ima zaštitni faktor 30 do 50 spf

Za ovim ULJEM ZA SUNČANJE su poludele žene širom sveta: Ima SPF 30 do 50, a daje pravi ČOKOLADNI TEN!

0

Sezona sučanja je odavno počela, a ono o čemu moramo da brinemo jeste zaštita kože od negativnog sunčevog zračenja

foto: Shutterstock / Boophuket
foto: Shutterstock / Boophuket

Mnoge žene velike količine novca troše na skupe preparate koji im mogu pomoći da svoju kožu zaštite od neprijatnih posledica koje pregorevanje može da izazove.

 

Ipak, dokazano je da u mnogim kremama postoje hemiklalije koje mogu da imaju i loš uticaj na zdravlje kože, pa je uvek dobro potražiti alternativu i takvim proizvodima.

 

Nije retkost da žene za sunčanje koriste maslinovo ulje i ono je korisno za kožu, ali je ne štiti dovoljno od UV zraka. Ako se mažete njime postoji velika verovatnoća da ćete izgoreti, a to je ono što niko ne želi. 

 

Sunčanje
Sunčanjefoto: Profimedia

 

Osim maslinovog tu su i druga ulja, a najbolje među njima je ono za koje su samo retki čuli - ulje koštica maline. 

 

Ulje maline idealno je za letnje mesece jer sadrži zaštitni faktor, dok je zimi nezaobilazno u nezi zahtevne kože jer je hrani i hidrira. Ulje semenki maline – štiti od sunca, vetra i hladnoće.

 

Ulje koštica maline
Ulje koštica malinefoto: Shutterstock / Pixel-Shot

 

Zahvaljujući svom sastavu, ovo ulje deluje blagotvorno kod ekcema i drugih upalnih stanja kože. Ulje je tamno žute do smeđe boje što govori o sadržaju karotenoida koji ima antioksidativna svojstva.

 

 

Ulje semenki maline ima najvišu prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u slobodnom obliku koji sprečava oštećenje kože izazvane UV zracima. Bogato je celim spektrom vrednih masnih kiselina od kojih izdvajamo omega-3 i omega-6 masne kiseline.

 

U sastavu ovog ulja nalaze se i visoke koncentracije vitamina E (alfa i gama tokoferoli) i vitamin A.

 


Pruža zaštitu od celog UV spektra sunčevog zračenja (UV-A, B i C) i to snagom koja se može uporediti sa titanijevim dioksidom, što izraženo u faktoru zaštite (SPF) iznosi od 28 do 50 Zbog sadržaja fosfolipida vrlo je stabilno i ne kvari se ukoliko se čuva na adekvatnoj temperaturi.

 

Ulje za sunčanje
Ulje za sunčanjefoto: Shutterstock


Fosfolipidi deluju kao prirodni antioksidans. Ovo ulje pogodno je za tretiranje strija, ekcema, dermatitisa i drugih upalnih stanja. Može se dodati i u pakovanja za suvu i proređenu kosu jer hrani vlasište, a kosi daje mekoću.


Ekstrakt semenki maline pomaže u zaštiti organizma od virusa.

 

Evo koliko koje ulje štiti od negativnog sunčevog zračenja.

 

Ulje jojobe – faktor: 4
Sezamovo ulje – faktor: 2 – 4
Shea maslac – faktor: 3 – 6
Ulje kokosa – faktor: 2 – 8
Maslinovo ulje – faktor: 2 – 8
Ulje badema – faktor: 5
Ulje avokada – faktor: 4-15
Sojino ulje – faktor: 10
Ulje pšeničnih klica – faktor: 20
ulje semenki maline – faktor: 30 – 50

 

 

Prema studiji iz 2000. godine, ulje semena maline nudi UVA + UVB zaštitu sličnu titanijum dioksidu sa 28-50 SPF zaštitnim faktorom od UVB zraka i 8 SPF protiv UVA zraka.

 

Ipak, ne preporučuje se da ulje semena crvene maline koristite kao zaštitu od sunca tokom celog dana, jer ono ima nisku pokrivenosti UVA. Ono što se radije preporučuje je nošenje šešira i izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana.

 

Sunčanje
Sunčanjefoto: Profimedia

 

Kada birate kremu za sunčanje, izaberite onu koja ne sadrži nano cink oksid i obavezno ga nanoste na svaka 2 sata dok ste na suncu.

 

Krema za sunčanje treba da sadrži visoku UVA ocenu i SPF 30 (što ukazuje na nivoe UVB zaštite).Kreme za sunčanje sa visokom UVB + niskom UVA zaštitom nude lažan osećaj sigurnosti. Čak i ako ne gorite, to ne znači da ne stvarate štetu od sunca.

 

Ako primetite da vam koža postajete ružičasta, vreme je da se sklonite sa sunca i sprečite dalje pregorevanje.

 

 

 

makonda-tracker