obratite pažnju

Zamena je jednako ukusna, a daleko zdravija! Hrana koju jedete SVAKI DAN značajno ubrzava starenje kože i organizma

1

Umesto namirnica koje podstiču ubrzano starenje organizma, opredelite se za zdravu alternativu koja produžava mladost

foto: Dean Drobot/Shutterstock
foto: Dean Drobot/Shutterstock

Postoje dva glavna krivca za ubrzavanje procesa starenja kože: izlaganje suncu i krajnji proizvodi glikacije, koji se formiraju kada se proteini ili masti kombinuju sa šećerom. Od ovih faktora je nemoguće pobeći, ali ovaj normalan starenja može se usporiti, kako upotrebom krema za zaštitnim faktorom od UV zračenja, tako i konzumiranjem hrane koja štiti telo i kožu od ubrzanog starenja.


Određene namirnice značajno doprinose starenju kože i organizma, a moguće je zameniti ih zdravom i korisnom alternativom. Ovo su neke od njih.

 

  • Pomfrit


Pržen, slan i prepun skroba, pomfrit definitivno nije jelo koje čini uslugu vašem telu i koži.

 

Pomfrit
foto: Shutterstock

Hrana pržena u ulju i na visokim temperaturama oslobađa slobodne radikale, koji izazivaju ćelijsko oštećenje kože. Izlaganje slobodnim radikalima ubrzava proces starenja zbog unakrsnog povezivanja, koje utiče na molekule DNK i slabi elastičnog kože. Uz to, previše soli može da dehidrira kožu i učini je sklonijom borama.


Šta je zamena? Ako ne može da odolite pomfritu, umesto običnog belog ili crvenog krompira odaberite slatki krompir (batat) i zapecite ga u rerni ili, ako baš morate, pržite u maslinovom ulju. Ova namirnica sadrži veliku količinu bakra, koji je odličan za podsticanje kolagena.

 

  • Beli hleb

 

hleb, kriška hleba, beli hleb, kuhinja
foto: Profimedia

Kada se rafinisani ugljeni hidrati integrišu s proteinima, dolazi do formiranja krajnjih proizvoda glikacije, što ima direktan uticaj na nastanak hroničnih bolesti i brže starenje.


Namirnice s visokim glikemijskim indeksom, poput belog hleba, podstiču upalne procese u organizmu, što je povezano sa starenjem.


Šta je zamena? Hleb od proklijalih zrna pšenice ima daleko veću hranljivu vrednost nego običan beli, a sadrže obilje proteina, vitamina i hranljivih biljnih vlakana.

 

  • Beli šećer

 

Šećer, Beli šećer
foto: Veja/Shutterstock

Gde je spisak nezdravih namirnica, tu je i beli šećer, neizostavno. I on doprinosu stvaranju krajnjih proizvoda glikacije i oštećenja kolagena, a sve se ovo pojačava ako se izlažete suncu.


Šta je zamena? Ako želite da se zasladite, odaberite med ili voće.

 

  • Margarin, puter, maslac

 

puter
foto: Profimedia

Brojna starija naučna istraživanja dokazala su da oni koji konzumiraju margarin ili puter imaju manje oštećenja kože, bora i akni od ljudi koji izbegavaju ove namirnice. Glavni krivac su hidrogenizovana ulja, odnosno transmasne kiseline koje čine kožu osetljivijom na UV zračenje, a dovode i do manjka kolagena i elastičnosti kože.


Šta je zamena? Umesto putera, koristite maslinovo ulje ili avokado, koji je bogat antioksidansima.

 

  • Prerađeno meso

 

kobasice
foto: Shutterstock/Tatiana Bralnina

Koliko god kobasice, suhomesnato i slični proizvodi bili primamljivi, valja ih izbegavati u širokom luku. Ovakvo meso sadrži previše natrijuma, zasićenih masti i sulfita i dovodi do dehidracije kože, zapaljenskih procesa i manje kolagena u telu.


Šta je zamena? Još više proteina i hranljivih materija dobićete ako se opredelite za jaja, pasulj ili živinsko meso, poput piletine i ćuretine jer se u njima nalazi mnogo aminokiselina neophodnih za formiranje kolagena.

 

 

makonda-tracker