važno je

Nije bauk, ali svakako nije mačiji kašalj: 8 stvari koje žene žele da svi znaju o MENOPAUZI

0

Menopauza nastaje kada žena prestaje da ima redovan ciklus, dok vremenom on ne nestane u potpunosti.

Menoapuza pogađa svaku ženu.
Menoapuza pogađa svaku ženu. foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Iako pola svetske populacije čine žene, iznenađujuće je koliko se malo zna o menopauzi i menstruaciji, kroz koje svaka žena prođe.

 

Evo par stvari koje treba da znate o menopauzi.

 

1. To je "dugačka trka"

 

Menopauza se ne dešava preko noći, već počinje sa premenopauzom i sam proces može trajati godinama. 

― Tokom godina dok traje perimenopauza, menstruaciju možete dobiti bilo kada, 10 dana nakon što ste je upravo dobili ili 120 dana nakon što ste je upravo dobili. To je igra pogađanja. Takođe je ponekad tačkasto krvarenje, ponekad gejzir ― objašnjava za Healthline Meri Eselman, spisateljica i autorka knjige „Kako se ovo dogodilo? Pesme za one koji više nisu tako mladi”. 

 

2. Menopauza nije nešto kroz šta može samo da se prođe

 

Eselman upozorava žene, a i sve ostale, da će ovaj period biti turbulentan. Od čudne anksioznosti, lošeg sna pa sve do brzih promena raspoloženja, ovi simptomi će trajati godinama. 

 

Talasi toplote kao glavni pokazatelj menoapuze.
Talasi toplote kao glavni pokazatelj menoapuze.foto: Shutterstock / Image Point Fr

–  Ne možemo to zanemariti – kaže ona. – Starenje nije apstrakcija, to je stvarna stvar, a deo onoga što se nadam da ću uraditi je da pomognem mlađim ženama da nauče više o tome pre nego što ih udari u glavu – menopauza i drugi savršeno prirodni (ali prilično ometajući) aspekti starenja kod žena.” 

 

3. Svaka žena doživljava menopauzu drugačije

 

Nismo svi isti, samim tim nije ni svaka menopauza ista, zato je bitno zapamtiti da svaka žena doživljava drugačije simptome i drugačije reaguje. 

 

Žene imaju različite poglede na svoje menstrualne cikluse, takođe, nekim ženama je svoje telo strano, dok se druge osećaju opušteno i samouvereno. Svi ovi faktori utiču na njihovo iskustvo u menopauzi.

 

 

4. Nije uvek bolje od menstruacije

 

Mnogi smatraju da je pravi blagoslov za ženu da prekine ciklus krvarenja svakog meseca. Međutim, ovo može biti obmanjujće. 

 

Neke žene opisuju menopauzu kao "dete demencije i puberteta" što samo govori o tome koliko haotično može biti.

 

Ciklus postaje nepredvidiv u menopauzi.
Ciklus postaje nepredvidiv u menopauzi.foto: Shutterstock

 

5. Doći će do fizičkih promena koje je teško prihvatiti

 

Menopauza može izazvati mnoge fizičke simptome, uključujući glavobolje, suvoću vagine i stanjivanje kose. Mnoge žene tvrde da je više nedostataka nego prednosti u menopauzi. 

 

Mišel Nati (51), za Healthline opisuje svoje iskustvo sa menopauzom i kaže da su fizički simptomi poput talasa vrućine, slabog pamćenja, redovnog plakanja i gojenja u predelu stomaka –  izgledali kao da su došli „niotkuda“. 

 

Doći će do stvaranja viška kilograma bez obzira na količinu hrane koju unostite.
Doći će do stvaranja viška kilograma bez obzira na količinu hrane koju unostite.foto: ilie adrian / Alamy / Alamy / Profimedia

 

6. PMS neprolazi tako lako

 

Ako mislite da menopauza znači reći zbogom mukama koje donosi PMS, razmislite ponovo. Nati i drugi poput nje otkrivaju da umesto da uživaju u život u postmenopauzi bez PMS-a, menopauza je bila kao jedna duga nedelja pre menstruacije.

 

– To je kao PMS bez olakšanja – kaže Nati. 

 

7. Biće promena

 

Spisateljica Eselman deli svoje iskustvo i kaže kako je znala da će doći do povećanja kilaže, ali nije bila spremna za pomeranje masti iz jednog dela tela u drugi. 

 

Kaže kako je uvek bila mršava, ali sada joj se salo sakuplja isključivo oko stomaka dok su joj jagodice na obrazima potpuno koščate. 

 

8. Fizička aktivnost je ključna. Ili makar kontrolisana ishrana

 

Jedna od nuspojava menopauze je da kod nekih žena može da se razvije usporeni metabolizam.

 

– Iako je da to što više nemam menstruaciju bilo ogromno olakšanje, povećanje telesne težine koje se desilo (uprkos tome što nema povećanja u ishrani!) nije moj omiljeni deo ovog iskustva – kaže Lorejn Beri, druga žena koja je podelila svoje iskustvo u menopauzi.

 

 

BONUS VIDEO

Četiri vežbe za žene u menopauzi.

 

 

makonda-tracker