buran ljubavni život

Drugu je ostavio jer nije mogla da zatrudni, a s trećom dobio i izgubio SVE: 3 ljubavi najpoželjniheg kralja 20. veka

0

Ljubavni život jednog od najatraktivnijih i najpopularnijih vladara 20. veka obeležile su tri prelepe žene, koje su bile jedinstvene i neobične na svoj način

Portret šaha Mohameda Reze Pahlavija i kraljice Fare Dibe na jednom protestu Iranaca
Portret šaha Mohameda Reze Pahlavija i kraljice Fare Dibe na jednom protestu Iranacafoto: Vuk Valcic / Zuma Press / Profimedia

Na današnji dan 1919. rođen je Mohamed Reza Pahlavi, za kog je ispostavilo da će postati poslednji iranski šah i čovek koji je svojim životom često intrigirao kako Iran tako i svet.


Večito u potrazi da pomiri želje svog srca i dužnosti koje je podrazumevao njegov položaj, on se ženio tri puta, a sve tri njegove ljubavne priče bile su nadaleko poznate i bez sumnje će jednog dana inspirisati holivudske filmadžije.

 

  • Princeza Favzija od Egipta

 

Kraljica Favzija bila je prva žena šaha Mohameda
Kraljica Favzija bila je prva žena šaha Mohamedafoto: Scherl / SZ-Photo / Profimedia

Prvi put se iranski šah Mohamed oženio 1939, kada je imao 20 godina, a njegova supruga bila je Njeno visočanstvo princeza Favzija bint Faud, ajstarija ćerka sultana Fuada I od Egipta, odnosno sestra narednog kralja Faruka.


Zbog lepote je upoređivana s Vivijan Li i Hedi Lamar, a važila je za jednu od najlepših mladih devojaka arapskog sveta. Školovala se u Švajcarskoj i, uz arapski, tečno govorila francuski i engleski jezik.

 

Njen otac Faud I i iranski Reza Šah Pahlavi dugo su ugovarali brak Favzije sa Pahlavijevim sinom (i budućim šahom) Mohamedom Rezom Pahlavijem. Prema izveštaju agencije CIA sa kog je skinuta oznaka tajnosti, ovo je bio politički potez, a brak je bio vrlo značajan jer je ujedinio jednu sunitsku i jednu šiitsku monarhiju.


Verili su se 1938. godine, a videli su se samo jednom pre venčanja, da bi potom rekli "da" Palati Abdin u Kairu 15. marta 1939. godine, a ceremonija venčanja zatim je ponovljena u Teheranu.

 


Iranski šah i princeza nikada se nisu zaljubili jedno u drugo niti se posebno povezali. Pričali su na francuskom, a Favziji se nije dopala njena nova zemlja, način života, pa ni sam muž. Dobili su ćerku princezu Šahnaz 1940. godine, a uskoro se pročulo da šah vara suprugu, kao i da ona ima ljubavnike, što nikada nije potvrđeno. Navodno su Mohamedova majka i sestra imale užasan odnos sa snahom i svađale se s njom svakodnevno, a sve to doprinelo je da Favzija ode kući, svom bratu, i više se nikada ne vrati u Iran.


Odbijala je i samu pomisao na vraćanje kod supruga i u državu u kojoj je bila toliko nesrećna, pa je zatražila razvod, koji je u Egiptu dobila 1945, a u Iranu tek 1948. godine.


Godinu dana posle razvoda udala se za Ismaila Huseina Širina, s kojim je dobila sina i ćerku, a preminula je 2013. u Aleksandriji u 92. godini.

 

  • Kraljica Soraja

 

kraljica soraja od irana
kraljica soraja od iranafoto: British Pathé/Youtube Printscreen

Nakon prvopalog braka, šahu Mohamedu se žurilo da se ponovo oženi i obezbedi muškog naslednika, a sestra Šams upoznala ga je s mladom Sorajom, Irankom koja je odrasla u Evropi, kao dete diplomate.


Njegova sestra bila je sigurna da je lepa Soraja, tada 18-godišnjakinja, bila savršena žena za Mohameda, zbog čega ju je pozvala da bude njihova gošća u Teheranu i upozna se sa šahom.


Odmah nakon večere na kojoj su se upoznali, šah je zaprosio Soraju i uskoro su bili vereni, ali se ona razbolela i bila vezana za krevet zbog teške bakterijske infekcije. Navodno joj je Mohamed svaki dan na jastuku ostavljao po jedan dijamant dok se nije oporavila, a potom su se venčali u teheranskoj Mermernoj palati 12. februara 1951. godine.

 

I Soraja se teško prilagođavala na život u Iranu, ali je davala sve od sebe, a jedan problem nije uspela da prevaziđe: godinama nije uspevala da ostane u drugom stanju.

 


Nakon što su joj lekari u Americi rekli da nikada neće postati majka, šah je, pod pritiskom društva i savetodavaca, odlučio da se razvede od nje.


U martu 1958. godine je Palata saopštila da se šah razvodi i da je kraljica Soraja pristala na to, iako je ona kasnije tvrdila da se poslednji put čula s mužem pet dana ranije i da nije bila obaveštena o razvodu. Kako je rekla 25-godišnja kraljica, bilo je to "žrtvovanje njene sreće".


Nakon razvoda, Soraja se okušala u glumi imala još nekoliko ljubavi, ali se više nikada nije udavala. Pošto je saznala da šah umire od raka, pismom mu je poručila da ga i dalje voli i da ga želi da ga vidi još jednom u životu, dogovorili su se da se vide u Kairu, ali je on umro nego što su uspeli da se ponovo sretnu.


Umrla je pod neobjašnjenim okolnostima 2001. godine, na 82. rođendan Mohameda Reze, sa 69 godina.

 

  • Fara Diba

 

 

Poslednja iranska kraljica Fara Diba bila je treća supruga šaha Mohameda Reze Pahlavija. Rođena je u Teheranu 1938. godine, a školovala se u stranim školama u Iranu.


U to vreme, mnogi iranski studenti su dobijali državne stipendije za studiranje u inostranstvu, a šah Muhamed Reza Pahlavi često je prilikom zvaničnih poseta stranim državama imao sastanke s mladima iz njegove zemlje. Prilikom jednog takvog prijema u Parizu on je upoznao mladu Faru, a čim se ona vratila u Pariz započela je vezu sa šahom. Navodno je svemu kumovala šahova ćerka princeza Šahnaz, a par je objavio vesti o svojoj veridbi ubrzo potom.

 

Venčali su se 20. decembra 1959, godinu dana nakon što se Mohamed razveo od Soraje.

 


Odmah je počelo da se priča da ni Fara ne može da ima decu, kao prethodna kraljica, pa je pritisak na nju bio veliki. Nije trebalo dugo da ona rodi tako dugo željenog prestolonaslednika sina princa Rezu Pahlavija od Irana, a potom su na svet stigli princeza Faranaz, princ Ali Reza i princeza Lejla.


Nakon Iranske revolucije, Fara je ostala uz supruga i s njim se najpre preselila u Egipat, a zatim u Ameriku, gde ona stanuje i danas. U međuvremenu je izgubila ćerku Lejlu, koja se 2001. predozirala lekovima za spavanje.


Kraljica Fara živi skromnije nego u prvim godinama braka, a 2004. godine objavila je memoare pod nazivom "Trajna ljubav: Moj život sa šahom", u kojima je pisala o svojoj porodici i odnosu sa pokojnim suprugom.

 

BONUS VIDEO

Kraljevska deca

 

makonda-tracker