važno je znati

Koliko BANANA smemo da pojedemo dnevno? Ovo voće je superzdravo, ali ako preterate s njim – postoji mnogo posledica

0

Šta može da se desi ako jedemo previše banana? Koliko je, uopšte, previše?

Koliko banana dnevno je previše?
Koliko banana dnevno je previše?foto: james benjamin, Shutterstock

Banane su vrlo popularno voće, što ne čudi – one su božanstvenog ukusa, vrlo praktične jer se lako pakuju i pretvaraju u kašu, a osnovni su sastojak mnogih jela u kuhinjama širom sveta.


Međutim, iako je ova voćka nesumnjivo zdrava i hranljiva užina, previše banana može biti škodljivo. Koliko banana je, zapravo, previše?


Zbog čega treba jesti banane?


Ovo voće je odličan izvor više esencijalnih hranljivih materija, uključujući kalijum, vitamine B6 i C, mangan...

 

Banane obiluju hranljivim materijama
Banane obiluju hranljivim materijamafoto: Miljan Zivkovic/Shutterstock

Jedna sveža banana srednje veličine (oko 118 grama), prema podacima baze podataka FoodData Central, američkog Ministarstva poljoprivrede, pruža:

 

  • 105 kalorija
  • 27 grama ugljenih hidrata
  • 3 grama vlakana
  • 0,3 grama masti
  • 1 gram proteina
  • 17% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 22% preporučenog dnevnog unosa vitamina B6
  • 12% preporučenog dnevnog unosa kalijuma
  • 16% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • 8% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma

 

Istraživanje indijskih naučnika čiji su rezultati objavljeni 2016. u medicinskom magazinu Food Chemistry, pokazalo je da banane sadrže razna biljna jedinjenja koja mogu da smanje stres, zapaljenje i rizik za nastanak hroničnih bolesti.


Šta se desi ako pojedete previše banana?


Banane su zdrav dodatak ishrani za većinu ljudi, ali kao i u slučaju svake hrane – ako ih pojedete previše, može biti više štete nego koristi.

 

Jedna sveža banana srednje veličine ima oko 105 kalorija
Jedna sveža banana srednje veličine ima oko 105 kalorijafoto: hurricanehank/Shutterstock

Obično se ova voćka ne smatra visokokaloričnom, ali ako preterujete s njima unećete više kalorija nego što je telu potrebno i dovesti do povećanja telesne težine.


Pored toga, više od 90% kalorija u bananama potiče od ugljenih hidrata, a glavni izvor ugljenih hidrata u njima je – bile zrele ili ne – skrob. Kako voće sazreva, skrob se pretvara u šećer, što znači da dok banana bude dovoljno zrela za jelo veliki deo njenih kalorija dolazi iz šećera.

 

Kako sazrevaju, banane su sve lošiji izbor za dijabetičare
Kako sazrevaju, banane su sve lošiji izbor za dijabetičarefoto: shutterstock/glossy

Prekomerna potrošnja ugljenih hidrata, bez balansiranja sa proteinima i zdravim mastima, može da oteža kontrolu šećera u krvi kod ljudi koji imaju predijabetes ili dijabetes.

 

Ukoliko jedete previše banana, a ne unosite drugu hranu koja ima nutrijente koje ovom voću nedostaju, možete imati nedovoljan nivo proteina, masti, kalcijuma, vitamina D i gvožđa, piše medicinska platforma Healthline.

 

Banane su odličan izvor kalijuma
Banane su odličan izvor kalijumafoto: Shutterstock/Paulo Vilela


Koliko banana dnevno treba jesti?


Ravnoteža je obeležje zdrave ishrane, što znači da ne postoji određen broj banana dnevno koji se automatski smatra dobrim ili lošim.


Vaš organizam je složen sistem koji zahteva mnogo vrsta hranljivih materija da bi funkcionisao pravilno, a najbolji način da mu to pružite jeste da ne preterujete ni sa čim i hranite se raznovrsno.


Ipak, jedna do dve banane dnevno smatraju se umerenim unosom ovog voća, piše Healthline, kod većine zdravih ljudi, ali se ne sme zapostaviti unos ostalog voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti.

 

 

makonda-tracker