počnite danas

Šta je najbolje protiv bora na VRATU I DEKOLTEU? Sitnice koje čuvaju mladolikost vaše kože

0

Kako "obrisati" bore s vrata i dekoltea i sprečiti pojavu prevremenih znakova starenja?

foto: Ann Stryzhekin/Shutterstock
foto: Ann Stryzhekin/Shutterstock

Koliko puta vam se desilo da provedete 20 minuta mažući lice raznim serumima i kremama, a da ni ne dodirnete vrat i dekolte? Većina nas greši u tome i, neminovno, prvi znakovi starenja pojavljuju se ispod lica, kom smo obično posvećeniji prilikom nege.


Iako se ovo područje lako zaboravlja, vrat i dekolte su često izloženi, a samim tim su pod dejstvom UV zračenja maltene koliko i koža lica i skloni prevremenom starenju.

 

  • Zašto nastaju bore na vratu i dekolteu?


Ukoliko se niste pažljivo ophodili prema svojoj koži, prerana pojava bora ne treba da vas iznenadi. Ako pušite, često i predugo boravite na suncu, ne hidrirate dovoljno i ne negujete kožu, ne pazite šta jedete, koža bi mogla da počne da se opušta mnogo ranije, a to je posebno slučaj s vratom i dekolteom, koje zaboravljaju i oni najposvećeniji nezi lica.


Budući da je koža u ovoj regiji mnogo tanja nego na licu, vrat i dekolte su tome i skloniji! Do toga dolazi usled progresivnog opadanja dva proteina – kolagena i elastina, koji postepeno nestaju dok starimo. Naravno, to je sve individualno, pa neko prve bore na vratu može da dobije već u tridesetim, a neko tek u pedesetim.

 

Vrat, Dekolte, Nega kože, Koža, Žensko telo
foto: katherinegregorio/Shutterstock

Među faktorima koji ubrzavaju njihovu pojavu su još i menopauza, pušenje, prekomeran stres i, naravno, izlaganje suncu ili odlazak u solarijum.

 

  • Kako se boriti protiv bora na vratu i dekolteu?

 

Pre svega je važno uneti određene promene u životni stil.

 

  • Pijte više vode


Nikad ne čekajte da ožednite – tada ćete odjednom popiti čašu vode, od koje će veći deo samo "proći kroz vas", a ta količina je svakako nedovoljna za pravilnu hidriranost organizma.

 

Umesto toga, tokom dana stalno pijuckajte u manjim gutljajima, idealno na svakih 15 minuta. Budući da se ljudski organizam sastoji od oko 60 odsto vode i da se ćelijska voda stalno troši disanjem, znači da stalno morate da nadoknađujete izgubljeno. Kada je u telu dovoljno tečnosti, nema smetnji u razmeni materija, a koža i potkožno tkivo dobijaju obilje kiseonika i hranljivih materija i ćelije kože se regeneršu. Samim tim, nema prevremenih bora!

 

Voda, Čaša vode, Hidratacija
foto: wavebreakmedia/Shutterstock
  • NIKAD ne zaboravljajte negu vrata i dekoltea

 

Svaki put kada čistite lice i mažete ga serumima, tonicima i kremama, obavezno nežnim kružnim pokretima nagore učinite isto i s kožom na vratu i grudima. Štaviše, postoje proizvodi koji su posebno osmišljeni za vrat i dekolte, koji su još bogatiji od onih koji su namenjeni nezi lica.

 

  • Mislite i na piling

 

Piling lica, kojim se uklanjaju mrtve ćelije kože, neophodan je korak u nezi, a isto važi i za kožu vrata i dekoltea. Radite ga makar jednom nedeljno i time ćete pospešiti razmenu materija u ćelijama.


Ipak, obratite pažnju na to da li je piling preagresivan sadrži li oštrije čestice.

 

  • Koristite ulja


Biljna i esencijalna ulja će nahraniti vašu kožu, uništiti slobodne radikale i pomoći koži da se revitalizuje. Koristite maslinovo, kokosovo, orahovo, ricinusovo, kantarionovo, laneno ulje... uz dodatak nekoliko kapi esencijalnih ulja, i bićete oduševljeni rezultatom!

 

Štitna žlezda, Štitasta žlezda, Hašimotov tireoiditis
foto: PalSand/shutterstock
  • Zaštitni faktor vam je najbolji prijatelj

 

Tokom cele godine je važno mazati kremu sa zaštitnim faktorom od UV zračenja, da, čak i zimi! Međutim, to ne važi samo za lice nego i za vrat i dekolte, ukoliko su vam izloženi suncu u jesenjim i prolećnim danima, a naročito tokom leta.

 

  • Riba u ishrani

 

Pored toga što je zdrava ishrana imperativ za zdravu i mladoliku kožu, imajte u vidu da određene namirnice deluju još efikasnije protiv bora. Tu je svakako hrana bogata antioksidantima, a na prvom mestu su tu omega-3 masne kiseline, koje najviše ima u masnoj ribi. One će pospešiti stvaranje kolagena i elastičnost kože, a posebno se savetuje da jedete lososa, skušu i sardine.

 

 

makonda-tracker