pola veka osude, mržnje, skandala

50 GODINA ljubavi, strasti i borbe za kraljičinu naklonost: Zašto kraljevska porodica nije želela Kamilu pored Čarlsa?

3

Princ Čarls, budući kralj Velike Britanije, i njegova buduća kraljica Kamila, pola veka čekali su da osete da ih kraljevska porodica i, na prvom mestu kraljica i Čarlsova majka, prihvata kao par. Zbog čega su im uopšte bile potrebne decenije da objasne Čarlsovoj porodici da je baš Kamila žena pored koje Čarls jedino može da bude srećan? Šta je kraljici toliko smetalo kod Kamile?

foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia
foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia

Sredinom te davne 1971. godine, Endru Parker Bouls počeo je da se viđa s princezom Anom, mlađom sestrom princa Čarlsa. Nekoliko meseci ranije raskinuo je s Kamilom Šand, ćerkom nekadašnjeg oficira Britanske armije i uspešnog biznismena majora Brusa Šanda i Rozalind Šand, ćerke barona Eškomba.

 

Kamila, nekadašnja studentkinja francuske književnosti kretala se u istim krugovima u kojima je bio njen bivši dečko, i u kojima su bili princ Čarls i princeza Ana, sin i ćerka kraljice Elizabete II. Sretali su se često na društvenim događajima, ali tek sredinom 1971. Kamila se formalno upoznala sa Čarlsom, prestolonaslednikom britanskog trona. Njihovi biografi ističu da se par nije zvanično upoznao na polo meču, kao što se decenijama verovalo, već da ih je jedno drugom formalno predstavila zajednička prijateljica Lusija Santa Kruz, u svojoj kući. Navodno su veoma brzo postali bliski prijatelji i počeli da se zabavljaju, što u njihovom društvu nije bilo tajna.

 

Nikad nije do kraja otkriveno i objašnjeno kako se i kada tačno dogodila ljubav, ali od samog početka bilo je jasno da "tu nešto ima". Zato je mnoge iznenadilo pomirenje Kamile i Endrua Parkera Boulsa i njihova veridba 1973. Spekulisalo se da su roditelji ovog para sami poslali vest o veridbi listu The Times, nakon čega Endruu nije preostalo ništa osim da se stvarno i oženi Kamilom.

 

Kamila Parker
foto: Profimedia

To se i dogodilo 4. jula 1973. godine, rimokatoličkom ceremonijom u Londonu, a u pitanju je bio društveni događaj godine jer je okupio veliki broj poznatih iz britanskih najviših krugova, kao i članove kraljevske porodice. Među njima su bile i princeza Ana (da, Endruova bivša devojka!), Kraljica Majka (majka kraljice Elizabete II) i kraljičina sestra princeza Margaret, grofica od Snoudona.


U jednom od pisama koje je princ Čarls poslao lordu Mauntbatenu, stricu svog oca princa Filipa, u tom periodu, tužni princ slomljenog srca piše:


Pretpostavljam da će osećaj praznine jednom proći.

 

Kamila i Endru dobili su dvoje dece: Toma, kog je krstio princ Čarls, i Loru. Tokom osamdesetih, par se, međutim, rastao, a tek 1994. godine su formalno potpisali papire o razvodu.


Javna je tajna bila da srce Kamile Parker pripada samo princu Čarlsu — i da je njegovo samo njeno, uprkos tome što se i on u međuvremenu oženio princezom Dajanom, koja je potom postala najpoznatija i najvoljenija žena planete.

 

1 / 9 Foto: Profimedia


Sve žene želele su da budu Dajana, svi muškarci žudeli su da se nađu u njenoj blizini, nije bilo čoveka koji nije zavideo Čarlsu, ali... Za njega je uvek postojala samo jedna. Kamila Parker.

 

Prvi raskid ovog para navodno se dogodio jer su se upoznali prerano i Kamila nije želela da čeka Čarlsa dok se vrati s vojnih obaveza na brodu, ali prema nekim izvorima prinčev deda-stric lord Mauntbaten ga je i poslao preko okeana da bi ga odvojio od Kamile. Niko u kraljevskoj porodici, pa čak ni njegov omiljenji lord, nije želeo da budući kralj oženi devojku koju je voleo i protiv toga su se borili svim silama, na sve načine.


Zbog čega kraljevska porodica nije prihvatala Kamilu? Razloga je mnogo.
Pomenuti lord Mauntbaten je u jednom pismu Čarlsu o Kamili napisao:


Mislim da je uznemirujuće da žene imaju iskustvo ako žele da ostanu pijedestalu nakon što se udaju.

 

1 / 14 Foto: Profimedia


Jedan od razloga za to što je Kamila bila neprihvatljiva Kruni jeste to što je, pre nego što je Čarls pao na njen šarm, imala nekoliko ljubavnih veza i bila u ljubavnom odnosu s prekidima s Endruom Parkerom Boulsom. Članovi kraljevske porodice su je, uz to, smatrali previše običnom i nedostojnom jer nije poticala iz neke ugledne, niti aristokratske porodice. Spadala je u devojke s kojima su Čarlsa ohrabrivali da se upusti u avanturu, ali nikad ne bi ozbiljno razmatrali da mu dopuste da je oženi.


Pored toga, neki izvori tvrde da je Kraljica Majka žarko želela da njen unuk i budući kralj oženi jednu od devojaka iz čuvene — Dajanine — porodice Spenser, koje su bile unuke njene bliske prijateljice ledi Fermoj, što se na kraju i dogodilo.

 


I dok su bili u brakovima, Čarls i Kamila su se viđali i negovali svoj odnos, a nakon što su se razveli delovalo je kao da ima šanse da će moći da se pojavljuju kao par. Delovalo je onima koji su sve posmatrali sa strane, jer članovima kraljevske porodice to i dalje nije bilo dopustivo.


Kraljica je želela da Kamila nestane još pre Dajanine smrti i nije promenila mišljenje ni posle nje — rekla je pre nekoliko godina komentatorka prilika u kraljevskoj porodici Peni Džunor. — Njen lični skeretar ser Robert Felous, koji je bio Dajanin zet, snažno je jačao ovaj njen stav.


Navodno nije smetalo ništa kod Kamiline ličnosti.

 

Princ Čarls, Kamila Parker
foto: DAVID CHESKIN/AFP/Profimedia

Nije to bilo ništa lično. Njoj je Kamila bila draga posle svih godina koje je bila udata za Endrua Parkera Boulsa, ali Kamila je bila ta koja je bila odgovorna, svesno ili ne, za sve katastrofe koje su pale na Čarlsa otkad se oženio — rekla je tada Džunorova.


Godine su prolazile, a za Čarlsa nije postojala druga. Štaviše, nakon što su njegovi privatni razgovori s Kamilom iscureli u javnost, nije se ni branio, niti mu je palo na pamet da sve okonča.


Gospođa Parker Bouls je moj veliki prijatelj… Prijatelj veoma dugo. Nastaviće da bude moj prijatelj još dugo — rekao je princ u jednom intervjuu.

 

Konačno, 9. aprila 2005. godine, u Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, nakon toliko decenija čekanja i čežnje, princ Čarls i Kamila zakleli su se jedno drugom na večnu ljubav. Njihovi roditelji nisu prisustvovali venčanju — umesto njih, tu su bili Čarlsov sin princ Vilijam i Kamilin sin, ali se kraljica sa suprugom kasnije priključila i organizovala svečani prijem.

 

1 / 3 Foto: LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia


Godinama kasnije, na samom kraju svog života i vladavine, kraljica Elizabeta II, majka princa Čarlsa, morala je da prihvati ono što joj je sin pričao više od 50 godina: Kamila je ta. U svojoj poruci Britancima, koju je objavila početkom ferbruara 2022, povodom 70. godišnjice svoje vladavine, kraljica je istakla da je njena iskrena želja da Kamila, vojvotkinja od Kornovola i supruga njenog sina princa Čarlsa, postane konzort kraljica iako su svi zbog besa javnosti očarane Dajanom očekivali da će ona biti samo princeza kada Čarls konačno postane kralj.


Portparol Klarens Hausa, zvanične rezidencije princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile, saopštio je da je kraljevski par "dirnut i počastvovan" kraljičinim rečima. Trebalo im je samo pola veka da to dožive.

 

 

makonda-tracker