to niste znali

Pazite na svaki zalogaj, a ipak ne ide? Ovo je (naizgled zdrava) hrana zbog koje nikako ne uspevate da smršate

0

Na prvi pogled, ne postoji ništa bolje za dijetu od ovih namirnica, ali u realnosti one mogu da vam donesu više štete nego koristi ako pokušavate da se rešite viška kilograma

foto: kitzcorner/Shutterstock
foto: kitzcorner/Shutterstock


Bez zdrave i uravnotežene ishrane nema mršavljenja – to nam je odavno poznato. Bez gladovanja i iscrpljujućih dijeta, već isključivo uz unos raznovrsne hrane, pre svega svežeg voća i povrća, nije moguće na zdrav način izgubiti višak kilograma, i to tako da se oni ne vraćaju.


Međutim, šta kad izbacite sve (očigledne) namirnice koje sprečavaju mršavljenje, poput belog hleba, slatkiša i gaziranih pića, ali masnoća nikako da počne da se topi? U čemu grešite?

 

Kako stručnjaci ističu, postoji čitav spisak hrane koja je bez sumnje korisna za zdravlje, ali ako želite da smršate nećete postići zadovoljavajući rezultat.

 

  • Jogurt

 

Kefir, Jogurt, Probiotik
foto: Fascinadora/Shutterstock

Budući da obiluje proteinima i dobrim bakterijama, većina smatra superzdravi jogurt najbezbednijim napitkom tokom dijete i sjajnim načinom da se očiste creva. Međutim, s njim treba da budemo oprezni ako želimo da se rešimo viška kilograma – obavezno obratite pažnju sadrže li dodate šećere, koliko masti imaju, a na voćne jogurte zaboravite u potpunosti!


Još bolja opcija od običnog jogurta je nemasni grčki jogurt, koji u 100 grama ima 5,7 grama proteina, daleko više od običnog jogurta (koji ima oko 3,5 grama). On, uz to, ima i manje kalorija, nizak glikemijski indeks, a dokazano je efikasan u jačanju imuniteta.

 

  • Orašasti plodovi

 

Orašasti plodovi
foto: SMarina/Shutterstock

Bademi, lešnici, orasi i druge zdrave "grickalice" koje spadaju u orašaste plodove često se preporučuju u dijeti jer zahvaljujući ogromnom udelu vlakana usporavaju varenje i produžavaju osećaj sitosti. To, dalje, vodi do manjeg unosa kalorija kasnije u toku dana, a obiluju vitaminima, mineralima, antioksidansima i doprinose zdravlju na bezbroj načina.


Međutim, imajte u vidu da one sadrže mnogo masti, pa se mora paziti na količinu. Malo je poznato da 100 grama oraha ima više od 606 kalorija, a oni nisu jedini visokokalorični u ovoj vrsti, pa se odraslim osobama preporučuje samo oko 30 grama orašastih plodova dnevno. To znači 20-30 badema, 10 brazilskih oraha, 15 indijskih oraha, 20 lešnika, 30 pistaća, 10 oraha...

 

  • Niskomasni proizvodi

 

Prelivi, Mazalice, Dresing, Namaz, Majonez, kečap
foto: Goskova Tatiana/Shutterstock

U poslednje vreme u ponudi je mnogo niskomasnih varijanti popularnih namirnica, što je sjajna vest za svakoga ko želi da smrša bez previše odricanja od svoje omiljene hrane. Međutim, veoma je važno da pažljivo pročitate sastav svakog proizvoda jer to što nešto sadrži manje masti ne mora da znači da ima i manje kalorija, odnosno da mu nisu dodati šećeri.

 

  • Salate

 

Cezar salata
foto: Shutterstock / Plateresca

Očigledan izbor kada želimo da jedemo bez ograničenja tokom dijete obično je salata, a dobra vest je to što zelelna salata spada u hranu koja gotovo da nema kalorija – u sto grama se nalazi 0,22 kalorije!


Ipak, sa salatama treba biti veoma oprezan ukoliko je reč o obrok-salatama, odnosno onima koje sadrže meso i dresinge. Koliko je meso masno? Da li preliv sadrži šećer? To su samo neke od stvari koje treba da imate u vidu ako se svaki dan hranite ovako.

 

 

makonda-tracker