obratite pažnju

Treba li POTAPATI POVRĆE U VODI ILI NE? Sve zavisi od vrste namirnica, a nekad je važno i koliko je tečnost topla

0

Neku hranu po navici stavimo da odstoji u vodi, a u slučaju neke ni ne pomišljamo na to. Šta je ispravno?

Zelena salata potopljena da odstoji u vodi
Zelena salata potopljena da odstoji u vodifoto: Andriana Syvanych, Shutterstock

Jasno je da je sveže povrće iz bašte, sa pijace ili iz prodavnice neophodno temeljno oprati pre pripreme i konzumiranja, ali da li je neophodno i ostaviti ga da odstoji u vodi?


Koje su prednosti, a koje manje potapanja povrća?


Sve zavisi od toga koje je povrće u pitanju i u kakvom je stanju!


Univerzitet u Minesoti savetuje da se povrće opere ispod mlaza tekuće vode kako bi se izbeglo njegovo natapanje u sopstvenoj nečistoći kada bi dugo bilo potopljeno.


Međutim, u nekim slučajevima, zbog uporne prljavštine, povrće mora da se potopi da bi se isprala svaka pukotina u koju su bakterije i pestidcidi mogli da se uvuku. Ako se odlučite za to, onda je važno i posle potapanja oprati povrće pod mlazom vode.

 

Stručnjaci savetuju da se mahunarke obavezno potope da odstoje u vodi tokom noći
Stručnjaci savetuju da se mahunarke obavezno potope da odstoje u vodi tokom noćifoto: Piyaset/Shutterstock

Koje povrće obavezno treba potopiti?


Pasulj, sočivo i ostale mahunarke obično se potapaju tokom noći kako bi se poboljšala njihova nutritivna vrednost, što je dejstvo dokazano i studijom objavljenom 2010. u medicinskom magazinu International Journal of Food Science & Technology. Većina antinutrijenata (materija koje sprečavaju pravilnu apsorpciju nutrijenata u organizmu) u ovim namirnicama se nalazi u njihovoj kori, a pošto su mnogi antinutrijenti rastvorljivi u vodi, oni se jednostavno rastvore kad se dobro natope.


Utvrđeno je da potapanje smanjuje nivo fitata, inhibitora proteaze, kalcijum-oksalata, lektina i tanina kod mahunarki, u manjoj ili u većoj meri, što zavisi od konkretnog povrća.

 

Uz to, obično se savetuje da se krompir drži u vodi pre pripreme jer tako ispušta višak skroba, pa je krompir i zdraviji i ravnomerno se ispeče ili skuva tokom termičke obrade.

 

Obično koristimo hladnu vodu ili onu sobne temperature bez previše razmišljanja, a ispostavilo se da neko nije to smislio slučajno! Naime, topla voda bi teže reagovala sa skrobom, što bi otežalo njegovo odvajanje od krompira.

 

Kada krompir stavite u hladnu vodu, on ispusti dosta skoba
Kada krompir stavite u hladnu vodu, on ispusti dosta skobafoto: Joerg Beuge/Shutterstock

Gubitak hranljivih materija


Jedna od briga prilikom potapanja povrća da odstoji u vodi jeste i hoće li ono izgubiti vitamine i minerale. Na kraju krajeva, vitamini rastvorljivi u vodi mogu da se isperu ili unište tokom skladištenja i pripreme. U takve vitamine spadaju vitamin C i oni iz B kompleksa, a medicinska platforma Bannerhealth piše da potapanje može da "izvuče" neke hranljive materije iz hrane. Ipak, taj gubitak ne meri se u većim količinama.


U svakom slučaju, imajte u vidu da se, iako se prenose po organizmu, vitamini rastvorljivi u vodi ne skladište u telu, zbog čega bi trebalo da ih unosite svaki dan ishranom. Dakle, pokušajte da pronađete meru koje povrće i koliko bi trebalo ostaviti da odstoji u činiji vode.


Ukus hrane


Što se tiče samog ukusa povrća koje je prethodno potopljeno u vodi, koliko će se on promeniti – zavisi. U nekim slučajevima, recimo kod luka, to može da mu poboljša i pojača ukus, dok u slučaju pečuraka dolazi do razblaživanja ukusa, pa se ono ne preporučuje.

 

Pečurke je dovoljno oprati pod mlazom tekuće vode
Pečurke je dovoljno oprati pod mlazom tekuće vodefoto: New Africa/Shutterstock

Zaključak – koja hrana se potapa u vodi?


Stručnjaci ističu da je generalno bezbedno ostaviti lisnato zeleno povrće da odstoji u vodi, pa možete slobodno tako držati zelenu salatu, luk, tikvice, povrće s debljom spoljašnjom kožom.

 

Isto se savetuje i za beli krompir i mahunarke.


Medicinska platforma Healthline preporučuje da se povrće sa jačom koricom opere i uz pomoć mekane četkice kako bi se uklonila sva prljavština.


Što se tiče plodova sa više rupa, poput celera, pečuraka i već očišćenih šargarepa, njih je dovoljno oprati pod mlazom vode, a ukoliko odaberete vodu sobne temperature, koja je nešto toplija od samog povrća, sprečićete upijanje vode i bakterija u povrće.

 

 

makonda-tracker