IZNENADIĆETE SE

13 "zdravih namirnica" koje treba IZBEGAVATI: Broj 7 će vas RAZOČARATI, a evo i zašto

Tokom svoje potrage za zdravim namirnicama često nailazimo na one koje taj epitet nose, a zapravo to i nisu ili bar nisu u tolikoj meri 

foto: NDAB Creativity/Shutterstock

Kompanije često koriste natpise na etiketama proizvoda i u svom marketingu kako bi privukle kupce koji pokušavaju da naprave pravi izbor. Često se na omotima proizvoda može videti: niskokalorično, vegan, bez glutena.

 

Nažalost, samo zato što na njoj stoje reči poput ovih na etiketi ili se generalno smatra zdravijom od druge hrane, ne znači da je dobra za vas, piše Healtyline.

 

Evo 13 namirnica koje možda nisu tako zdrave kao što se tvrdi:

 

 

1. Granola i granola štanglice

 

Ljudi su decenijama zagovarali granolu i granole kao „zdravu“ hranu.

Iako su neke granole i granole pločice prilično hranljive, mnoge su prepune dodatog šećera i veoma su kalorične.

 

U nekima od njih u samo 2/3 šolje (67 grama) ima i do 7 grama dodatog šećera i 290 kalorija. Ništa bolja situacija nije ni sa granola pločicama.

Preporučena dnevna vrednost šećera je 50 grama za osobu koja konzumira 2.000 kalorija dnevno, prema Upravi za hranu i lekove.

 

Za optimalno zdravlje, najbolje je ograničiti unos dodatnog šećera što je više moguće, jer konzumiranje previše dodatog šećera može doprineti povećanom riziku od mnogih zdravstvenih stanja i kod odraslih i kod dece.

 

Granola je dobar izbor samo ako je sami pravite foto: Shutterstock/Brent Hofacker

 

Ovi zdravstveni uslovi uključuju:

 

  • gojaznost
  • masna jetra
  • bolest srca

 

Umesto da kupujete gotovu granolu u prodavnici, pokušajte da napravite sopstvenu granolu i granole pločice kod kuće. Možete koristiti hranljive sastojke kao što su orasi i ovas i dodati slatkoću suvim voćem.

 

2. Ukusni voćni jogurti

 

Jogurt može biti zdrav izbor, ali je najbolje da se odlučite za nezaslađeni jogurt kad god je to moguće. Aromatizovani jogurti i jogurti sa „voćem na dnu“ mogu da sadrže iznenađujuću količinu šećera u samo maloj porciji.

 

Umesto da izaberete zaslađeni jogurt, pokušajte da nezaslađeni jogurt, a onda ga samo prelite svežim voćem za malo prirodne slatkoće.

 

 

3. Proteinska pića i pločice

 

Mnogi ljudi imaju utisak da što je veći sadržaj proteina u hrani ili napitku, to je zdraviji. Neke namirnice koje su prirodno bogate proteinima, poput ribe, jaja i pasulja, bez sumnje su zdrav izbor. Međutim, proizvodi poput proteinskih pločica i proteinskih šejkova možda nisu tako zdravi kao što neki ljudi pretpostavljaju.

 

Mnogi zdravi ljudi koji konzumiraju uravnoteženu ishranu ne moraju da dobijaju dodatne proteine kroz suplemente. Ipak, aktivni pojedinci i oni koji prate vegetarijansku i vegansku ishranu mogu imati koristi od više proteina u svojoj ishrani.

 

Lanene pločice takođe nisu zdrav izborfoto: Profimedia

 

Ako vam je potreban dodatni protein, možda ćete to moći da dobijete jedenjem hrane bogate proteinima. Kao takav, za mnoge ljude, jedenje dodatnih proteinskih proizvoda poput pločica i pića možda neće biti neophodno da bi ostali zdravi.

 

Pored toga, mnogi od ovih artikala su puni dodatog šećera i nepotrebnih sastojaka, kao što su:

 

  • veštačkih zaslađivača
  • veštačke boje
  • ulja
  • zgušnjivači

 

 

4. Sportska pića i energetska pića

 

Dok kompanije prodaju sportska pića i energetska pića kao odličan izvor za povećanje energije i atletskih performansi, ova pića su nepotrebna za većinu ljudi.

 

Takođe mogu biti bogati sastojcima kao što su dodatni šećer, veštačke boje i velike količine stimulansa, kao što je kofein.

 

Dok neki sportisti moraju da nadoknade izgubljene hranljive materije sportskim napitcima nakon intenzivnog vežbanja, većina ljudi koji obavljaju umerene vežbe ili samo normalne dnevne aktivnosti ne moraju da piju sportska pića da bi ostali hidrirani.

 

Voda je jedno zdravo piće nakon vežbanjafoto: Wavebreak Profimedia

 

Mnoga sportska pića sadrže šokantnu količinu šećera. Isto tako, energetska pića mogu biti izuzetno bogata dodatim šećerom.

 

Ova pića se u velikoj meri reklamiraju deci i adolescentima, što je alarmantno jer su istraživači povezali ispijanje zaslađenih napitaka sa zdravstvenim problemima, uključujući visok krvni pritisak, masnu jetru i gojaznost, kod dece i tinejdžera.

 

5. Grickalice bez glutena

 

Za ljude sa poremećajima povezanim sa glutenom, izbegavanje glutena je neophodnoMeđutim, čak i ako je hrana označena kao bezglutenska, ona nije . nužno zdravija od hrane koja sadrži gluten.

 

Neke obrađene grickalice i slatkiši bez glutena sadrže isto toliko, ako ne i više, kalorija i dodatog šećera kao i druge grickalice.

 

 

Pored toga, studije pokazuju da grickalice bez glutena i drugi proizvodi bez glutena obično imaju manje proteina, vlakana i određenih vitamina i minerala od njihovih kolega koji sadrže gluten. Takođe su generalno skuplji.

 

6. Neki proizvodi sa malo masti i bez masti

 

Samo zato što hrana ima malo masti ne znači da je zdraviji izbor.

Proizvođači hrane često zamenjuju mast šećerom u proizvodima bez masti i bez masti kako bi nadoknadili gubitak ukusa.

 

Štaviše, proizvodi bez masti mogu biti manje zasitni od njihovih punomasnih verzija jer je mast makronutrijent koji podržava osećaj sitosti i čini hranu prijatnijom za jelo.

 

Namirnice sa malo masti mogu biti i dobar i loš izborfoto: Shutterstock

 

Masti su suštinski deo vaše ishrane i konzumiranje hranljive hrane sa visokim sadržajem masti može vam pomoći da iskoristite njihove prednosti.

 

7. Žitarice za doručak

 

Mnogi ljudi pretpostavljaju da su žitarice za doručak pametan način da zdravo započnete svoj dan. Međutim, ovo nije uvek slučaj. U stvari, mnoge žitarice za doručak se prave od rafinisanih žitarica, nedostaju im hranljive materije kao što su proteini i vlakna, a mogu biti i sa visokim sadržajem šećera. Čak i žitarice koje se prodaju odraslima mogu biti upakovane sa dodatkom šećera.

 

U stvari, dijete sa visokim sadržajem šećera verovatno imaju suprotan efekat. Studije su povezale ishranu sa visokim sadržajem šećera sa povećanim rizikom od srčanih bolesti i faktora rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak i nivoe triglicerida.

 

 

8. Neka biljna ulja

 

Vašem telu su potrebne i omega-6 masti i omega-3 masti — poput eikozapentaenske kiseline (EPA) i dokozaheksaenske kiseline (DHA) — da bi funkcionisalo.

 

Nažalost, moderne dijete imaju odnos od oko 20:1, što daleko prevazilazi potrebe tela za omega-6 mastima.

 

Istraživanja su otkrila da je ova neravnoteža u odnosu omega-6 prema omega-3 povezana sa sistemskom upalom, a studije sugerišu da može doprineti riziku od bolesti.

 

Većina ljudi koji jedu zapadnjačku ishranu konzumiraju previše masti bogatih omega-6, a nedovoljno omega-3. Iz tog razloga, najbolje je ograničiti unos hrane bogate omega-6 mastima. Ona uključuje:

 

Vodite računa da hrana ima više omega 3 nego omega 6 masti foto: Shutterstock/masa44

 

  • sojino ulje
  • kukuruzno ulje
  • suncokretovo ulje
  • proizvodi napravljeni sa ovim uljima, uključujući mnoge prerađene, prethodno upakovane namirnice

 

Drugo rešenje je da povećate unos omega-3 masnih kiselina.


Dobri izvori omega-3 su:

 

  • laneno ulje
  • masne ribe, poput lososa
  • orasi                       

 

9. Prethodno pripremljeni smutiji

 

Domaći smutiji mogu biti hranljiv izbor i pogodan način da povećate potrošnju voća i povrća.

 

Ipak, pripremljeni smutiji i smutiji iz određenih lanaca restorana sadrže ogromne količine kalorija i šećera.

 

 

Ako kupite smutije kada ste napolju, obavezno pročitajte etiketu sa sastojkom pre nego što naručite. Mnoge prodavnice smutija nude artikle napravljene od smrznutog jogurta, šerbeta i drugih aditiva sa šećerom.

 

10. Neki proizvodi od mesa biljnog porekla

 

Praćenje ishrane usmerene na biljke i jedenje manje mesa može imati koristi za vaše opšte zdravlje, kao i za životnu sredinu. Međutim, neki veganski i biljni zamenski proizvodi za meso su prepuni ultra-prerađenih sastojaka, soli, šećera i još mnogo toga.

 

Umesto da se oslanjate na veganske mesne proizvode kupljene u prodavnici, pokušajte da koristite sastojke cele hrane da biste ih sami napravili kod kuće. Na primer, možete napraviti pljeskavice na bazi biljaka od sastojaka kao što su crni pasulj, pečurke, pirinač i indijski orah.

 

Vodite računa o odabiru kvalitetnih namirnicafoto: naito29/Shutterstock

 

11. Zamrznuti jogurt

 

Iako smrznuti jogurt može biti ukusan, nije uvek zdraviji izbor od običnog sladoleda. Zamrznuti jogurt generalno ima manje masti od sladoleda, ali može biti veoma bogat dodatkom šećera.

 

Osim toga, većina samouslužnih samoposlužnih ustanova nudi samo velike šolje koje kupci obično pune. Ove prodavnice takođe nude niz visokokaloričnih, slatkih preliva, koji mogu dodati značajne količine šećera i povećati broj kalorija u vašem desertu.

 

Iako je sasvim prihvatljivo povremeno uživati u sladoledu ili smrznutom jogurtu, jedno nije nužno zdraviji izbor od drugog. Izaberite šta više volite i razmislite o tome da se držite manjih porcija kako biste držali pod kontrolom unos kalorija i dodatnog šećera.

 

12. Perece i suvo grožđe prelivene jogurtom

 

Grickalice prekrivene jogurtom, poput pereca i suvog grožđa, prodaju se u većini prodavnica zdrave hrane i ponekad se prodaju kao zdraviji izbor od grickalica prelivenih čokoladom.

 

Međutim, oni su veoma slični nutritivno. Porcija od 100 grama suvog grožđa prekrivenog jogurtom sadrži 393 kalorije i 64 grama ukupnog šećera, dok ista porcija suvog grožđa prelivenog mlečnom čokoladom sadrži 390 kalorija i 62,2 grama ukupnog šećera.

 

Ipak, imajte na umu da sadržaj šećera i kalorija varira u zavisnosti od brenda.

 

Pecivo i jogurt nisu dobar izborfoto: Profimedia

 

13. Neka biljna mleka

 

Biljno mleko je postalo sve popularnije kako sve više ljudi prelazi na ishranu koja se više zasniva na bilju.

 

Iako mleko od orašastih plodova može biti odlična alternativa mlečnim proizvodima, posebno za one koji su netolerantni na mlečne proizvode, neka mleka od orašastih plodova možda nisu tako zdrava kao što mislite.

Osim ako nije izričito navedeno na boci, većina biljnog mleka sadrži dodatak šećera za poboljšanje ukusa.

 

Iz tog razloga, dobra je ideja da izaberete nezaslađeno mleko od orašastih plodova ako želite da smanjite unos dodatog šećera.

 

 

Iako prehrambene kompanije prodaju mnoge vrste hrane i pića kao „zdrave“, neke možda nisu hranljivi izbori.

 

Mnoge od ovih namirnica su prepune šećera i drugih sastojaka koji mogu negativno uticati na vaše opšte zdravlje. Osim toga, mnoge namirnice koje se prodaju kao „zdravije“ opcije su mnogo skuplje od drugih proizvoda.

 

Zbog toga je važno da uvek pročitate etiketu da biste istražili činjenice o nutritivnim vrednostima i sastojcima prehrambenih proizvoda, uključujući i one koji se prodaju kao „zdravi“. I, generalno, pokušajte da se držite uglavnom cele hrane bogate hranljivim materijama.