izbegavajte ih

Za neke ćete se baš iznenaditi: 9 namirnica koje nutrucionsti ne bi probali NI U LUDILU

0

Nutricionisti su otkrili koje namirnice se nikad neće naći u njihovoj ishrani.

 

Pasulj
Pasuljfoto: azeraijan plus/Shutterstock

Za neke namirnice znamo da nisu baš najzdravije, ali ipak ne možemo da im odolimo zbog neverovatno prijatnog ukusa.

 

Opet, za neke mislimo da su zdrave lii barem zdravije, međutim baš među takvim namirnicama ima dosta onih koje nutrucionisti izbegavaju u širokom luku.

 

Pa, da vidimo koje su stvari koje stručnjavi za ishranu nikako ne preporučuju.

 

 

1. Dijetalni gazirani sokovi

 

Dijetalni gazirani sokovi
Dijetalni gazirani sokovifoto: AN Photographer / Shutterstock

Pre pet godina sam izbacila iz života dijetalne gazirane sokove. Došla sam do zaključka da mi nije potrebna doza veštačkih sastojaka na dnevnoj bazi, i da bi mi bilo mnogo bolje da pijem vodu i napitke na bazi biljaka. kao što su domaći ledeni čaj, topli čaj (biljni i obični) i kafa tokom dana.

 

Ne verujem da se danas nauka dovoljno bavila dokazivanjem da su dijetalni napici štetni, ali takođe mislim da nema prave koristi od njihovog uključivanja. Pre otprilike godinu dana sam probala dijetalni sok u avionu — prvi put posle nekoliko godina — i otkrila sam da ima apsolutno užasan ukus. Dakle, pretpostavljam da nisam mnogo propustila.

 

Šeron Palmer, nutricionista

 

2. Puter od kikirikija sa smanjenim sadržajem masti


Mnogi moji klijenti su iznenađeni kada čuju da većina putera od kikirikija sa smanjenom masnoćom nije nužno zdravija verzija običnog putera od kikirikija. Dok i običan i maslac od kikirikija sa smanjenom masnoćom sadrže otprilike istu količinu kalorija (200 kalorija za dve supene kašike) , sorta sa smanjenim sadržajem masti sadrži više rafinisanih ugljenih hidrata i šećera.

 

Zašto? Mast koja bi bila u namazu sa smanjenim sadržajem masnoće od putera od kikirikija zamenjena je sastojcima kao što su čvrsti kukuruzni sirup, šećer i melasa (drugim rečima - još više šećera), plus skrob. Ti dodaci povećavaju sadržaj šećera na 4 grama i ugljenih hidrata na 15 grama. Uporedite to sa prirodnim puterom od kikirikija, koji ima samo 1 gram šećera i 6 grama ugljenih hidrata."
 

Tanja Zakerbrot, nutrucionista i autor knjige "The Miracle Carb Diet"

 

3. Krofne
 

Krofne
Krofnefoto: Ingrid Balabanova, Shutterstock

Verujem da je doručak najvažniji obrok u danu, ali ako je sve što ujutro zgrabite krofna, onda propuštate priliku da svoj stomak napunite nečim mnogo hranljivijim.

 

Započinjete dan sa krofnom znači da verovatno odbijate zdraviji doručak koji uključuje jaja, voće, jogurt, pa čak i povrće. Krofne se prave od belog brašna, šećera, ulja, veštačke arome... To ne obezbeđuju vitamine, minerale, vlakna ili proteine

 

Liz Vais, nutrucionista i autor podkasta i bloga "Liz's Healthi Table"

 

4. Komercijalno uzgajan pasulj
 

Nikada ne jedem niti kupujem komercijalno uzgajni pasulj. Veoma je sklon bakterijskoj kontaminaciji, pošto se uzgaja u vlažnim i toplim uslovima. Zapravo, postoji dosta bolesti koje izazivaju klice tog tipa.
 

Šeri Kolman Kolins, nutricionista

 

5. Vege burgeri na bazi soje
 

Izgleda da su proizvodi od mesa iz laboratorije svakodnevno na naslovnim stranama i nemam želju da probam ove "pljeskavice". Probao sam dosta ukusnih biljnih hamburgera napravljenih od crnog pasulja, žitarica i povrće, i rado ću nastaviti da uživam u njima povremeno.

 

Ovi analogni proizvodi od mesa su daleko od onoga što ja smatram "minimalno prerađenom, hranom", u čemu bi svi trebalo da uživamo više na dnevnoj bazi. To što je hrana na biljnoj bazi ne mora da znali da je zdrava. Ove alternative za meso su napravljene u laboratoriji i one su lišene vlakana, fitohemikalija, vitamina i minerala potrebnih našem telu i često sadrže rafinisane ugljene hidrate

 

Karman Majer, registrovani dijetetičar nutricionista

 

6. Parizer

 

Svi volimo različite stvari, ali meni se od same pomisli na parizer ili vam radničku salamu uvek vrteo stomak. Možda su to uspomene koje nosim iz trpezarije iz detinjstva, ko zna. Biću prvi koji je priznao da povremeno jedem meso za ručak, poput ćuretine bez nitrata i sa niskim sadržajem natrijuma.

 

Ali velika preporuka kad je ishrana u pitanju je da smanjimo unos natrijuma. U samo oko 30 grama parizera obično ima preko 250 mg natrijuma, što čini da jedan prosečan sendvič ima i više od 1000 mg natrijuma. Ako već volite meso za ručak, ispecite svinjetinu (ili ćuretinu) i narežite je na tanke listove
 

Elizabet Šou, stručnjak za ishranu

 

7. Perece

 

Ne kažem da bih umro od gladi pre nego što pojedem jednu, ali one su definitivno hrana koju izbegavam čak i kada postoji veoma malo izbora. Evo zašto. One su u suštini velika činija šećera! Rafinisan- proizvod ugljenih hidrata koji ne sadrži hranljive materije korisne za zdravlje i ne obezbeđuju sitost. I ljudi se zato lako prejedu sa njima, Nemaju vlakna, proteine ili zdrave masti.

 

Keri Glasmen, nutricionista

 

8. Šlag bez masti 

 

Šlag
Šlagfoto: Shutterstock/HikoPhotography

Jedina hrana koju nikada ne bih jeo je šlag bez masti. Smatram da ima isti ukus kao veštački sastojci od kojih je napravljen, i nije mi stalo do toga. Ako želim kremasti preliv za desert, koristim malu kašičicu svežeg šlaga, malo je dovoljno da desert bude poseban — i ne možete da pobedite njegov ukus. Ili, tu je i druga varijanta. Ubaciću malo običnog grčkog jogurta

 

Eli Kriger, nutricionista, TV lice i nagrađivana autorka kuvara

 

9. Meso domaćih životinja
 

Vegetarijanac sam oko 18 godina. Dakle, iako ne jedem meso, meso domaćih životinja ili morske plodove, trudim se da se zasitim kvalitetnim proteinima kako bih održala snagu i mišiće! Moj omiljeni način da dobijem proteine preko jaja. Jedno veliko jaje nudi 6 grama proteina za 70 kalorija — a protein u jajima je jedan od najlakših za naše telo za korišćenje.

 

Obavezno jedem i belance i žumanca, jer žumanca obezbeđuju važne hranljive materije koje su uključene u zdravlje mozga kao što je holin, kao i više od 40 procenata sadržaja proteina u jajima. Volim da pravim omlet, kao i palačinke od jaja punjene rikotom i bobicama, i jaja sa avokadom.

 

Ejmi Gorin, nutricionista i direktorka nutri kompanije "Ejmi Gorin"

 

 

makonda-tracker