pre dajanine, zatražio je njenu ruku

ODGAJANA JE DA POSTANE KRALJICA, ALI JE REKLA — NE! Ova rođaka princa Čarlsa je odbila njegovu prosidbu i šokirala sve

0

Brak između rođaka nije bio ništa neobično u britanskoj kraljevskoj porodici — i sam pokojni princ Filip i kraljica Elizabeta II bili su potomci kraljice Viktorije. Zato ne čudi što je na mestu princeze Dajane trebalo da se nađe članica šire porodice.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Godinama pre nego što su princ Čarls i ledi Dajana u Vestminsterskoj opatiji rekli "da", princ od Velsa zaprosio je drugu mladu lepoticu. U pitanju je njegova rođaka Amanda Knečbul, a sudeći po pisanju medija cela kraljevska porodica očekivala je ovaj brak.


Iako je u tom trenutku uveliko bio do ušiju zaljubljen u Kamilu Parker, koja je bila udata za Endrua Parkera Boulsa, princ Čarls viđao se s mladom Amandom. Ona je peto od osmoro dece Džona Ulika Kenčbula, barona od Braburna i Patricije, vojvotkinje Mauntbaten od Burme, odnosno praunuka prvog erla Mauntbatena od Burme i ujaka Čarlsovog oca princa Filipa.

 

 

Iako nisu bili toliko dalek rod, kraljevska porodica videla je Amandu Knečbul kao idealnu suprugu za budućeg kralja Velike Britanije, pa je ohrabrivala njihovu ljubav. Nakon kratkog viđanja, princ Čarls je zaprosio svoju mladu rođaku, a ona ga je šokirala odgovorom — ne.

 


Kako je u svojoj knjizi Battle of Brothers: The Inside Story of a Family in Tumult napisao istoričar Robert Lejsi, Amanda nije bila zainteresovana za život pod okom medija i javnosti.

 


Kad ju je princ konačno zaprosio tokom leta 1979 — nedugo pre atentata IRA na lorda Mauntbatena — Amanda, koja je bila nezavisna, odbila ga je — piše Lejsi i dodaje da je Knečbulovoj njena nezavisnost bila važnija od svega, a ulazak u najviše članove kraljevske porodice značio bi da se preda sistemu.


Izvori koji su upućeni u njihov odnos tvrde i da tu ipak nije bilo mesta romantici i da je Amanda volela Čarlsa kao rođaka.


Ona je danas istaknuti socijalni radnik, a 1987. godine udala se za agenta za prodaju nekretnina Čarlsa Elingvorta, s kojim ima trojicu sinova.

 

 

makonda-tracker