Neku hranu po navici stavimo da odstoji u vodi, a u slučaju neke ni ne pomišljamo na to. Šta je ispravno?
Jasno je da je sveže povrće iz bašte, sa pijace ili iz prodavnice neophodno temeljno oprati pre pripreme i konzumiranja, ali da li je neophodno i ostaviti ga da odstoji u vodi?
Koje su prednosti, a koje manje potapanja povrća?
Sve zavisi od toga koje je povrće u pitanju i u kakvom je stanju!
Univerzitet u Minesoti savetuje da se povrće opere ispod mlaza tekuće vode kako bi se izbeglo njegovo natapanje u sopstvenoj nečistoći kada bi dugo bilo potopljeno.
Međutim, u nekim slučajevima, zbog uporne prljavštine, povrće mora da se potopi da bi se isprala svaka pukotina u koju su bakterije i pestidcidi mogli da se uvuku. Ako se odlučite za to, onda je važno i posle potapanja oprati povrće pod mlazom vode.
Koje povrće obavezno treba potopiti?
Pasulj, sočivo i ostale mahunarke obično se potapaju tokom noći kako bi se poboljšala njihova nutritivna vrednost, što je dejstvo dokazano i studijom objavljenom 2010. u medicinskom magazinu International Journal of Food Science & Technology. Većina antinutrijenata (materija koje sprečavaju pravilnu apsorpciju nutrijenata u organizmu) u ovim namirnicama se nalazi u njihovoj kori, a pošto su mnogi antinutrijenti rastvorljivi u vodi, oni se jednostavno rastvore kad se dobro natope.
Utvrđeno je da potapanje smanjuje nivo fitata, inhibitora proteaze, kalcijum-oksalata, lektina i tanina kod mahunarki, u manjoj ili u većoj meri, što zavisi od konkretnog povrća.
Uz to, obično se savetuje da se krompir drži u vodi pre pripreme jer tako ispušta višak skroba, pa je krompir i zdraviji i ravnomerno se ispeče ili skuva tokom termičke obrade.
Obično koristimo hladnu vodu ili onu sobne temperature bez previše razmišljanja, a ispostavilo se da neko nije to smislio slučajno! Naime, topla voda bi teže reagovala sa skrobom, što bi otežalo njegovo odvajanje od krompira.
Gubitak hranljivih materija
Jedna od briga prilikom potapanja povrća da odstoji u vodi jeste i hoće li ono izgubiti vitamine i minerale. Na kraju krajeva, vitamini rastvorljivi u vodi mogu da se isperu ili unište tokom skladištenja i pripreme. U takve vitamine spadaju vitamin C i oni iz B kompleksa, a medicinska platforma Bannerhealth piše da potapanje može da "izvuče" neke hranljive materije iz hrane. Ipak, taj gubitak ne meri se u većim količinama.
U svakom slučaju, imajte u vidu da se, iako se prenose po organizmu, vitamini rastvorljivi u vodi ne skladište u telu, zbog čega bi trebalo da ih unosite svaki dan ishranom. Dakle, pokušajte da pronađete meru koje povrće i koliko bi trebalo ostaviti da odstoji u činiji vode.
Ukus hrane
Što se tiče samog ukusa povrća koje je prethodno potopljeno u vodi, koliko će se on promeniti – zavisi. U nekim slučajevima, recimo kod luka, to može da mu poboljša i pojača ukus, dok u slučaju pečuraka dolazi do razblaživanja ukusa, pa se ono ne preporučuje.
Zaključak – koja hrana se potapa u vodi?
Stručnjaci ističu da je generalno bezbedno ostaviti lisnato zeleno povrće da odstoji u vodi, pa možete slobodno tako držati zelenu salatu, luk, tikvice, povrće s debljom spoljašnjom kožom.
Isto se savetuje i za beli krompir i mahunarke.
Medicinska platforma Healthline preporučuje da se povrće sa jačom koricom opere i uz pomoć mekane četkice kako bi se uklonila sva prljavština.
Što se tiče plodova sa više rupa, poput celera, pečuraka i već očišćenih šargarepa, njih je dovoljno oprati pod mlazom vode, a ukoliko odaberete vodu sobne temperature, koja je nešto toplija od samog povrća, sprečićete upijanje vode i bakterija u povrće.