To što postite ne znači da treba da se odreknete omiljenog dezerta.
Ledene kocke su mnogima omiljeni kolač, koji je savršen spoj čokolade i krema od vanile, a koji je uvek sočan i vraća u detinjstvo.
Iako je trenutno vreme posta, to ne znači da morate da se odreknete omiljene poslastice, već naprotiv.
U nastavku vam predstavljamo recept za posne ledene kocke, kojima ćete se uvek rado vraćati.
Sastojci:
Za koru:
- 1 čaša brašna (200 ml)
- 1 čaša šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 3 supene kašike ulja
- 1 čaša kisele vode
- 2 supene kašike kakaoa
Za sirup:
- 1/4 kg šećera(250 grama)
- 2 dl vode
- vanilin šećer
Za krem tj. fil:
- 1 l sojinog mleka
- 4 kašike brašna
- 5 kašika gustina
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanil šećera
- 250 gr posnog margarina
Za glazuru:
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 60 gr posnog margarina
- malo sojinog mleka
Priprema:
Prvo napravite koru tako što ćete umutiti šećer sa praškom za pecivo, brašnom, ulje, kakaom i kiselom vodom.
Smesu prespite u odgovarajuću tepsiju i pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Za to vreme možete da napravite sirup za prelivanje kore, tako što ćete u šerpu staviti šećer, vanilin šećer, vodu i kuvati sirup, koji bi trebalo da bude gotov od trenutka ključanja za najviše sedam, osam minuta.
Kada se gotova kora prohladi, prelijte je vrućim sirupom vodeći računa da sirup ravnomerno rasporedite po kori.
Potom se pravi fil tako što razmutite brašno i gustin sa sojinim mlekom tako da masa bude ređa.
Ostatak mleka od 1 litra pomešajte sa šećerom, stavite vanil šećer, a kada mleko provri sipajte gustin i kuvajte fil na srednjoj temperaturi.
Pustite fil da se ohladi, pa ga umutite mikserom. Potom kašiku po kašiju stavljajte krem u posni margarin i mutite sve vreme dok se lepo ne sjedini.
Fil nanesite na koru kada se dobro ohladi.
Za glazuru, pomešajte sojino mleko, margarin i čokoladu i otopite na pari. Zalijte kolač glazurom i stavite u frižider da se ledene kocke dobro ohlade.