bili su svesni koliko će biti nesrećni

VIDELI SU SE SAMO 12 PUTA, NOĆ PRE VENČANJA OBOJE SU JECALI: Zašto se Dajana uopšte udala za princa Čarlsa?

0

Dan pre venčanja, ledi Di otišla je kod svoje sestre i ponavljala: „Ne mogu da se udam za njega, ne mogu to da uradim“, a princ Čarls navodno je satima plakao kao malo dete.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nije tajna da je brak princeze Dajane i princa Čarlsa bio sve samo ne srećan — varali su jedno drugo, u javnosti su jedva komunicirali i izgledali nesrećno što uopšte stoje zajedno, nizali su se skandali, a sve je to trajalo do 1996. godine, kada su se konačno razveli.

 

Štaviše, sudeći po kraljevskom biografu Endruu Mortonu, dan pre nego što su se zakleli na večnu ljubav u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, Dajana se požalila svojoj sestri da ne želi da se uda. I ne samo to — mediji već godinama pišu da je princ Čarls noć pre jednog od najpraćenijih venčanja u istoriji satima neutešno plakao što ženi nju, a ne Kamilu Parker.

 

Ipak, par je već sutradan rekao „da“, a posebno je interesantno da je princ zaprosio Dajanu nakon što su se videli samo 12 puta. Kako je uopšte došlo do toga da on pomisli da je zaprosi i zbog čega je ledi Di pristala?

 

Navodno, sin i prestolonaslednik kraljice Elizabete II i mlada Dajana Spenser upoznali su se 1977. godine, dok se Čarls zabavljao s Dajaninom starijom sestrom ledi Sarom. Dajana je imala 16 godina, a princ 29.

 

Sećam se da sam mislio kako je vesela, zabavna i privlačna za jednu šesnaestogodišnjakinju — ispričao je kasnije Čarls u intervjuu koji je par dao povodom veridbe. — Mislim, bila je zabavna, razigrana i puna života i sve.

 

1 / 6 Foto: © Band Photo / uppa.co.uk / Avalon / Profimedia


U istom intervjuu, Dajana je dodala da je njen prvi utisak o Čarlsu bio da je „prilično neverovatan“.

 

Kako je princ objasnio, postepeno je, kako ju je viđao, shvatao da je Dajana prava za njega.

 

Kada imate 16 godina, kada neko takav obrati pažnju na vas, to je prilično neverovatno — kasnije se prisećala Dajana u audio-zapisima u formi memoara, koji su ugledali svetlost dana u dokumentarcu Diana: In Her Own Words, tek 2017. godine. — Zašto bi neko takav bio zainteresovan za mene?

 


Nakon tog prvog susreta, budući supružnici nisu se mnogo viđali. Čarls je bio u komplikovanoj i neozbiljnoj vezi s Dajaninom sestrom, a princeza je kasnije izjavila:

 

Moja sestra se bacila na njega kao grozan osip.

 

Dve godine kasnije, Čarls je pozvao obe sestre na proslavu svog rođendana, a sve je postalo mnogo ozbiljnije kad je Dajana pozvana da odsedne kod Filipa de Pasa u trenutku dok je princ bio u poseti kod njega. Čarls je bio tužan nakon sahrane lorda Mauntbatena, ujaka svog oca princa Filipa.

 

U sledećem trenutku, on je praktično skočio na mene — prisećala se Dajana u pomenutim audio-zapisima.

 

Iako su dosta razgovarali telefonom, Čarls i Dajana zapravo se nisu viđali: sreli su se tek 12 puta pre nego što je princ zaprosio mladu lepoticu.

 

Da li ga je ledi Di toliko očarala da više nije želeo da čeka? Ne baš.

 

Nastavak na sledećoj strani.

makonda-tracker