dug put do bračne sreće

ZAMRŠENA LJUBAVNA PRIČA KOJA TRAJE DECENIJAMA: Znate li kako se razbuktala strast između princa Čarlsa i Kamile Parker?

1

Danas su princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola, presrećan bračni par koji se gotovo nikada ne razdavaja, ali nekada davno bili su samo dvoje mladih koji čežnjivo gledaju…

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Princ Čarls Kamila Parker navodno su se upoznali sredinom 1971. godine, kada je ona imala 24 godine, a on 23. Godinu dana ranije, Endru Parker Bouls okončao je svoju vezu s Kamilom i viđao se sa Čarlsovom sestrom En.

 

Iako su Kamila i Čarls pripadali istim društvenim krugovima i viđali se na raznim okupljanjima, u tom trenutku još uvek se nisu zvanično upoznali. Njihovi biografi ističu da se par nije zvanično upoznao na polo meču, kao što se decenijama verovalo, već da ih je jedno drugom formalno predstavila zajednička prijateljica Lusija Santa Kruz, u svojoj kući. Navodno su veoma brzo postali bliski prijatelji i počeli da se zabavljaju, što u njihovom društvu nije bilo tajna.

 

 

Štaviše, Čarls i Kamila zajedno su se pojavljivali kao par na različitim događajima, a kako je veza postajala ozbiljnija tako je princ počeo da upoznaje svoju dragu sa članovima kraljevske porodice. Ipak, početkom 1973. godine, Čarls je postao član Kraljevske ratne mornarice i ukrcao se na prekookeanski brod, čime je njihova ljubav stavljena na pauzu. Ubrzo po Čarlsovom povratku, usledio je raskid, tvrde strani mediji, a biografi ne mogu da se slože oko toga šta je bio pravi razlog. Sudeći po rečima Roberta Lejsija, jednog od najcenjenijih koji su se bavili životom princa Čarlsa, Kamila je prerano ušla u život prestolonaslednika, a nije je ni pitao da ga čeka dok je na putu.

 

foto: Profimedia

Mnogi, međutim, veruju da je glavni problem bio to što je ljubav od početka bila osuđena na propast jer Čarls ne bi dobio dozvolu da oženi Kamilu, koja je smatrana neprikladnom suprugom za budućeg kralja.

 

Iste godine, Kamila se verila sa svojim bivšim dečkom — Endruom Parkerom Boulsom, a u jednom od pisama koje je princ Čarls pisao lordu Mauntbatenu, ujaku svog oca princa Filipa, tužni princ slomljenog srca piše:

 

Pretpostavljam da će osećaj praznine jednom proći.

 

Ipak, dok je Kamila bila udata za Parker Boulsa, u njihovim društvenim krugovima širile su se glasine da su Čarls i ona obnovili svoju vezu! Štaviše, Kamilin suprug ju je odobravao, a i sam je imao brojne ljubavnice.

Ipak, 1981. godine princ Čarls zaprosio je Dajanu Spenser.

 

 

Par je navodno u određenim periodima održavao kontakt, a 1993. godine izbio je jedan od najvećih skandala koji je britanska kraljevska porodica doživela: Kamilagejt! Naime, u medijima su se pojavili transkripti prinčevih privatnih razgovora s Kamilom, u kojima su izneli lascivni detalji njihovog odnosa, a Čarls je, između ostalog, pričao o tome kako želi da bude Kamilin tampon, zbog čega se ova afera neretko naziva tampongejtom.

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Princ je, nakon što su svi tabloidi preneli šokantne detalje razgovora koje je vodio s ljubavnicom, u televizijskom intervjuu rekao:


Gospođa Parker Bouls je moj veliki prijatelj… Prijatelj veoma dugo. Nastaviće da bude moj prijatelj još dugo.

 

Uz to, dodao je da je vezu s Kamilom obnovio nakon što je njegov brak nepovratno propao 1986. Endru Parker Bouls uskoro se razveo od Kamile, a 1996. konačno su se rastali i Čarls i Dajana.

 

Ipak, Kamilin imidž delovao je zauvek urušen i, kao takva, ona nije mogla da dobije svoje mesto u kraljevskoj porodici. Princ Čarls zbog toga je angažovao Marka Bolanda, eksperta za odnose s javnošću koji je radio i na popravljanju njegovog imidža. U godinama koje su usledile, Kamila je bila prinčeva nezvanična pratilja na raznim događajima, a 1999. prvi put su se zvanično pojavili kao par, kada su bili među zvanicama jedne rođendanske žurke u londonskom hotelu Ric.

 

Kada je Kamila viđena u društvu kraljice na proslavi 60. rođendana bivšeg grčkog kralja Konstantina II, javnost je stekla utisak da je to znak odobravanja i da Kruna popušta po pitanju stava prema Čarlsovoj ljubavnici.

 

Konačno, 9. aprila 2005. godine, u Kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, nakon toliko decenija čekanja i čežnje, princ Čarls i Kamila zakleli su se jedno drugom na večnu ljubav. Njihovi roditelji nisu prisustvovali venčanju — umesto njih, tu su bili Čarlsov sin princ Vilijam i Kamilin sin, ali se kraljica sa suprugom kasnije priključila i organizovala svečani prijem.

 

 

makonda-tracker