Predstavljamo vam recept za najpraktičnije testo od kojeg možete praviti bilo koje domaće pecivo – priprema je brza i jednostavna, a dobijate mnogo.
Univerzalno testo za pripremu peciva je recept koji zaista treba da ima svaki porodični kuvar, zar ne?
Ako primenite baš ovaj recept, dobićete mekano, vazdušasto i ukusno domaće pecivo, a ono je pogodno za pripremu domaćih kiflica, pogača i pogačica, (mini-)pica, lepinja... bilo čega što vam se prijede.
Najbolje od svega je što ono može da stoji u frižideru čak nedelju dana, pa možete da ga zamesite kad imate malo vremena i iskoristite u narednim danima.
Univerzalno testo za sve vrste domaćih peciva
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 2 jajeta
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika soli
- 400 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 250 ml mleka
Priprema
- Sipajte toplo mleko u činiju i izmrvite kvasac, pa dodajte šećer i malo brašna. Razmutite i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Kad se kvasac "aktivira", dodajte jaja koja su odstojala na sobnoj temperaturi, ulje i jogurt, promešajte, pa sipajte malo po malo brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Zamesite testo, pa ga poprskajte brašnom da se ne bi lepilo. Stavite na toplo mesto da naraste, pa premesite posle pola sata.
Prekrijte prozirnom folijom ili ubacite u plastičnu kesu, a obavezno istisnite sav vazduh. Ovako pripremljeno testo može da stoji u frižideru nedelju dana.
BONUS VIDEO
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač