samo tako deluju efikasno

Kada se stavlja serum, a kada krema? Ovo je JEDINI pravilan redosled proizvoda za negu lica

0

Najkvalitetnija kozmetika za negu kože lica sve nam je dostupnija, pa devojke danas sve češće same eksperimentišu sa superefikasnim serumima i uljima. Savršenstvo nam je gotovo dostižno i u kućnim uslovima, ali kojim redom se nanose različiti proizvodi? Evo uputstva.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dnevna i noćna rutina postale su neophodnost: delotvorni proizvodi su nam danas lako dostupni, mogu se pronaći i vrlo pristupačni preparati, a ovakav način negovanja ne oduzima previše vremena iako na prvi pogled ne deluje tako.


Za nanošenje svih proizvoda ne treba vam više od desetak minuta, a rezultati redovne primene pažljivo biranih preparata vide se veoma brzo. Međutim, malo je poznato da je redosled jedna od najvažnijih stavki pravilne brige o koži lica. Recimo, ukoliko prvo stavite ulje za kožu, pa onda sve ostale proizvode, oni neće delovati! Kada se stavlja krema za predeo oko očiju? Kada je red na retinol? Kada naneti noćnu kremu?

 

Zapravo, uopšte nije toliko komplikovano. Nakon što posetite dermatologa i konsultujete se s njim o tome koji su proizvodi idealni baš za vašu kožu, sve što je potrebno jeste ovaj mali vodič da budete sigurni da sve radite baš kako treba.

 

Imajte na umu da se dnevna i noćna rutina neznatno razlikuju, a evo kako bi trebalo da izgleda.

 

Dnevna i noćna rutina
foto: Glossy, Canva
  • Prvi korak: Proizvod za čišćenje lica


Bez obzira na to koristite li penu, gel ili neki drugi sličan proizvod, prvi korak je uvek tzv. cleanser. I prvi i najvažniji ― jer bez redovnog skidanja šminke i čišćenja kože lica nema ni zdrave ni blistave kože!
Uz to, da bi se ostali sastojci pravilno upili, neophodno je da lice bude sasvim čisto i bez ikakvih ulja.

 

  • Drugi korak: Tonik


Nekada davno, toneri su pravljeni na bazi alkohola, imali su jak miris i izazivali su iritacije, ali ti dani su iza nas jer su najpoznatijih brendovi doveli ove preparate do savršenstva. Oni su danas nežni, hidriraju, ne opterećuju kožu tako da imamo osećaj težine i kao da nosimo masku na licu. Zapravo, ponašaju se kao savršen "prajmer" za proizvod koji će uslediti vašoj rutini.
Ipak, oni nisu neophodan deo nege kože, kao što su preparati za čišćenje lica, pa ako vam iz bilo kog razloga smetaju, tonike možete izbaciti iz svoje rutine. Ako smatrate da su vam neophodni zbog začepljenih pora, mitisera i akni, potražite one s beta hidroksilnom kiselinom (BHA) za masnu kožu i alfa hidroksilnom kiselinom (AHA) za suvu kožu.

 

  • Treći korak: Serum


Sve popularniji serumi su svojevrsne "injekcije" visokokoncenrtrisanih hranljivih materija za kožu, hidratora i anioksidanata, a ako ih izbegavate znajte da silno grešite ― značajan su saveznik u nezi kože i deluju vllo brzo i vrlo efikasno. Dermatolozi, štaviše, često kažu da su, po tome koliko snažno deluju, tonici pivo, a serumi tekila!


Naravno, ni oni nisu neophodnost u urtini, ali su veoma važan korak ako želite da napravite neću veću razliku u nezi kože lica. Među najpopularnijima je vitamin C, koji štiti kožu od zapaljenja i oštećenja, posvetljuje je i vremenom uklanja tamne fleke. On je, ipak, nešto jači, pa bi osetljive devojke trebalo da budu oprezne s njim.

 

Nega lica
foto: Shutterstock

Jednaku pažnju privukao je serum s hijaluronskom kiselinom, koja hidrira i osvežava kožu i deluje protiv starenja, ali u ponudi je gotovo bezbroj proizvoda koje možete odabrati u skladu sa svojim potrebama.

 

  • Četvrti korak: Krema za predeo oko očiju


Budući da su laganije nego kreme za lice, ovi proizvodi se nanose pre njih jer u suprotnom ne bi mogle da deluju preko teških krema. U poslednje vreme popularne su one s minijaturnim rolerom, tj. kuglicom koja omogućava i blagu masažu prilikom nanošenja na ovaj osetljiv deo lica. Ukoliko je nanosite ručno, umesto trljanja dovoljno je da je nežno utapkate.

 

 

  • Peti korak: Tretiranje akni i ožiljaka


Dermatolozi obično preporučuju da se jači proizvodi namenjeni kritičnim tačkama na licu ― poput upornih bubuljica, tamnih fleka ili ožiljaka kojih želite da se rešite ― odloži za veče jer se tada telo najviše trudi da se oporavi. Međutim, ukoliko ste već stavili tonik i imate nameru da upotrebite retinol, odložite negu akni i ožiljaka za jutro kako ne biste iritirali kožu s previše proizvoda odjednom.


Kad god da ih koristite, činite to pre kreme za lice da bi mogla da prodre duboko u kožu bez muka s barijerama kakva je krema i obavi svoju magiju!
Najbrže deluju proizvodi s hidrohinonom, ali on može biti previše agresivan čak i na blago osetljivoj koži, a efikasan je i vitamin B3 (niacinamid), koji vremenom posveljuje ožiljke i fleke. Ovaj drugi sastojak može se koristiti svakodnevno, a većina formula ne izaziva iritacije (mada neke mogu da izazovu crvenilo i osećaj peckanja i u tom slučaju ih se klonite), dok se hidrohinon obično koristi jednom u tri dana dok ne vidite kako koža reaguje na njega.

 

  • Šesti korak: Hidratantna krema za lice


Ovo je obavezan deo svake rutine ― i ujutro i uveče, bez obzira na to gde se nalazite i kakve su okolnosti. Ona pruža koži hidrataciju, a ako joj prethodi upotreba pomenutih proizvoda deluje i tako što ih "zaključava" i svi deluju još efikasnije nego što bi bez završnog dodira u vidu kreme za lice.
Kada nanosite dnevnu kremu, nađite neku s SPF-om 30, a pre šminkanja sačekajte makar pet minuta kako bi je koža upila. Što se tiče noćne kreme, birajte neku sa sasojcima koje telo prirodno proizvodi kao što su lipidi, proteini i hijaluronska kiselina. Uveče možete da upotrebite i noćnu kremu s anti-age efektom i retinolom.

 

Nega lica
foto: Shutterstock
  • Sedmi korak: Retinol


Retinoidi su derivati vitamina A, u koje spada i čuveni retinol, koji deluje na bore i vraća koži elastičnost, tonus i čini je lepšom. Ostali retinoidi se koriste i protiv akni i bubuljica, crvenila, iritacija, za oporavak ćelija, svežinu...
S retinolom je važno biti strpljiv: ako mesecima ne vidite pomak, ne znači da vam posle šest meseci neka sitna bora neće biti "ispeglana"! Najvažnije je da počnete s manjom količinom i samo dva do tri puta nedeljno dok ne vidite kako koža reaguje na njega.


Retinol se koristi samo uveče, a ako imate noćnu kremu s ovim sastojkom, onda vam odvojeni retinol nije potreban jer može čak da deluje štetno i izazove iritaciju. Onima koji imaju vrlo osetljivu kožu se savetuje da nanesu hidratantnu kremu deset minuta pre i deset minuta posle retinola.

 

  • Osmi korak: Ulje za kožu


I posle kreme može da se upotrebi jedan prizvod za "zaključavanje" svih nanetih sastojaka. Budući da ulje sporije isparava, ono će pojačati dejstvo svih preparata i učiniti kožu još mekanijom i nežnijom. Interesantno, ulja lakše prenetriraju kroz kreme, serume i tonike, a nijedan drugi proizvod ne prolazi kroz njih, pa moraju da budu poslednji u rutini.


Inače, osobe s masnom kožom ne treba da izbegavaju ulja za kožu jer je dokazano da ona od jojobe i semenki šipka deluju blagotvorno i na masnije lice.

 

  • Deveti korak: SPF


U jutarnjoj rutini u toplijim mesecima, krema sa zaštitnim faktorom je neophodna, dok je u hladnim mesecima dovoljna dnevna krema sa SPF-om. Samo tako ćete odložiti starenje i sprečiti isušivanje kože, preventivno delovati na rak kože i na pogoršanje akni.


Deseti korak: Uživajte u svom prelepom licu


Posle toliko posla, zaslužili ste tu mekanu, negovanu i zdravu kožu lica!
 

 

makonda-tracker