obavezno probajte

PODMLAĐUJE, hrani i neguje kožu, a ne izaziva iritacije: Ovo je najbolja prirodna ZAMENA ZA RETINOL – i BRZO deluje

1

Ukoliko imate osetljivu kožu, a želite da se posvetite njenoj nezi, obnovite je i odložite pojavu bora, umesto retinola možete koristiti ovaj trik

foto: Look Studio/Shutterstock
foto: Look Studio/Shutterstock

Retinol se proteklih godina često ističe kao najvažniji sastojak u nezi kože za produžavanje mladolikog izgleda. Najkvalitetniji je i najefikasniji, a deluje tako što brzo oporavlja ostarele dermalne i epidermalne ćelije, i da ima brojna blagotvorna dejstva za kožu.


Međutim, retinol, najpoznatiji derivat vitamina D u nezi kože, ima i svoju zamku: on lako može da izazove iritacije, naročito na osetljivoj koži, na onoj koja navikla na ovako snažne sastojke, mora da se kombinuje izuzetno pažljivo itd.

 

Ukoliko iz nekog razloga ne smete ili ne želite da koristite retinol, poslužiće vam – bakuhiol, biljni ekstrakt koji se često opisuje kao najbolja alternativa retinolu jer ne iritira kožu.


Bakuhiol, naučno dokazano, deluje tako što stimuliše proizvodnju kolagena, čini kožu elastičnom, smanjuje bore, smanjuje posledice izlaganja UV zračenju i pokazao se kao veoma efikasan u borbi protiv akni i mitisera.

 

Bakučiol
foto: 22Images Studio/Shutterstock

Šta je bakuhiol?


Dok je retinol derivat vitamina D, bakuhiol je derivat vitamina A i supstanca koja se dobija iz lišća istočnoazijske biljke Psoralea Corylifolia. Vrlo je popularan u ajurevdskoj nezi kože, a proteklih godina je doživeo pravi "bum" u zapadnoj kulturi, zahvaljujući popularizaciji veganske kozmetike (pošto se retinol dobija iz enzima koji se nalaze u mleku i jajima).

 

Po čemu je sličan retinolu, a po čemu se razlikuju?


Jedno istraživanje koje su sproveli francuski naučnici pokazalo je da su efekti upotrebe bakuhiola tokom 12 nedelja slični efektu korišćenja retinola.
Obično se reklamira kao vrlo blaga zamena za retinol, ali stručnjaci ističu da se on može porediti samo s njim, ali ne i sa ostalim retinoidima.


Retinoidi su svi derivati vitamina D, a među njima je i retinol, životinjskog su porekla i u slobodnoj prodaji postoje:

 

  • retinil palmitat (najslabija vrsta)
  • retinol (nešto jači retinoid, koji većina ljudi podnosi)
  • retin aldehid (jači od retinola)
  • adapalen (najsnažniji oblik retinoida koji je dostupan bez lekarskog recepta)

 

Nega lica, Predeo oko očiju, Nega kože, Koža lica, Lepota, Prirodna lepota, Masaža kože oko očiju, Limfna drenaža
foto: fizkes/Shutterstock

Dermatolozi propisuju još tretinoin i tazaroten, koji su najefikasniji, ali imaju najjače dejstvo i nuspojave.


Kako stručnjaci objašnjavaju, bakuhiol može porediti samo s retinolom, ali nikako i sa tretinoinom – oblikom retinoične kiseline koji je vrlo moćan i daje daleko bolje rezultate od svih ostalih, pa i bakuhiola.


Međutim, bakuhiol je svakako bolje rešenje za osobe koje imaju osetljivu kožu, posebno jer ne postoji period privikavanja, kao kada je reč o retionidima. Uz to, on sme da se koristi preko dana, dok se retinoidi koriste isključivo uveče i ne smeju da se izlažu suncu.


Ovaj sastojak se, takođe, slobodno kombinuje s drugim aktivnim sastojcima.

 

 

makonda-tracker