bez rerne i miksera

Kremasta sultanova sarma gotova na brzinu: Najbolji recept za kolač PAŠA LOKUM, za ljubitelje kokosa i čokolade

0

Ako volite lagane slatkiše intenzivnog ukusa, ovaj mali dragulj koji nam stiže sa Istoka je nešto što ne sme da se zaobiđe.

Paša lokum s mekanom korom i filom od šlaga
Paša lokum s mekanom korom i filom od šlagafoto: Nina's Sofra/YouTube Screenshot

Iz orijentalne kuhinje stiže nam mnogo fenomenalnih recepata, ako biste da izbegnete pečenje kore u rerni i klasične kolače s korama za pitu, obavezno probajte popularni paša lokum, slatkiš poznat još i kao sultanova sarma.


Ovaj neodoljivi dezert priprema se u šerpi, nakon čega se prelijte u pleh i sačekate da se stegne. Zatim ga filujete šlagom, umotate kao sarmu – i imate neodljivu i savršeno kremastu poslasticu!


Posebno je popularna među ljubiteljima mešavine ukusa čokolade i kokosa, a pravi se brzo i jednostavno.

Sastojci:

 

  • 150 g kokosa
  • 1 l mleka
  • 150 g šećera
  • 150 g brašna
  • 50 g kakao praha
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 60 g maslaca
  • 40 g crne čokolade ili mlečne čokolade
  • 300 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera u prahu

 

Paša lokum prekriven kokosovim brašnom
Paša lokum prekriven kokosovim brašnomfoto: Nina's Sofra/YouTube Screenshot

Priprema

  1. Podmažite pleh i pospite dno kokosovim brašnom, pa protresite da se ravnomerno rasporedi.
  2. Stavite mleko (malo odvojte sa strane) da se kuva sa šećerom.
  3. U međuvremenu prosejte brašno, kakao prah i so, pa nalijte deo mleka i promešajte.
  4. Potom to dodajte u prokuvano mleko sa šećerom i mešajte dok se ne sjedini i ne zgusne.
  5. Ubacite topljenu čokoladu, maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi i aromu vanile, pa dobro promešajte.
  6. Izlijte smesu preko kokosa u plehu, špatulom poravnajte, pa prekrijte providnom folijom.
  7. Umutite slatku pavlaku za šlag, pa joj dodajte i šećer u prahu i to namažite preko smese u plehu. Ostavite da se stegne u frižideru.
  8. Secite da šire pravougaonike, pa pažljivo, uz pomoć špatule, umotavajte kao sarmicu.

Pogledajte kako se pravi sultanova sarma (paša lokum).

 

BONUS VIDEO

Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?

Error in getting video.

 

makonda-tracker