vest sezone

Kako izgleda nova najskuplja torba na svetu? Inspirisana je haljinom iz 1968, hipnotiše sjajem i košta 250.000 €

0

S obzirom na to da je napravljena od više od stotinu 18-karatnih zlatnih medaljona, nije ni čudo što je ova tašnica nazvana najskupljom na planeti.

Kardi Bi u zlatnoj haljini na reviji brenda Rabanne na Nedelji mode u Parizu
Kardi Bi u zlatnoj haljini na reviji brenda Rabanne na Nedelji mode u Parizufoto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia

Modna kuća Rabanne predstavila je na Nedelji mode u Parizu svoju novu kolekciju, ali i jedan poseban komad zbog kog se kaže da iz ove modne nedelje ona izlazi kao šampion među luksuznim brendovima.


U pitanju je aksesoar koji mediji nazivaju "najskupljom torbom na svetu", tašna napravljena od više od 100 18-karatnih zlatnih medaljona.


Ručno rađena i unikatna torba Nano 1969 vredi 250.000 evra, odnosno skoro 280.000 dolara, a u njenu izradu je utrošeno oko 100 sati.

 

Model nosi torbu Nano 1969 iz kolekcije brenda Rabanne za proleće i leto 2024 (SS25), na Nedelji mode u Parizu
Model nosi torbu Nano 1969 iz kolekcije brenda Rabanne za proleće i leto 2024 (SS25), na Nedelji mode u Parizufoto: Yannis Vlamos / Sipa Press / Profimedia

Rabanne je u tom poduhvatu sarađivao s francuskim juvelirom Artusom Bertranom.

 

Inspiracija iza najskuplje torbice na planeti


Metalna tašna deo je kolekcije za proleće i leto 2025. godine i predstavlja omaž "najskupljoj haljini" ove kuće koja je 1968. dizajnirana za francusku pevačicu Fransoaz Ardi, koja je umrla ranije ove godine.

 

Ona je tada noslia tešku haljinu od medaljona, sastavljenu od 1.000 zlatnih pločica i dijamanata, a model je bio težak skoro 10 kilograma.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rabanne (@rabanne)


Haljina je tada imala punu pratnju koja je uključivala i oklopno vozilo kao svako "dragoceno blago", rekao je za WWD kreativni direktor modne kuće Rabanne Žilijen Dosena.

 

Šarm Rabanovog nasleđa u novoj kolekciji


Pako Raban, koji je osnovao ovu kuću 1966, nadaleko je hvaljen kao inovator i bio je poznat po eksperimentalnim dizajnima "svemirske mode". Voleo je da koristi nekonvencionalne materijale, kao što su papir, plastika i metal, a svoj atelje je pokrenuo uz kolekciju "nenosivih haljina".


Na reviji održanoj na upravo završenoj Nedelji mode u Parizu Rabanne je predstavio razigranu liniju ženske odeće s efektnim dezenima, pastelnim nijansama i neočekivanim spojevima, kožnim torbama prekrivenim providnom i čvrstom plastikom...

 

Pogledajte neka od izdanja.

1 / 6 Foto: Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia


Pored pomenute "najskuplje torbe na svetu", u SS25 kolekciji su i 1969 Ceramic Bag, napravljena od keramičkih diskova iz čuvenog pariskog ateljea "Astier de Villatte", i 1969 Glass Bag, koja je u Veneciji izrađena od murano stakla.

 

Pogledajte novu kolekciju ovog brenda.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Poslednja revija Verice Rakočević


 

makonda-tracker