stvarno deluje!

Prirodna ZAMENA ZA BOTOKS: 6 stvari koje uklanjaju bore i sprečavaju pojavu novih

0

Najbolji prirodni trikovi za brisanje znakova starenja s kože lica i prevenciju novih bora

foto: BLACKDAY/Shutterstock
foto: BLACKDAY/Shutterstock

Botulinum toksin tipa A, poznatiji još kao botoks, jedna je od najpoznatijih metoda za uklanjanje bora i ostalih znakova starenja na licu.


Botoks deluje tako što sprečava konstrakciju mišića u koji je ubrizgan, tako da izgleda opušteno i glatko, a efikasan je kako u smanjenju bora tako i u sprečavanju pojave novih.


Međutim, efekti botoksa su privremeni i ovi tretmani moraju da se izvode redovni da bi se rezultat održao. Uz to, mnogi ne žele da se podvrgavaju ovakvom načinu za produženje mladosti, pa se okreću prirodnijim alternativama. Ovo su neke od njih.

 


Za više žena preporučuje vežbe za lice koje "gađaju" određene grupe mišića i deluju tako što neutrališu najtanje bore i podočnjake. Na društvenim mrežama najpopularniji guru za jogu za lice je Fumiko Takatsu, koja često objavljuje svoje tutorijale za pravilno izbođenje vežbi koje pomažu da se zategne koža lica.

 

 

  • Akupunktura

 

Pored toga što se koristi u brojne zdravstvene svrhe, akupunktura je tretman koji se primenjuje i protiv starenja. Jedna studija pokazala je da ova procedura poboljšava elastičnost lica i hidrataciju kože, koji su ključni za smanjenje pojave bora.


U pitanju je prirodan tretman, ali je važno pronaći licenciranog i pouzdanog akupunkturistu. Ipak, važno je imati u vidu da su i ovi rezultati samo privremeni.

 

  • Vitamini

 

Pojedini dodaci ishrani mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena u koži, a imaju i antioksidativni efekat, koji pomaže u sprečavanju oštećenja od slobodnih radikala. Najbolji suplementi su vitamin C, vitamin E i karotenoidi, a uz to što će vam pomoći da produžite mladost deluju tako što jačaju kompletan organizam.

 

Vitamin C, Limun
foto: Gargonia/Shutterstock
  • Kreme za lice

 

Ukoliko želite da pronađete najkvalitetnu anti-age kremu, na spisku sastojaka potražite imaju antioksidativno dejstvo ili ćelijske regulatore, koji direktno utiču na metabolizam ćelija kože lica i stvaranje kolagena.

 

  • Hemijski piling

 

Iako se pretežno koristi za lečenje akni i smanjenje hiperpigmentacije, ovaj tretman je dokazano efikasan i protiv znakova starenja.


Rezultati se vide brzo i hemijski piling se smatra delotvornim i bezbednim metodom, ali je, kao i u slučaju akupunkture, veoma važno pronaći pouzdano i stručno lice koje bi ga izvršilo bez komplikacija i dalo vam najbolje savete za negu nakon tretmana.

 

Hemijski piling, Tretman lica, Koža lica, Nega lica
foto: New Africa/Shutterstock

 

Dok je vrlo popularni retinol derivat vitamina D, bakuhiol je derivat vitamina A i supstanca koja se dobija iz lišća istočnoazijske biljke Psoralea Corylifolia. Vrlo je popularan u ajurevdskoj nezi kože, a proteklih godina je doživeo pravi "bum" u zapadnoj kulturi, zahvaljujući popularizaciji veganske kozmetike (pošto se retinol dobija iz enzima koji se nalaze u mleku i jajima).


Obično se preporučuje ljudima koji imaju osetljivu kožu, posebno jer ne postoji period privikavanja, kao kada je reč o retionidima. Uz to, on sme da se koristi preko dana, dok se retinoidi koriste isključivo uveče i ne smeju da se izlažu suncu.

 

 

makonda-tracker