Ako volite lagane slatkiše intenzivnog ukusa, ovaj mali dragulj koji nam stiže sa Istoka je nešto što ne sme da se zaobiđe.

Iz orijentalne kuhinje stiže nam mnogo fenomenalnih recepata, ako biste da izbegnete pečenje kore u rerni i klasične kolače s korama za pitu, obavezno probajte popularni paša lokum, slatkiš poznat još i kao sultanova sarma.
Ovaj neodoljivi dezert priprema se u šerpi, nakon čega se prelijte u pleh i sačekate da se stegne. Zatim ga filujete šlagom, umotate kao sarmu – i imate neodljivu i savršeno kremastu poslasticu!
Posebno je popularna među ljubiteljima mešavine ukusa čokolade i kokosa, a pravi se brzo i jednostavno.
Sastojci:
- 150 g kokosa
- 1 l mleka
- 150 g šećera
- 150 g brašna
- 50 g kakao praha
- prstohvat soli
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 60 g maslaca
- 40 g crne čokolade ili mlečne čokolade
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu

Priprema
- Podmažite pleh i pospite dno kokosovim brašnom, pa protresite da se ravnomerno rasporedi.
- Stavite mleko (malo odvojte sa strane) da se kuva sa šećerom.
- U međuvremenu prosejte brašno, kakao prah i so, pa nalijte deo mleka i promešajte.
- Potom to dodajte u prokuvano mleko sa šećerom i mešajte dok se ne sjedini i ne zgusne.
- Ubacite topljenu čokoladu, maslac koji je odstojao na sobnoj temperaturi i aromu vanile, pa dobro promešajte.
- Izlijte smesu preko kokosa u plehu, špatulom poravnajte, pa prekrijte providnom folijom.
- Umutite slatku pavlaku za šlag, pa joj dodajte i šećer u prahu i to namažite preko smese u plehu. Ostavite da se stegne u frižideru.
- Secite da šire pravougaonike, pa pažljivo, uz pomoć špatule, umotavajte kao sarmicu.
Pogledajte kako se pravi sultanova sarma (paša lokum).
BONUS VIDEO
Rašina kuhinja: Kako se sprema kafanska čorba?
( Glossy, T.S.R. )