svakom uspeva

Uz pomoć 1 trika više nikada neće biti gnjecava: Najjednostavniji RECEPT za SELJAČKU GIBANICU koja vraća u detinjstvo

0

Ako volite pitu sa sirom ova gibanica će vas oduševiti 

foto: Shutterstock / Baloncici
foto: Shutterstock / Baloncici

Ukoliko vaši ukućani vole da jedu pitu sa sirom trebalo bi da znate da je upravo ona najjednostavnija i najbolja.

 

 Naše bake su za pripremu gibanice imale proverene recepte, a svaka od njih najviše je pažnje pridavala domaćim sastojcima, a glavni su sir i domaća jaja.

 

Ako vam se mnogo puta do sad desilo da vam gibanica spadne kad je izvadite iz rerne donosimo vam trik koji će učiniti da ona uvek bude vazdušasta i mekana

 

Potrebno je:

 

  • 500 g tvrdog sira
  • 3 jaja
  • malo jogurta
  • malo ulja
  • malo soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 pakovanje kora

 

Priprema:

 

Sir izdrobite u posudu, pa dodajte jaja i umutite. Zatim dodajte ostale sastojke i izmešajte. Uzmite kore i jednu celu stavite na don pleha koji ste prethodno podmazali sa malo ulja ili ste obložili pek papirom. Ostavite još dve cele kore, a ostale iskidajte na komade, umočite ih u smesu, pa ređajte u okruglu tepsiju.

 

Najjednostavniji recept za seljačku gibanicu
Najjednostavniji recept za seljačku gibanicu foto: nada54/Shutterstock

 

Ređajte kore koje ste umakali u smesu sve dok ih ne potrošite, a zatim odozgo stavite dve cele kore i ušuškajte ih po krajevima. 

 

Preko premažite sa malo fila ako vam je ostalo, pospite susamom i s malo ulja i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Nakon 20 minuta pečenja uključite rernu na mod sa duvanjem. On će učiti da pita naraste i da ne bude gnjecava.

 

Dodatni savet: Pitu ne secite odmah nakon što je izvadite iz rerne, već sačekajte da se prohladi toliko da možete rukom da je držite. Tako se testo neće zalepiti za nož i neće biti gnjecavo.

 

 

makonda-tracker