio je sve svoje vojne činove i kraljevske titule.


Vojvoda od Jorka ubuduće neće obavljati svoje javne dužnosti i u sudskom procesu će se braniti kao privatni građanin ― stoji u saopštenju Palate i dodaje se da će njegove dužnosti biti raspoređene ostalim članovima britanske kraljevske pordoice.

 

Kako je otkrio izvor blizak porodici, princ Endru neće više koristiti titulu "Njegovo kraljevsko visočanstvo" na bilo kom javnom događaju, a ova odluka doneta je samo nekoliko časova nakon što je kraljici Elizabeti upućeno pismo koje je potpisalo više od 150 vojnih veterana. Oni su zamolili kraljicu da oduzme počasne vojne uloge princu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje jer su "uznemireni i besni".

 

princ Endru, princ Endrju
foto: Profimedia

Kako su tamošnji mediji javili po objavljivanju kraljičine odluke o Endruu, Elizabeta II je lično saopštila sinu da više neće biti "Njegovo kraljevsko visočanstvo" i da će se braniti pred sudom "kao sav običan svet", a on je pre toga viđen kako ulazi u Vindzor "kamenog izraza lica". Ovom sastanku prisustvovali su i Elizabetini naslednici, prvi i drugi u redu za tron, princ Čarls i princ Vilijam, koji su zahtevali od kraljice da protera sina iz zemlje.


Komentatorka prilika u kraljevskoj porodici Anđela Levin rekla je za Sky News da su prinčevi ljuti na brata i strica.


Oni su već bili ljuti, a činjenica da je da on nikako ne može da pobedi u ovom slučaju, svakako ne kog javnog mnjenja, koje je za kraljevsku porodicu veoma bitno u ovom trenutku ― istakla je. ― Sav ovaj nered s njim i ono što će princ Hari objaviti u svojim memoarima, sve će se desiti u isto vreme, a nema sumnje da će to napasti kraljevsku porodicu.

 

kraljevska porodica, Britanska kraljevska porodica
foto: Shutterstock

Amerikanka Virdžinija Roberts (38) tužila je nedavno u Njujorku princa Endrua, sina kraljice Elizabete II i pokojnog princa Filipa, a u svojoj tužbi tvrdi da je bila primorana na seksualni odnos s princem kada je imala 17 godina.

Ona navodi da ju je osuđeni pedofil Džefri Epstajn naterao da triput stupi u odnose s Endruom od Jorka, što se vodi kao zlostavljanje deteta zbog činjenice da je Robertsova u to vreme bila maloletna po zakonima američke savezne države Njujork.

 

U više navrata, princ Endru je namerno dodirivao Robertsovu na grub i seksualan način bez njenog pristanka ― istaknuto je u tužbi. ― Seksualno zlostavljanje deteta za koje je znao da je žrtva seks-trafikinga, kada je imao 40 godina, nadilazi sve moguće granice pristojnosti i ne sme se tolerisati u civilizovanoj zajednici.

 

Princ Endru ranije je negirao navode Virdžinije Roberts i tvrdio da je nikad nije upoznao.

 

 

makonda-tracker