spremna da zasija

Ne samo što će postati KRALJICA nego... Kamila Parker će na Čarlsovom krunisanju nositi nešto pred čim DRHTI POLA SVETA

4


Kraljica Elizabeta II stavila je tačku na spekulacije: nakon nje, krunu će nositi njen sin princ Čarls, a njegova supruga Kamila Parker neće biti konzort princeza, već — kraljica. I to nije kraj iznenađenjima...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Engleska kraljica Elizabeta II je u svojoj poruci Britancima, koju je objavila povodom 70. godišnjice svoje vladavine, istakla da je njena iskrena želja da Kamila, vojvotkinja od Kornovola i supruga njenog sina princa Čarlsa, postane konzort kraljica.


Elizabeta je zbog pandemije virusa korona skromno obeležila godišnjicu svog stupanja na tron 1952. godine, ali je njena poruka o budućnosti Kamile Parker glasno odjeknula u medijima.

 

Uobičajena je procedura da supruga kralja postaje kraljica, ali se godinama, zbog činjenice da je Kamila decenijama bila ljubavnica princa Čarlsa i da nije omiljena u tamošnjoj javnosti, spekuliše da bi ona ipak mogla da bude samo princeza.


Portparol Klarens Hausa, zvanične rezidencije princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile, saopštio je da je kraljevski par "dirnut i počastvovan" kraljičinim rečima.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Kako sada pišu britanski mediji, poznati su i detalji Čarlsovog krunisanja, iako kraljica nije najavila da će se povući s trona, niti je poznato kada bi do njega moglo doći. Zapravo, poznat je onaj koji spada u najvažnije detalje za Kamilu — šta će ona nositi na ceremoniji.

 

Naime, Čarlsova dugogodišnja ljubav postaće njegova kraljica noseći na glavi neprocenjivu krunu Elizabete, "kraljice majke", majke aktuelne kraljice Elizabete II i supruge kralja Džordža VI. U pitanju je kruna platinastog okvira koja sadrži 2.800 dijamanata, od kojih mnogi potiču iz riznice kraljice Viktorije. Među njima je i dijamant Koh-i-Nor ("Planina svetlosti"), od 105,6 karata, koji je dugo smatran najvećim na svetu. On ima dugu i kontroverznu istoriju — u britanske ruke je stigao sredinom 19. veka, kao poklon kraljici Viktoriji, ali mnogi u Indiji decenijama tvrde da je ukraden i sahtevaju da se vrati. Drugi veliki dijamant je 1856. godine kraljici Viktoriji poklonio sultan Abdulmedžid, kao gest zahvalnosti za podršku tokom Krimskog rata.


Ovu krunu je Elizabeta, majka današnje kraljice Elizabete II, nosila na krunisanju svog supruga Džordža, a njihovu ćerku smo retko imali priliku da vidimo s njom. Izradila ju je juvelirska kuća Garrard & Co. 1937. godine, a nakon krunisanja Džordža VI, Elizabeta ju je nosila na ceremoniji krunisanja Elizabete II. Danas je ova kruna deo krunskih dragulja izloženih u Londonskoj kuli.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Princ Čarls i Kamila Parker navodno su se upoznali sredinom 1971. godine, kada je ona imala 24 godine, a on 23. Ona se u međuvremenu udala za Endrua Boulsa, a on se oženio princezom Dajanom. Kamilin brak je trajao do osamdesetih godina, dok se Čarls razveo 1996. godine, a za sve to vreme bilo je spekulacija da su u strastvenoj vezi. Nedugo nakon što su se Čarls i Dajana razveli, u medijima se pojavio jedan njegov slobodniji telefonski razgovor s Kamilom iz 1989. godine, kada je, između ostalog, rekao da bi voleo da živi u njenom donjem vešu i da bude njen tampon. Par je godinama održavao vezu daleko od očiju javnosti, da bi se 2005. godine konačno venčali na maloj ceremoniji u Vindzoru. Kamila je tada dobila titulu vojvotkinje od Kornvola, jer nije želela da postane princeza od Velsa, budući da se ta titula povezuje s Čarlsovom pokojnom i bivšom suprugom Dajanom.

 

 

makonda-tracker